Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Τσουμούρ’ με ζάχαρη, για πρωινό όπως στον Πόντο


Μια παραδοσιακή ποντιακή συνταγή, ιδανική για τα κυριακάτικα πρωινά! Αξιοποιώντας το εναπομείναν ψωμί των προηγούμενων
ημερών και τα πιο απλά υλικά της κουζίνας τους, οι πανάξιες παλιές Πόντιες νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν αυτό το ταπεινό μα χορταστικότατο πρώτο φαγητό της μέρας.

ΥΛΙΚΑ
8-10 φέτες από ψωμί που (ως συνήθως) περίσσεψε από το τραπέζι των προηγούμενων ημερών
λίγη ζάχαρη
2 αυγά 
½ φλ. ελαιόλαδο ή βούτυρο (κατά προτίμηση αγελαδινό, ανάλατο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1Κόβουμε το ψωμί σε μικρές μπουκιές και αν έχει ξεραθεί το βρέχουμε με λίγο νερό για να μαλακώσει.
2Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι ή το βούτυρο και το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει.
3Προσθέτουμε στη συνέχεια τα κομματάκια του ψωμιού και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν έντονο ροδοκόκκινο χρώμα.
4Πασπαλίζουμε με ζάχαρη γενναιόδωρα ώστε να καραμελώσουν.
Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας. Ο χρόνος που θα τηγανίσουμε το μίγμα εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας: είτε μαλακό και αφράτο είτε κρατσανιστό σαν καλοτηγανισμένη ομελέτα. 
5Το απομακρύνουμε από τη φωτιά και γρήγορα-γρήγορα, όσο είναι ακόμα καυτό, το σερβίρουμε. 
6Το καλύτερο συνοδευτικό; 
Ένα ποτήρι ζεστό γάλα με μέλι, που το ετοιμάζουμε σε χαμηλή φωτιά παράλληλα με το πρόγευμά μας. Γεύσεις μαλακές και πλούσιες, το πιο γλυκό ξεκίνημα για το πρωί της Κυριακής.


► Η πιο παραδοσιακή εκδοχή του τσουμούρ' δεν περιέχει αυγά, παρά μόνο τρίμματα ή κομματάκια ψωμιού που τηγανίζονται και πάνω τους προστίθεται η ζάχαρη. Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μαλακά μπισκότα. Αν μάλιστα επιλέξουμε λάδι αντί για βούτυρο, έχουμε ένα νοστιμότατο νηστίσιμο συνοδευτικό για το πρωινό μας.

Πηγή: bostanistas.gr / Δημήτρης Μπούτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις