Κυριακή 31 Μαΐου 2015

BARCALYS: Απίθανο να αποπληρώσει την ΕΚΤ η Ελλάδα

Χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα θα βυθιζόταν σε μόνιμη στάση πληρωμών και capital controls.



Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για να αποφύγει τη στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, αλλά αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι εάν θα καταφέρει να αποπληρώσει την ΕΚΤ, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο γνώμες οικονομολόγων και αναλυτών μεγάλων επενδυτικών οίκων.



«Πιστεύουμε ότι η αποπληρωμή της συνολικής δόσης του 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο θα είναι δύσκολη. Η αποπληρωμή των 3,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου όμως εμφανίζεται ακόμα πιο απίθανη» υποστηρίζει ο Michael Gapen, οικονομολόγος της Barclays.



«Χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα θα βυθιστεί σε μια κατάσταση όπου η στάση πληρωμών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα ήταν σχεδόν μόνιμα, μια κατάσταση που μοιάζει αρκετά με εκείνη που θα συνόδευε μια έξοδο από το ευρώ», προσθέτει ο κ. Gapen.


Η επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές μεταξύ τους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η συμφωνία είναι κοντά αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα με ποιες απαιτήσεις των δανειστών θα συμβιβαστεί, ενώ αυτοί από την πλευρά τους εκφράζουν την έκπληξή τους για τις δηλώσεις αισιοδοξίας της ελληνικής πλευράς.


«Η αντιπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ελλήνων προς την λιτότητα είναι ένα βασικό ''αγκάθι'' και σηματοδοτεί ότι μια γρήγορη επίλυση του ελληνικού ζητήματος δεν είναι πιθανή αν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρήσει στις πιέσεις» τονίζει ο Ben May, οικονομολόγος στην Oxford Economics.


Παρ' όλα αυτά, αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters την προηγούμενη εβδομάδα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την Ευρωζώνη και μάλιστα, δίνουν πιθανότητα 1/3 στο Grexit.


Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics, Mark Zandi, εκτιμά ότι πλέον η παγκόσμια οικονομία είναι καλά θωρακισμένη απέναντι στην Ελλάδα γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ο βασικός δηλαδή "δίαυλος μετάδοσης", είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' οτι ήταν μερικά χρόνια πριν.

“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις