Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ο Προβόπουλος υποστηρίζει ότι τα΄λεγε, αλλά δεν τον άκουγαν…

Στου… κουφού την πόρτα βροντούσε η Τράπεζα της Ελλάδας από το 2008 για το επερχόμενο μέγεθος της οικονομικής κρίσης, υποστήριξε ο απερχόμενος διοικητής της, Γιώργος Προβόπουλος.
 

Όπως ανέφερε, η ΤτΕ  προειδοποιούσε από τα τέλη του 2008 για μια βαθιά, επίπονη και διαρθρωτική κρίση στη χώρα, η οποία θα απαιτούσε ριζική αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και αγκυλώσεων, δεν εισακούονταν όμως από τις πολιτικές ηγεσίες και η χώρα συνέχιζε να ζει ουσιαστικά με δανεικά.
 
Μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση των βιβλίων «Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος 1928-2008» και «Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης - Η Τράπεζα της Ελλάδος 2008-2013», ο Γ. Προβόπουλος συνόψισε τις θέσεις της Τράπεζας για την έξοδο από την κρίση στο ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και να αποφύγει τη χρεοκοπία, να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι όροι του Προγράμματος Προσαρμογής, να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, να εκλογικευθούν οι δημοσιονομικές δαπάνες και να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και να δημιουργηθεί μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης.
 
Παράλληλα, εξήρε την τοποθέτηση Στουρνάρα στην ΤτΕ, ανέφερε ότι δεν αισθάνεται καμία πικρία για την απομάκρυνσή του, αλλά υπερηφάνεια γιατί η χώρα οδηγήθηκε σε ασφαλές λιμάνι και περιέγραψε νύχτες αγωνίας των προηγούμενων χρόνων, όπου, όπως είπε, δεν κοιμόταν γιατί δεν ήξερε σε τι νομισματικό καθεστώς θα ξημέρωνε η μέρα.
 
Επίσης αναφέρθηκε θετικά στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο επικοινώνησε χθες και για τον οποίο είπε ότι έζησαν πολλά από αυτά που περιγράφονται στο βιβλίο της Τραπέζης της Ελλάδος για την «Κρίση 2008 - 2013».
 
Τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Ε. Βενιζέλος συνεχάρησαν τον Γιώργο Προβόπουλο για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες του.
 Η δήλωση Σαμαρά: «Μετά την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την ανάληψη της θέσης του Διοικητή από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διοικητή Γιώργο Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή. Συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η χώρα μας».
 
Η δήλωση Βενιζέλου: «Ο Γ. Προβόπουλος άσκησε με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κατά την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων σαράντα ετών. Έχοντας πλήρη αίσθηση της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΤτΕ, της θέσης του σε σχέση με την ΕΚΤ, αλλά και της κρισιμότητας του ρόλου του ως προς τη διαχείριση και υπέρβαση της κρίσης, συνέβαλε καθοριστικά στη διαφύλαξη, ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή στην προστασία των καταθέσεων και των προοπτικών χρηματοδότησης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.
 
Συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά στους χειρισμούς που οδήγησαν στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημοσίου χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα, θεμελιώνοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του που είναι πλέον εφικτή με απλές και προφανείς παραμετρικές αλλαγές.
 
Ως Υπουργός Οικονομικών έζησα μαζί με τον Γ. Προβόπουλο πρωτοφανείς προκλήσεις υψηλής πίεσης και επικινδυνότητας και μπορώ έτσι να έχω προσωπική γνώμη για τον επαγγελματισμό, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά του.
 
Του εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα φάση της πορείας του».

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ


ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις