Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ντόμινο καταλήψεων στα Πανεπιστήμια

Την έντονη αντίδρασή τους για την ψήφιση του νέου Νόμου Πλασίου εκφράζουν οι φοιτητές, οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Η μία μετά την άλλη οι σχολές σε όλη τη χώρα βάζουν «λουκέτο», οδηγώντας παράλληλα σε αναβολή την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.
Στο νέο Νόμο Πλαίσιο δεν αντιδρούν όμως μόνο οι φοιτητές. Από την πλευρά τους οι Πανεπιστημιακοί επαναφέρουν το επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας, με τις Συγκλήτους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε μετάθεση της εξεταστικής .
Οι κινητοποιήσεις
Στην Αθήνα ομάδα φοιτητών που ανήκουν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, από το πρωί της Τρίτης έχει αποκλείσει την είσοδο του κτιρίου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμποδίζοντας την είσοδο.
Σε πενθήμερη κατάληψη των σχολών της Παντείου έχουν προχωρήσει από την Δευτέρα οι φοιτητές του ιδρύματος, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν νέες γενικές συνελεύσεις προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Υπό κατάληψη, όμως, βρίσκονται και σχολές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου η Σύγκλητος αρνήθηκε να αναβάλει την εξεταστική περίοδο.
Το ΜΑΣ προγραμματίζει συλλαλητήριο, την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 από το άγαλμα του Βενιζέλου, καθώς και συμβολικές καταλήψεις σε άλλα κτίρια του ΑΠΘ, ενώ καλεί τους φοιτητές να συμμετάσχουν στις γενικές συνελεύσεις των Σχολών, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, για να καθορίσουν κινητοποιήσεις διαρκείας στο πανεπιστήμιο.
Υπό κατάληψη και το Πολυτεχνείο Κρήτης, τουλάχιστον μέχρι την άλλη Τρίτη όπου οι φοιτητές θα συνεδριάσουν εκ νέου.
Τι θα γίνει με την εξεταστική
Στις 9 Σεπτεμβρίου μετατίθεται η εξεταστική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από απόφαση της Συγκλήτου η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «ο νόμος στη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε καμιά περίπτωση τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ.
Αναβολή τουλάχιστον μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου πήρε η εξεταστική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει «την αντίθεσή της με το νόμο, γιατί αποδομεί το δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, εγείρει κρίσιμα θέματα αντισυνταγματικότητας.
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι εξετάσεις αναβάλονται από 1 έως 7 Σεπτεμβρίου. Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων θεωρεί ότι ο νέος Νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, δε διαθέτει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ακαδημαϊκής κοινότητας και έχει σοβαρά προβλήματα εφαρμογής.
Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανακοίνωσε την Παρασκευή, την απόφασή της να κινηθεί προς κάθε νόμιμη κατεύθυνση επικαλούμενη και αυτή με την σειρά της την αντισυνταγματικότα του νέου νόμου. 
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις