Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Το “μακρύ χέρι” και το παιγνίδι του Ερντογάν στη Γερμανία: Τρομοκρατεί τους αντιπάλους του

Πριν τη συγκέντρωση οπαδών του Ερντογαν στην Κολωνία την Κυριακή, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος 15.000 – 30.000 Τούρκοι, πολιτικοί διαφόρων γερμανικών κομμάτων ζητούν από τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Στη συγκέντρωση ενδέχεται μάλιστα να πάρουν μέρος και μέλη της τουρκικής κυβέρνησης. Επί ποδός θα βρίσκονται 2.300 αστυνομικοί δεδομένου ότι την ίδια μέρα θα γίνουν και τέσσερις αντισυγκεντρώσεις αριστερών οργανώσεων και νεολαιών γερμανικών κομμάτων.
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, τόνισε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει προσπάθειες εκφοβισμού των διαφορετικά σκεπτόμενων. «Δεν γίνεται» να μεταφέρονται οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας στη Γερμανία και να εκφοβίζονται όσοι έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Στη Γερμανία δεν έχουν θέση αυτά και «δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο Στάινμάιερ.
Ο συμπρόεδρος των πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ επέκρινε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost κ.α.) τις μαζικές προσπάθειες εκφοβισμού των αντιπάλων του Ερντογαν: «Βιώνουμε στη χώρα μας ένα κυνηγητό των αντιπολιτευόμενων Τούρκων. Υποστηρικτές του Ερντογαν, εκφοβίζουν τους άλλους πρέπει να τιμωρηθούν με την μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα που προβλέπουν οι νόμοι», τόνισε. Διαδηλώσεις υπέρ ή κατά της τουρκικής ηγεσίας σε γερμανικό έδαφος θα πρέπει «να γίνονται στο πλαίσιο της έννομης τάξης». «Δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί κανενός είδους κλίμα φόβου».
Ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματς (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έγραψε στα γερμανικά και τα τουρκικά στη σελίδα του στο facebook ότι κατά τη γνώμη του η Τουρκία είναι βαθιά διχασμένη. Όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να μην επεκταθεί αυτός ο κοινωνικός διχασμός και στην Γερμανία. «Η παράκλησή μου είναι η εξής: Συμπεριφερθείτε στους έχοντες διαφορετικές απόψεις με σεβασμό. Ακόμα και θεμελιώδεις διαφορές απόψεων δεν επιτρέπεται να μας διχάσουν. Η Γερμανία πρέπει να είναι η πατρίδα όλων όσοι ζουν εδώ».
Ο εκπρόσωπος των πρασίνων για θέματα μετανάστευσης Φόλερ Μπεκ, κάλεσε τους διοργανωτές και τους διαδηλωτές να δεσμευθούν σαφώς υπέρ της δημοκρατίας. Η Ένωση Ευρωπαίων – Τούρκων Δημοκρατών (UETD), η οποία διοργανώνει τη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογαν στην Κολωνία, «πρέπει να πει για ποια δημοκρατία κατεβαίνει στους δρόμους, αν θέλει να λαμβάνεται στα σοβαρά υπόψη στη Γερμανία. Η UETD πρέπει να αντιταχθεί στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του τύπου και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης από τον Ερντογαν, διαφορετικά το ναι της στη δημοκρατία δεν είναι ειλικρινές και στην πραγματικότητα είναι ένα ναι στην Ερντοκρατία», είπε την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Κατά την άποψη του Μπεκ το κάλεσμα στη συγκέντρωση υπέρ της “δημοκρατίας και κατά του πραξικοπήματος”, όπως είναι ο τίτλος της, το οποίο κάνει η UETD, μοιάζει με «άνευ όρων ναι στο πραξικόπημα», του Τούρκου προέδρου κατά της τουρκικής δημοκρατίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις