Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Στη φυλακή πρώην αρχηγός στρατού


Ενώπιον του δικαστηρίου θα οδηγηθεί ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου του στρατού ξηράς της Τουρκίας, Ερντάλ Τζεϊνάλογλου.

Η σύλληψή του...
έγινε στο πλαίσιο της διευρυνόμενης έρευνας για την ανατροπή της πρώτης κυβέρνησης στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας της οποίας πρωθυπουργός ήταν ένας ισλαμιστής πολιτικός, το 1997.

Ο Τζεϊλάνογλου, στρατηγός εν αποστρατεία, που πιστεύεται ότι είχε διατάξει άρματα μάχης να αναπτυχθούν σε δρόμους έξω από την πρωτεύουσα σε μια επίδειξη δύναμης ενόψει της επέμβασης των ένοπλων δυνάμεων στην πολιτική ζωή πριν από 16 χρόνια έγινε άλλος ένας από τους δεκάδες ανώτερους και ανώτατους εν αποστρατεία και εν ενεργεία αξιωματικούς που έχουν προφυλακιστεί για την υπόθεση.

Η έρευνα για την εκδίωξη του πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν εντάσσεται σε μια ευρύτερη δικαστική έρευνα για τον άλλοτε παντοδύναμο τουρκικό στρατό, η ισχύς του οποίου έχει μειωθεί δραστικά την τελευταία δεκαετία χάρη στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση Ερντογάν μετέτρεψε τον περιορισμό της πολιτικής ισχύος του στρατού σε μια από τις βασικές της αποστολές. Εισαγγελείς έχουν ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος εκατοντάδων Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται ότι συνωμότησαν εναντίον της σημερινής και προηγουμένων κυβερνήσεων. 

Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν το 2010 και συμπεριέλαβαν την κατάργηση της νομικής ασυλίας παλαιών πραξικοπηματιών στρατιωτικών έδωσαν την δυνατότητα σε δημόσιους κατήγορους να ασχοληθούν με υποθέσεις πιο βαθιά στην τουρκική ιστορία. Η εικόνα αστυνομικών να συλλαμβάνουν ασπρομάλληδες απόστρατους στρατηγούς κι αξιωματικούς  κάτι αδιανόητο μόλις μια δεκαετία πριν-- έγινε οικεία στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Ο Ερμπακάν, που πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 85 ετών το 2011, θεωρείτο πρωτοπόρος του λεγόμενου πολιτικού ισλάμ στην Τουρκία κι άνοιξε τον δρόμο για την επιτυχία του AKP. Η έρευνα για τα γεγονότα του 1997, που είχαν αποκληθεί «το μεταμοντέρνο πραξικόπημα» λόγω του αναίμακτου χαρακτήρα του --αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί το 1960, το 1970 και το 1981-- έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ερντογάν, ο οποίος ήταν μέλος του κόμματος του Ερμπακάν.


ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ


ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKERead more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/284056/sti-fylaki-proin-arhigos-stratoy#ixzz2MDJ2ROza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις