Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ο Λαβρόφ αποκάλεσε επιθετικότητα τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ

© RIA Novosti. Vitaliy Belousov Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Φωτογραφία Αρχείου.
ΜΟΣΧΑ, 31 Οκτωβρίου – RIA Novosti. Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ το 1999, ήταν  επιθετικότητα – η πρώτη επίθεση στην Ευρώπη σε
ένα κυρίαρχο κράτος από το 1945. Η επίθεση επηρέασε ένα τεράστιο αριθμό των μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης της Σερβίας, γέφυρες και επιβατικά τρένα , δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η επιθετικότητα κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν, φυσικά,  επιθετικότητα. Με την ευκαιρία, αυτή ήταν η πρώτη ένοπλη επίθεση στην Ευρώπη σε ένα κυρίαρχο κράτος από το 1945. Αν μιλάμε γι ‘αυτό τώρα υπό το πρίσμα του τι συμβαίνει γύρω από τη Συρία, οι  δυτικοί εταίροι μας, ιδιαίτερα οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν ήδη φτάσει στην υστερία τους για δημόσιες προσβολές, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «βάρβαροι», «έγκλημα πολέμου». επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω, ότι η  επιθετικότητα κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ήταν γεμάτη με επιθέσεις σε έναν τεράστιο αριθμό των μη στρατιωτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της τηλεόρασης της Σερβίας, τις  γέφυρες, κατά το μήκος των οποίων υπήρχαν  πολιτικές  επιβατικές αμαξοστοιχίες, και πολλά άλλα αντικείμενα  », – δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι« Ρωσία -1 »[1].
Σύμφωνα με τον ίδιο,  χιλιάδες ήταν οι  νεκροί, εκατοντάδες από αυτούς ήταν  παιδιά,  ένα τέταρτο του εκατομμυρίου πρόσφυγες  και έκτοτε υπενθύμισε κανείς δεν θυμάται τίποτα.
«Αν η Ρωσία στο πρόσωπο του Yevgeny Primakov δεν αντιδρούσε με τον τρόπο που αντέδρασε σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου τότε, πιθανότατα για αυτό το χρονικό διάστημα  δεν θα συγχωρούσαμε  τους εαυτούς μας  και στην ιστορία μας θα είχε προστεθεί μια δυσάρεστη σελίδα.
Έκανε έτσι ώστε η Ρωσία έδειξε τις προθέσεις της  λαμβάνοντας  μόνη  της  τη σωστή  θέση εκείνη τη στιγμή»-προσέθεσε.
Το 1999, μια ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των Αλβανών αυτονομιστών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου και του Σερβικού στρατού και της αστυνομίας οδήγησε στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας (τότε που αποτελείται από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο) από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Οι  Αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας προκάλεσαν  την ακύρωση της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες του τότε πρωθυπουργού  της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ, στις 24 Μαρτίου του 1999 στο δρόμο του προς την Ουάσιγκτον μαθαίνοντας  για τη βομβιστική επίθεση, ενώ ήταν πάνω από τον Ατλαντικό. Ο Πριμακόφ διέταξε   αμέσως  πάνω από τον Ωκεανό να αλλάξει πορεία το αεροσκάφος και επέστρεψε στην Μόσχα.
Τον Μάρτιο του 2004, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου οργάνωσαν εξεγέρσεις, οι  οποίες οδήγησαν  σε μια μαζική μετεγκατάσταση των Σέρβων από την επαρχία και την καταστροφή πολλών μνημείων της ιστορίας και του πολιτισμού.  Οι Αλβανόφωνες  Δομές του  Κοσσυφοπέδιου στην Πρίστινα στις 17 Φεβρουαρίου 2008 ανακήρυξαν  μονομερώς την ανεξαρτησία τους από τη Σερβία. Την   Αυτοαποκαλούμενη  Δημοκρατία δεν αναγνωρίζουν  η Σερβία, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Ιράν, η  Ισπανία και αρκετές άλλες χώρες.
References  «Россия —1»
   ( https://russia.tv/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις