Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Goldman Sachs: Οι καταθέσεις που έφυγαν τους τελευταίους μήνες από την Ελλάδα μπορεί να ανακτηθούν - Καταλύτης η συμφωνία με την ΕΕ

Ποια είναι τα συμπεράσματα από την επίσκεψη του κλιμακίου της Goldman Sachs στην Αθήνα
Η εκροή καταθέσεων και η πολιτική αβεβαιότητα παραμένουν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των ανησυχιών που διατύπωσαν στελέχη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών τα οποία συνάντησε κλιμάκιο της Goldman Sachs στην Αθήνα, το οποίο διαπίστωσε ότι ο βασικός καταλύτης για το outlook της Ελλάδας παραμένει η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της. 


Στο σημερινό 12σέλιδο report με τίτλο "Feedback from Athens: Political risk key, operating trends worsen" (Εντυπώσεις από την Αθήνα: Κλειδί ο πολιτικός κίνδυνος, το λειτουργικό περιβάλλον επιδεινώνεται), το οποίο σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs παρουσιάζει τα αποτελέσματα του ταξιδίου του κλιμακίου της στην Αθήνα, το οποίο συναντήθηκε με στελέχη των ελληνικών τραπεζών και των τοπικών αρχών, καθώς και ένα αντιπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Ελλάδα, δόθηκε έμφαση στην πολιτική, τη χρηματοδότηση, καθώς και την ποιότητα του ενεργητικού.
Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

(1) Η πολιτική στο προσκήνιο

Η πορεία για μια πολιτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών παραμένει ασαφής. 
Το συμπέρασμα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι. 
Οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες της κυβέρνησης εξακολουθούν να είναι σχετικά περιορισμένες, αν και για την κάλυψή τους μπορεί να απαιτηθεί μια πιο ευέλικτη προσέγγιση από τους πιστωτές της Ελλάδας.

(2) Οι εκροές καταθέσεων επιβραδύνθηκαν το Μάρτιο

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκροές καταθέσεων επιβραδύνθηκαν το Μάρτιο.
Ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης εκροής μπορεί να αποδοθεί σε μερική ανάκληση των μικρών καταθέσεων (κάτω των 100 χιλ. ευρώ).





Embedded image permalink

Επίσης, τα κεφάλαια του δημόσιου τομέα μειώθηκαν, αλλά συνολικά έπαιξαν λιγότερο σημαντικό ρόλο. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου το ήμισυ των εκροών ήταν απόσυρση μετρητών και τα υπόλοιπα με μεταφορά σε funds και στο εξωτερικό. 
Η φύση αυτή των εκροών μπορεί να δώσει ελπίδα ότι τουλάχιστον μερικές εκ των καταθέσεων μπορεί τελικά επιστρέψουν στο σύστημα.

(3) Η ανάκτηση της ποιότητας ενεργητικού θα καθυστερήσει μέχρι ένα έτος ακόμη

Η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού σε μεγάλο βαθμό
οδηγείται εκ νέου από καθυστερήσεις σε δάνεια που είχαν προηγουμένως αναδιαρθρωθεί. 
Οι προεκλογικές υποσχέσεις περί άφεσης του χρέους έπαιξαν ρόλο, αλλά όσο περνάει ο καιρός, ο σχηματισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να κατευθύνεται λιγότερο από στρατηγικούς παραβάτες και περισσότερο από δανειολήπτες με προβλήματα ρευστότητας. 





Embedded image permalink

(4) Η χρηματοδότηση της ΕΚΤ διατίθενται υπό στενό έλεγχο

Η χρήση της χρηματοδότησης της ΕΚΤ παραμένει υπό σταθερό έλεγχο από τον SSM. 
Η χρήση ELA εξαρτάται σχετικά από τις ροές των καταθέσεων.

Embedded image permalink

Ανά τράπεζα

Embedded image permalink

(5) Η ορατότητα για τις κυβερνητικές πολιτικές παραμένει χαμηλή

Μέχρι στιμής υπάρχει μικρή ορατότητα για τις μελλοντικές πολιτικές, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει τον τραπεζικό τομέα. 
Ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση παραμένει μάλλον εποικοδομητικός, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει ένας δυνητικός παράγοντας διαφύλαξης έναντι της πιθανής πολιτικής επιρροής.

“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE


ΠΗΓΗ
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις