Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Δικαστές του ΣτΕ κατά του προέδρου Σακελλαρίου

Απάντηση στα όσα γράφηκαν με αφορμή την ομιλία του πρόεδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου για τον τρόπο με τον οποίο
ελήφθησαν οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το τα μνημόνια και το PSI, τα οποία κρίθηκαν συνταγματικά, δίνουν οι δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας.

Με ανακοίνωση τους εκφράζουν την δυσαρέσκεια αλλά και την αποδοκιμασία τους , υποστηρίζοντας ότι θίγεται το κύρος του ανωτάτου δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη αναφορά για τα δυο κρίσιμα θέματα που είχαν απασχολήσει τη χώρα είχε κάνει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Oλγα Γεροβασίλη αμέσως μετά την διάσκεψη με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όπως αναφέρουν οι δικαστές :








«Πρόσφατα έλαβαν χώρα αναφορές στον Τύπο, οι οποίες άφησαν υπόνοιες για τις συνθήκες, υπό τις οποίες ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (σχετικές με τη συμφωνία ή μη των μνημονίων και του PSI προς το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ). Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και την πλήρη αποδοκιμασία της σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του κύρους του Δικαστηρίου και των λειτουργών του, κάμψης του φρονήματός τους, σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής τους και, κατά συνέπεια, υπονόμευσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό. Άλλωστε, οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν από δικαστικούς σχηματισμούς διευρυμένης σύνθεσης (με συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αντιπροέδρων και των Συμβούλων) και οι σχετικές κρίσεις επιβεβαιώθηκαν, ως προς τη νομική τους ορθότητα, τόσο από τα Δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απόφαση της 7ηςΟκτωβρίου 2015, Τ-79/2013, Accortini κατά ΕΚΤ και απόφαση της 11 Ιουνίου 2015, C-226, 245, 247 και 578/2013 Fahnenbrock κλπ. κατά Ελλάδας) όσο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απόφαση Μαματάς κλπ. κατά Ελλάδας της 21.7.2016, απόφαση Ι.Κ. κατά Ελλάδας και ΑΔΕΔΥ κατά Ελλάδας της 31.8.2012)».

Οι επίμαχες δηλώσεις Σακελλαρίου

Οι δικαστές απαντούν σε δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν σε δηλώσεις του κ. Σακελλαρίου, ο οποίος είπε στην ομιλία του:

«Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται. Έχουμε και εμείς μερίδιο προσωπικής ευθύνης. Ας δούμε τις αποφάσεις για τα Μνημόνια και το PSΙ. Δεν έχουν παρά να ανοίξουν αυτές οι αποφάσεις και να δούμε τη στάση των δικαστών μέσα από τις αποφάσεις αυτές και πως επηρεάζουν την υπηρεσιακής τους εξέλιξη. Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις