Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Το ΣτΕ άναψε πράσινο φως για... δομικό ανασχηματισμό

Το ΣτΕ... λύνει τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα για να διενεργήσει τον δομικό ανασχηματισμό που έχει προαναγγείλει.

Με απόφασή του το 5ο τμήμα του ΣτΕ κρίνει νόμιμα κρίθηκαν δύο Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία, συνιστάται αυτόνομο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Υπουργείο Ενέργειας, ενώ ανασυστήνεται το Υπουργείο Τουρισμού ενώ παράλληλα εγκρίνει και την μετονομασία και ανασύσταση άλλων 6.

Κυβέρνηση: Επρεπε να είναι έτοιμα εν όψει ανασχηματισμού
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση επικρατεί κινητικότητα και αρκετοί προεξοφλούν ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα 24ώρων. Ωστόσο, κυβερνητική πηγή ανέφερε: «Δεν έχει αλλάξει τίποτε στο σχεδιασμό μας. Τα Προεδρικά Διατάγματα έπρεπε να είναι έτοιμα για όποτε γίνει ανασχηματισμός». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει μεν το «πράσινο φως» για δομικές αλλαγές, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη πόσα και ποια από τα ΠΔ θα ενεργοποιήσει.
Τα νέα υπουργεία:
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ:
  1. Συνιστάται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο  συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως  υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης -το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης-) γενικές γραμματείες: 1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής και 2) της Υποδοχής. Στο νέο υπουργείο  Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες: α) του  Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.
  2. Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.
  3. Ακόμη, ανασυνιστάται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015  με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού -το οποίο μετονομάζεται τώρα  σε υπουργείο Εσωτερικών- το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού  του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα  24/2015.
  4. Επίσης, συνιστάται ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας. Αναλυτικότερα, το νέο υπουργείο Ενέργειας θα συγκροτηθεί από  τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και  Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα μεταφέρεται σε αυτό (υπουργείο Ενέργειας) η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται  στον τομέα ενέργειας για τους οποίους  ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το πρώην υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ανασυστάσεις και  μετονομασίες υπουργείων
Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυνιστώνται  συνολικά 6 υπουργεία. Συγκεκριμένα:
  • Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει στα δύο. Ενα υπουργείο θα ονομάζεται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης  και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
  • Την ίδια στιγμή δημιουργείται και ένα ακόμη υπουργείο ξεχωριστά, το υπουργείο Εσωτερικών.
  • Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
  • Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
  • Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακόμη, στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία  Μεταφορών, στην  οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και  προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση  Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία  φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπάγονταν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
  •  Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.


Πηγή: | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις