Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ώρα μηδέν για την Αίγυπτο - Αναμένεται μεγάλη διαδήλωση στην Ταχρίρ

Έρχεται η ώρα μηδέν για την Αίγυπτο καθώς σήμερα είναι η προκαθορισμένη μέρα όπου η αντιπολίτευση έχει στόχο να ταρακουνήσει συθέμελα το ισλαμικό λαθεστώς Μόρσι.

Στην πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο, η σπίθα έχει....
ανάψει εκ νέου. Ενα χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ετοιμάζονται να κατέβουν για άλλη μία φορά την Κυριακή στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές της ισλαμιστικής κυβέρνησης και του προέδρου.

Σύμβολο της εξέγερσης η οποία ανέτρεψε το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, η πλατεία Ταχρίρ μετατρέπεται και πάλι σε πεδίο αίματος. Οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς και ήδη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένας Αμερικανός φωτογράφος, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Η αντιπολίτευση (που δεν έχει κατορθώσει να σχηματίσει ένα ενιαίο μέτωπο) ζητά ισχυρή συμμετοχή στις διαδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα της Κυριακής. Πολλοί δηλώνουν ότι θα κατασκηνώσουν στην πλατεία Ταχρίρ μέχρι να φύγει ο Μόρσι.

Υποστηρίζει ακόμη η αντιπολίτευση ότι σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα (22 εκατ. άνθρωποι) έχει υπογράψει αίτημα για αλλαγή.

«Αισθανόμαστε ότι βαδίζουμε σε αδιέξοδο και ότι η χώρα θα καταρρεύσει» λέει ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, πρώην διευθυντής της IAEA, και ζητά προσφυγή στις κάλπες. Σε ακόμη υψηλότερους τόνους, θρησκευτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου.

Ο στρατός μάλιστα, σε κάθε περίπτωση μια πολιτικά υπολογίσιμη δύναμη, δηλώνει ότι θα παρέμβει αν τα πράγματα παρεκτραπούν, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί τη λαϊκή θέληση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερμηνεύουν διαφορετικά τη στάση του στρατού, με την κυβέρνηση να διαβάζει έμμεση υποστήριξη και την αντιπολίτευση ένδειξη ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πάρουν εντέλει το μέρος των πολιτών, όπως συνέβη το 2011.

Σύμφωνα με αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στη διώρυγα του Σουέζ.

Το κίνημα «Ταμαρόντ» (εξέγερση στα αραβικά) ήταν εκείνο το οποίο άρχισε να καλεί σε διαδηλώσεις και μετά ακολούθησαν οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης. Το κίνημα διατείνεται ότι έχει συγκεντρώσει 22 εκατομμύρια υπογραφές με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Από την πλευρά του ο Μόρσι κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι δεν γνωρίζουν να χάνουν και ότι, ακόμη, υποστηρίζονται από μπράβους που στήριζαν και τον Μουμπάρακ. Με το πλευρό του έχει ισλαμιστές που δηλώνουν ότι θα τον προστατέψουν.

Φαίνεται δε, σημειώνει το Reuters, να περιμένει ο Μόρσι και να αποδιοργανωθεί ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός και άρα να γίνει λιγότερο επικίνδυνος για τον ίδιο.

Όλες οι πλευρές δηλώνουν κατά της βίας, αλλά τα -βίαια σε πολλές περιπτώσεις- επεισόδια δεν ήταν εύκολο να αποφευχθούν.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί με ενδιαφέρον και η διεθνής κοινότητα, ανησυχώντας κυρίως για την κλιμάκωση της βίας. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απομακρύνει το μη αναγκαίο προσωπικό από την διπλωματική αποστολή τους ενώ εξέδωσαν και οδηγία προς τους πολίτες τους.

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ


ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις