Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

O A.Τσίπρας έκανε πως δεν «άκουσε» τον Ρ.Τ.Ερντογάν: «Δεν θα σε ακολουθήσω» (γιατί δεν μπορεί… )

Μία άνευρη απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβήτησε την Συνθήκη της Λωζάνης έδωσε, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή».
«Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή. Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου» κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο έδωσε και ο ηγέτης της κεμαλικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας τον ότι επί θητείας του παραδόθηκαν 16 νησιά στην Ελλάδα.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε θέσει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.
Τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ερντογάν: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη».
«Με τη Συνθήκη της Λωζάνης» συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, «δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;».
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι «όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη Συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις