Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Η "ΤΕΡΑΤΟΪΚΑ" ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΘΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Η "ΤΕΡΑΤΟΪΚΑ" ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΘΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!


ΣΤΑ 100 ΔΙΣ ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ. ΣΕ ΑΣΦΥΞΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ


Πηγή: Iskra


Επιμέλεια: Τζούλια Λιακοπούλου


Σε νέα επιταχυνόμενη φάση μπαίνουν οι "διαπραγματεύσεις" μεταξύ της κυβέρνησης και του λεγόμενου "κουαρτέτου" για τα "κόκκινα δάνεια", τα οποία σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τραπεζικές πηγές, ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 100 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και Οικονομίας Γ. Σταθάκης παρουσίασαν στους τέσσερις λεγόμενους "θεσμούς" την ελληνική πρόταση για τα κόκκινα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια. 
Οι εξελισσόμενες συνομιλίες δεν είναι άσχετες με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των οποίων η περιβόητη "διάσωση" έχει στο παρελθόν κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και αναμένεται να κοστίσει ακόμη περισσότερα! Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ψήφιση προ ημερών, της αλλαγής του κώδικα πολιτικής δικονομίας στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων, θα οδηγήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς για χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Στόχος, τόνισε ο Γ. Σταθάκης είναι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, καθώς και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται. Πρόσθεσε δε, ότι η παρούσα πρόταση είναι στο πνεύμα των αρχικών προτάσεων, «αλλά έχουν περάσει και τρεις μήνες διαπραγματεύσεων»(!).
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας των αρχικών διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους της "Τερατόικα" ,  που αφορούσε το νέο λεγόμενο "Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων" και την νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέμα που σχετίζεται και με τα «κόκκινα» δάνεια, τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι "διαπραγματεύσεις", ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία εντός χρονοδιαγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση σαφής εικόνα για το που βρίσκονται οι  που έχει σημειωθεί αναμένεται να υπάρξει αύριο, Τετάρτη, οπότε θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση των έως τώρα συζητήσεων, οι οποίες πάντως κατά τον υπουργό Οικονομικών, δεν έχουν εισέλθει στο μακροοικονομικό σκέλος τους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές αποτέλεσμα).
Στην αυριανή συνάντησή τους με τους εκπροσώπους των δανειστών παρέπεμψε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα» είπε ο υπουργός. Κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ίδρυση του "Ταμείου Αξιοποίησης του Δημοσίου Πλούτου", το οποίο στην ουσία αντιπροσωπεύει ένα ταμείο ξεπουλήματος των ασημικών της χώρας. Ταυτόχρονα είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη χαριστική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε βάρος του ελληνικού λαού και σε όφελος του ιδιωτικού τραπεζικού κεφαλαίου και να ενδώσει πλήρως στις απαιτήσεις των εκπροσώπων της "Τερατόικα".
Πάντως ερωτηθείς εάν με τη μέχρι στιγμής εικόνα κλείνουμε συμφωνία στις 20 Αυγούστου, ο υπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος:
«Όπως λένε οι Άγγλοι που στοιχηματίζουν, πριν από 10 ημέρες θα το 'έπαιρνα' να είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Δηλαδή είναι τουλάχιστον όσο καλά περιμέναμε . Δεν είναι χειρότερα και ίσως είναι λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα».
Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου, απομακρύνοντας ενδεχομένως τα σενάρια περί νέου "δανείου-γέφυρα".
«Ούτε η δική μας πλευρά έχει θέσει θέμα ότι δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα, ούτε αυτοί από την πλευρά τους έχουν πει κάτι τέτοιο» είπε ο Ε. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο –γέφυρα».
Είναι εντυπωσιακό ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την επιτάχυνση "διαπραγματεύσεων" και την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων που οδηγούν σε ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας και υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας , σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές κυβερνητικές δεσμεύσεις. 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις