Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Στους δρόμους και οι Πορτογάλοι

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Λισαβόνας για να διαμαρτυρηθούν για τη συνένωση 1.000-1.500 κοινοτήτων που προβλέπεται να γίνει στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης που έχουν ζητήσει οι πιστωτές της Πορτογαλίας...



Η κινητοποίηση της Εθνικής Ένωσης των "Φρεγκουέσιας", όπως ονομάζονται οι κοινότητες, έγινε πάντως μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα καθώς πολλοί φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες ενώ συγκροτήματα έπαιζαν φολκλορική μουσική.


"Τασσόμαστε κατά της εξαφάνισης ή της συγχώνευσης των κοινοτήτων. Η κοινότητά μας υπάρχει από το 12ο αιώνα, σήμερα έχει 1.034 κατοίκους και προβλέπεται να εξαφανιστεί. Δεν είναι δίκαιο", είπε ο δήμαρχος της Βίλα Νόβα ντε Μουία, Αμπίλιο Σίλβα.


Η πορτογαλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι σκοπεύει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, μειώνοντας τον αριθμό των κοινοτήτων και προωθώντας ένα νέο εκλογικό νόμο. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της χορήγησαν τον περασμένο Μάιο η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Στη Λισαβόνα οργανώθηκε σήμερα και μια δεύτερη διαδήλωση, κατά της ανεργίας, στην οποία έλαβαν μέρος μερικές εκατοντάδες νέοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις