Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Η εκεχειρία πνίγηκε στο αίμα - video

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης εκεχειρίας που ο ίδιος ο στρατός του Ισραήλ είχε ανακοινώσει, οι Παλαιστίνιοι είχαν κατακλύσει κεντρική αγορά στην Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, οι ισραηλινές βόμβες στο πολυσύχναστο αυτό σημείο…


είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 200.
Οι εικόνες από το σημείο της επίθεσης έκαναν αμέσως τον γύρο του κόσμου. Άνθρωποι γεμάτοι με αίματα, ξαπλωμένοι πάνω στον δρόμο, περιμένοντας κάποιον να έρθει να τους βοηθήσει. Συγγενείς τραυματιών να τρέχουν δίπλα στα φορεία όπου μεταφέρονταν αγαπημένα τους πρόσωπα. Διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι κάτοικοι της Γάζας επισκέφτηκαν την αγορά, καθώς θεωρούσαν ότι η τετράωρη εκεχειρία τους εξασφάλιζε μία έστω ολιγόωρη ασφάλεια.



Περίπου δύο ώρες πριν ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι για ανθρωπιστικούς λόγους θα προχωρούσε σε κατάπαυση του πυρός για τέσσερις ώρες. Είχε ωστόσο επισημάνει ότι η εκεχειρία δεν θα ίσχυε σε περιοχές όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη επιχείρηση του στρατού.
Κατά τη διάρκεια της «ανθρωπιστικής» κατάπαυσης του πυρός έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 24 άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακα.
ΟΗΕ κατά Ισραήλ
Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα της Τετάρτης μία ακόμη ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Τρεις βόμβες έπληξαν σχολείο του Οργανισμού, στο οποίο βρίσκονταν ανυποψίαστοι άνθρωποι, που είχαν αναζητήσει στέγη.
Ακόμη 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – ανάμεσά τους πολλά παιδιά – και περισσότεροι από 160 τραυματίστηκαν, ωστόσο παλαιστινιακές πηγές τόνιζαν ότι τα θύματα ενδέχεται να είναι περισσότερα.
Η υπηρεσίας του Οργανισμού για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, μέσω του εκπροσώπου της, Πιερ Κρέενμπιλ, καταδίκασε την επίθεση και κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που κοιμούνταν στην αγκαλιά των γονιών τους, στο πάτωμα μίας τάξης στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γάζα. Παιδιά σκοτώθηκαν στον ύπνο τους, αυτό αποτελεί προσβολή για όλους μας, πρόκειται για παγκόσμια ντροπή» είπε ο Κρέενμπιλ και συνέχισε: «Η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι ο ισραηλινός στρατός χτύπησε το κτίριο, στο οποίο έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι».
Ο επικεφαλής της UNRWA έκανε γνωστό ότι πρόκειται για την έκτη φορά που πραγματοποιείται επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ: «Το προσωπικό μας, οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούν στην ανθρωπιστική βοήθεια, σκοτώνονται. Τα καταφύγιά μας καταστρέφονται. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σύντομα θα περιφέρονται στους δρόμους της Γάζας, χωρίς φαγητό, νερό και καταφύγιο, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις σε αυτά τα σημεία», σημείωσε.

Και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο» το βομβαρδισμό και ζήτησε να «αποδοθεί δικαιοσύνη». «Ένα σχολείο του ΟΗΕ που φιλοξενεί χιλιάδες οικογένειες Παλαιστινίων υπέστη μια απαράδεκτη επίθεση. Είναι αδικαιολόγητη, οι υπεύθυνοι πρέπει να καθοριστούν και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη» δήλωσε ο Μπαν.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τον βομβαρδισμό του σχολείου στη Γάζα, ενώ κατήγγειλε ότι «οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι» που κλήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό να απομακρυνθούν από τις εστίες τους δεν θα είναι ασφαλείς στα καταφύγια του ΟΗΕ.
Το βίντεο της Χαμάς
Στο μεταξύ, Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο μία ομάδα μαχητών της εξέρχεται από σήραγγα, έχοντας περάσει τα σύνορα με το Ισραήλ.  Στο βίντεο φαίνονται οι άνδρες να τρέχουν προς μία αγροτική περιοχή, προτού επιτεθούν σε ισραηλινό πύργο ελέγχου.



Το βίντεο δημοσιεύτηκε από το κανάλι Al-Aqsa, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ανακοίνωση της Χαμάς, η οποία αρνείται την εκεχειρία. Είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση δίνει στη δημοσιότητα ένα τέτοιο υλικό.
Η ισραηλινή πλευρά έχει ανακοινώσει ότι σε αυτή την επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους πέντε στρατιώτες.

ΠΗΓΗ
http://www.trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις