Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Ο Σέρβος Πρωθυπουργός καλοδέχεται τους Τούρκους ενώ ο Πρόεδρος της χώρας τους «διώχνει με τις κλωτσιές»

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς επικρίνει έντονα την Τουρκία για την κατάρριψη του  ρωσικού SU-24  κοντά σύνορα με τη...

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς επικρίνει έντονα την Τουρκία για την κατάρριψη του  ρωσικού SU-24  κοντά σύνορα με τη Συρία, κατηγορώντας την Τουρκία ότι  προκαλεί ακούσια
στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.!!

Αυτό αναφέρει ο τουρκικός τύπος, ο οποίος στοχοποιεί τον ανώτατο Σέρβο άρχοντα της χώρας για την στάση του.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρωθυπουργός Α.Νταβούτογλου πραγματοποιούσε μια επίσκεψη στην χώρα η οποία ολοκληρώθηκε με την σύναψη συμφωνίας συνεργασίας.


Οι πολιτικές γραμμές του Σέρβου Πρωθυπουργού και του Προέδρου της χώρας κινούνται σε διαφορετική πορεία εδώ και πολύ καιρό.

Ο Πρόεδρος της ομόδοξης Σερβίας κινείται σαφέστατα  προς την πλευρά της Ρωσίας και του Προέδρου Β.Πούτιν,  θεωρώντας ότι διασφαλίζει καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας του.

Ενώ ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι πιο φιλοδυτικός με τάσεις συμμετοχής της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα μετά τις «τρελές» απαιτήσεις του Βερολίνου στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, και σε μια σειρά άλλα ζητήματα,  δύο ηγέτες της χώρας έχουν έλθει λίγο πιο κοντά ο.

Η παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Σερβία . «ερέθισε» αρνητικά ον Πρόεδρο της χώρας , ο οποίος έλαβε σαφώς  φιλορωσική στάση έναντι της αντιπαλότητας Ρωσίας και Τουρκίας.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA Novosti, ο Σέρβος Πρόεδρος , σχολίασε σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ευρώπη είχε παραδώσει μέρος της κυριαρχίας της στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

«Όταν υπερδυνάμεις εισέλθουν σε σύγκρουση μεταξύ τους, οι μικρές χώρες θα καταστραφούν ακόμα πιο πολύ . Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το  σερβικό ρητό, « Όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια» (σε ελληνική έκδοση)»  , δήλωσε ο Νίκολιτς.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε μια σειρά κυρώσεων κατά της Τουρκίας στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η λίστα  δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης,  στην οποία αναφέρονται όλα τα γεωργικά προϊόντα που η Ρωσία δεν θα εισάγει πλέον  από την Τουρκία από το Γενάρη του 2016. Επίσης αναφέρεται η απαγόρευση των πτήσεων τσάρτερ από και προς την Τουρκία .

Οι επικριτικές παρατηρήσεις του Νίκολιτς για την Τουρκία σε αντίθεση με τις δηλώσεις συμφιλίωσης του Πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, δείχνουν  το «δίλημμα » της σερβικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Σερβία αποτελεί το «μήλο της έριδος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία και Γερμανία. Κρίνοντας όμως από την θέληση του σερβικού λαού στο σύνολο του και την παντοδύναμη σερβική ορθόδοξη εκκλησία , η πλάστιγγα γέρνει σαφώς προς  την Μόσχα .

Επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας και έχουν ακούσει τα « αυτιά μας» , σύμφωνα με παλιότερο άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο: Σερβικό Κόμμα: Ετοιμάζουν αντι-ρωσική « χρωματιστή επανάσταση» στην Σερβία, είχαμε αναφέρει ότι σύμφωνα με το πολιτικό κόμμα «Τρίτη  Σερβία», μυστικά στην χώρα( από την δύση)  προετοιμάζεται η διεξαγωγής μιας νέας « επανάστασης τύπου Μαϊντάν», προσομοιάζοντας στο   ουκρανικό μοντέλο.

Το σερβικό κόμμα αυτό τονίζει ότι η σχεδιαζόμενη  επανάσταση θα είναι ανοικτά αντι-ρωσικού  χαρακτήρα και θα στρέφεται ενάντια στις σχέσεις την νυν  σερβικής κυβερνήσεως  με την Μόσχα.

Ειδικότερα, οι διοργανωτές του αυθόρμητου «κινήματος», έχουν ως στόχο την  εξάλειψη  όλων των κοινών σχεδίων με την Ρωσία, ενώ για την ίδια την Σερβία « προβλέπεται» ακόμη και μερική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Ο κόσμος ευρίσκεται σε γενική  «αναστάτωση», και πιθανότατα σε πορεία σύγκρουσης όλων των μεγάλων δυνάμεων , οι οποίες θα ξαναμοιράσουν τον πλανήτη σε  ζώνες επιρροές.

Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων,  οι οποίες συγκρούονται παντού στον πλανήτη και στα Βαλκάνια. Έτσι και η μικρή Σερβία θα αποτελέσει ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης , στο οποίο η δύση θα «χάσει» οπωσδήποτε.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις