Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ρωσία: Σάλος από την δολοφονία ενός από τους μεγαλύτερους επικριτές του Putin - Θορυβημένη η Merkel

Eίχε γίνει ένας από τους κύριους πολιτικούς που αντιπολιτεύονταν το Κρεμλίνο
(upd) Aπό σφαίρες σκοτώθηκε χτες ο ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στο κέντρο της Μόσχας, μπροστά από το Κρεμλίνο, "μια δολοφονία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας", σύμφωνα με τον πρόεδρο Vladimir Putin.
Ο Μπόρις Νεμτσόφ περπατούσε με μια νεαρή γυναίκα στην μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα, ακριβώς δίπλα στο Κρεμλίνο, όταν "γύρω στις 23:15 ένα όχημα τους πλησίασε και κάποιος έριξε πυροβολισμούς, τέσσερις από τους οποίους τον έπληξαν στην πλάτη, προκαλώντας το θάνατό του", δήλωσε μία εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, η Έλενα Αλεξέεβα, προς το τηλεοπτικό κανάλι Ρωσία 24.
"Ο Putin δήλωσε πως αυτή η άγρια δολοφονία φέρει τα σημάδια ενός φόνου κατά παραγγελία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας", δήλωσε αμέσως ο εκπρόσωπος του προέδρου, ο D. Peskof.
Ο Μπόρις Νεμτσόφ, 55 χρόνων, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν επί ενάμισι χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μετά την άνοδο στην εξουσία του Βλαντίμιρ Putin, το 2000, είχε γίνει ένας από τους κύριους πολιτικούς που αντιπολιτεύονταν το Κρεμλίνο.
Ένας υπεύθυνος της Επιτροπής Ερευνών, ο Βλαντίμιρ Μάρκιν, δήλωσε από την πλευρά του πως "όχι λιγότεροι από έξι ή επτά πυροβολισμοί ρίχθηκαν εναντίον του Μπόρις Νεμτσόφ από έναν άγνωστο που κυκλοφορούσε με αυτοκίνητο".
"Βλέπω μπροστά μου το πτώμα του Μπόρις. Υπάρχουν γύρω πολλοί αστυνομικοί", δήλωσε στο πρακτορείο Ρία Νόβοστι ένας οικείος του Νεμτσόφ, ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Ίλια Γιασίν, ο οποίος έφθασε γρήγορα στον τόπο της δολοφονίας.
Το κανάλι Ρωσία 24 έδειξε εικόνες στις οποίες το πτώμα του Μπόρις Νεμτσόφ κείτεται πάνω στη γέφυρα. Ίχνη αίματος είναι ορατά, σύμφωνα με δημοσιογράφο αυτόπτη μάρτυρα. Πολλοί άνθρωποι ήταν μάρτυρες της δολοφονίας και η νεαρή γυναίκα που συνόδευε τον Μπόρις Νεμτσόφ ανακρίθηκε από τους ερευνητές, διευκρίνισε η αστυνομία, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, Μοσχοβίτες πήγαν να καταθέσουν άνθη κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε "τον άγριο φόνο" του Μπόρις Νεμτσόφ και κάλεσε "τη ρωσική κυβέρνηση να διεξαγάγει γρήγορα μια αμερόληπτη και διαφανή έρευνα" ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε "σοκαρισμένος και θλιμμένος".
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, δια του γενικού γραμματέα του, του Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, εξέφρασε επίσης το σοκ του και η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τις ρωσικές αρχές να ερευνήσουν τη δολοφονία αυτή "με αμερόληπτο τρόπο".
Στη Μόσχα οι αντιδράσεις είναι πολλές. "Είναι μια τρομερή τραγωδία για όλη τη χώρα", δήλωσε αμέσως ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αλεξέι Κουντρίν. Ένας από τους συντρόφους του Μπόρις Νεμτσόφ στην αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός του Βλαντίμιρ Πούτιν Μιχαήλ Κασιάνοφ, δήλωσε πως η δολοφονία αυτή είναι "το τίμημα για το γεγονός ότι ο Μπόρις αγωνίσθηκε επί χρόνια για να γίνει η Ρωσία μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική". "Τον 21ο αιώνα, το 2015, ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Αυτό υπερβαίνει τη φαντασία", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στον τόπο της δολοφονίας.
Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αντέδρασε επίσης: "(Ο Μπόρις Νεμτσόφ) ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου.
Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε κατά τύχη", έγραψε στο Facebook. Μοναδική παραφωνία, ένας αξιωματούχος του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ιβάν Μέλνικοφ, ο οποίος δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νόβοστι, πως πρόκειται για μια "αιματηρή προβοκάτσια (...) με στόχο να ανανεωθεί η αντιρωσική υστερία στο εξωτερικό".
Ο Μπόρις Νεμτσόφ επρόκειτο να συμμετάσχει αύριο, Κυριακή, σε μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε συνοικία έξω από το κέντρο της Μόσχας. Ένας υπεύθυνος για τη διαδήλωση, ο Λεονίντ Βολκόφ, ανακοίνωσε πως αυτή θα ματαιωθεί και να αντικατασταθεί από μια πορεία στη μνήμη του δολοφονημένου αντιπολιτευόμενου πολιτικού.
Σε ραδιοσταθμό της Μόσχας, τρεις μόλις ώρες πριν από το θάνατό του, ο Νεμτσόφ είχε καλέσει τους ακροατές να διαδηλώσουν με μια πύρινη ομιλία του για την Ουκρανία και τον πρόεδρο Πούτιν, υπογράφοντας έτσι την πολιτική διαθήκη του. Επί 45 λεπτά, με αυστηρή φωνή και πολύ σοβαρό τόνο, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός παρουσίασε τις προτάσεις του για "να αλλάξουμε τη Ρωσία", μη διστάζοντας να διακόπτει τους συνομιλητές του, δύο δημοσιογράφους του ραδιοσταθμού Ηχώ της Μόσχας, που μάταια προσπαθούσαν να τον κάνουν να χαλαρώσει.


H δολοφονία είχε σχεδιαστεί προσεκτικά

H δολοφονία του πολιτικού της αντιπολίτευσης και πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ στη Μόσχα είναι «σχεδιαστεί προσεκτικά», είπαν σήμερα οι Ρώσοι ερευνητές.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το έγκλημα είχε σχεδιαστεί προσεκτικά, με κάθε λεπτομέρεια όπως για παράδειγμα η περιοχή που επιλέχθηκε για να διαπραχθεί η δολοφονία» στην μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσχοβα, ακριβώς δίπλα στο Κρεμλίνο, επισήμανε σε μία ανακοίνωση η ρωσική Επιτροπή Ερευνών.
«Κατά πάσα πιθανότητα, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα πιστόλι Μακάροφ», ένα περίστροφο που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο ρωσικό στρατός, τονίζεται στο δελτίο τύπου.
Οι ερευνητές περισυνέλλεξαν από το σημείο της δολοφονίας 6 κάλυκες διαμετρήματος 9 χιλιοστών, που προέρχονταν όμως από διαφορετικούς κατασκευαστές.
«Ο Μπόρις Νεμτσόφ επέστρεφε με τη σύντροφό του στο διαμέρισμά του, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο της δολοφονίας. Είναι προφανές ότι εκείνοι που σχεδίασαν αυτό το έγκλημα όπως και οι αυτουργοί είχαν ενημερωθεί για τη διαδρομή» που ακολουθούσε συμπέρανε η Επιτροπή, που έχει αναλάβει τις έρευνες.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας καταθέτουν ήδη στην αστυνομία. Η ρωσική Επιτροπή Ερευνών εξάλλου εξετάζει διάφορα σενάρια προκειμένου να εξακριβώσει τα κίνητρα της δολοφονίας Νεμτσόφ, περιλαμβανομένου του ενδεχομένου να επρόκειτο για μία απόπειρα αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Η επιτροπή, όπως αναφέρεται, εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία επίθεση ακραίων ισλαμιστών ή ακόμα και ότι η δολοφονία του στελέχους της ρωσικής αντιπολίτευσης να συνδέεται με τα γεγονότα στην Ουκρανία.





Θορυβημένη η Merkel

Η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε πως είναι "καταθορυβημένη" από τη "δειλή δολοφονία" του ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ και κάλεσε τον ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν να εξασφαλίσει ότι το έγκλημα θα διαλευκανθεί πλήρως.
"Η καγκελάριος Angela Merkel είναι καταθορυβημένη από τη δειλή δολοφονία του αντιπολιτευόμενου ρώσου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ", σύμφωνα με μια ανακοίνωση της καγκελαρίας η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. "(Η καγκελάριος) καλεί τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εξασφαλίσει πως η δολοφονία αυτή θα διαλευκανθεί και οι δράστες θα λογοδοτήσουν".
Η καγκελάριος υπογράμμισε "το θάρρος του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος δεν είχε πάψει να εκφράζει δημοσίως τις επικρίσεις του εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής", σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών F. Stainmayer δήλωσε "θλιμμένος και οργισμένος", προσθέτοντας πως είναι επίσης "σοκαρισμένος, όπως πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία", απ΄ αυτή την "εν ψυχρώ" δολοφονία.
Ο ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μπόρις Νεμτσόφ, 55 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρες στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στο κέντρο της Μόσχας, μπροστά από το Κρεμλίνο, "μια δολοφονία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας", σύμφωνα με τον πρόεδρο V. Putin.

(Πρώτη ενημέρωση Σάββατο 28/2/2015 9.00 π.μ)


“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE


ΠΗΓΗ
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις