Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Τρόμος! «Η Ελλάδα στο στόχαστρο των τζιχαντιστών – Κίνδυνος επιθέσεων»

Αποκαλυπτική έρευνα από το Ινστιτούτο Στρατηγικών μελετών του Λονδίνου – Σε επιφυλακή οι Αρχές

Ένα από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα διεθνούς κύρους στο κόσμο, αυτό του Λονδίνου, προειδοποιεί τη χώρα μας ότι αποτελεί στόχο των Ισλαμιστών φονταμεταλιστών.
«Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερες επιθέσεις ισλαμιστών φονταμενταλιστών και νέων μορφών επιθέσεων», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, Francois Heisbourg, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του τοπικού think-tank με την ονομασία Network for Reform στην Ελλάδα.
Ο εμπειρογνώμονας στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, ως «πύλη της Ευρώπης» για εκατομμύρια αιτούντες ασύλου και μετανάστες, κινδυνεύει επίσης, καθώς μπορεί να αποτελέσει στόχο ως σημείο διέλευσης.
Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα «πολλαπλές απειλές με περιορισμένους πόρους», ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα στηρίξει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που θα περιλαμβάνει τη διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της συλλογής πληροφοριών και της ανταλλαγής στοιχείων.
Ως πρώην ειδικός σύμβουλος για τα θέματα ασφάλειας των Γάλλων προέδρων Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ και ιδρυτικό μέλος του γαλλογερμανικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας, ο Heisbourg μίλησε στην «Καθημερινή» για τη μεταναστευτική κρίση, τη σημασία της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής και το ρόλο του ΝΑΤΟ και κρούει «κώδωνες κινδύνου».
TZIXANTISTES
«Όσον αφορά την Ευρώπη, πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν νέες επιθέσεις τζιχαντιστών και ορισμένες από αυτές θα περιλαμβάνουν και νέους τρόπους δράσης. Προκειμένου να τις αποτρέψουμε ή τουλάχιστον να περιορίσουμε τις συνέπειές τους, προφανώς πρέπει να οικοδομήσουμε τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας και να ενισχύσουμε τους κοινούς μηχανισμούς της Ε.Ε., όπως η Europol, και κυρίως το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν.
Πρέπει επίσης να αποφύγουμε να κάνουμε το λάθος να διαβάσουμε εσφαλμένα τη φύση της απειλής. Στην Ευρώπη πρέπει να αντιληφθούμε ότι η τρομοκρατία, είτε είναι της τζιχάντ είτε ακροδεξιάς ή αριστερής εξτρεμιστικής προέλευσης, αποτελεί εγκληματική δράση και όχι ένοπλη πρωτοποριακή συμπεριφορά ενός κοινωνικού κινήματος.
Οι κίνδυνοι θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι αν αντιμετωπίσουμε τους τζιχαντιστές στην Ευρώπη ως αγώνα ενάντια σε μια εξέγερση και όχι με τα αυστηρά καθορισμένα εργαλεία της αντιτρομοκρατίας.
Έχοντας ασχοληθεί με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για σχεδόν είκοσι χρόνια και κατά την εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η εκ πρώτης όψεως ακαδημαϊκή συζήτηση έχει τεράστιες πρακτικές συνέπειες», δηλώνει ο ίδιος.

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από την τρομοκρατία;

«Η γεωγραφία είναι πεπρωμένο και αυτό ισχύει και για την τρομοκρατία. Η Ελλάδα είναι μια από τις πύλες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και άλλες χώρες. Η τρομοκρατία έχει αρκετά πρόσωπα.
Μια χώρα μπορεί να είναι στόχος η ίδια, αλλά και σημείο διέλευσης. Αντιμετωπίζετε αυτές τις πολλαπλές απειλές με περιορισμένους πόρους. Δεν θα ήμουν αντίθετος σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της ανταλλαγής τεχνικών μέσων και βέλτιστων πρακτικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» τονίζει .
Βλέπετε κίνδυνο αύξησης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο;
«Η διαδρομή μέσω του Αιγαίου ήταν περιορισμένης σημασίας πριν από το 2015 και επέστρεψε σε αυτό το καθεστώς από το 2016 και μετά.
Οι κυριότερες αιτίες φαίνεται να ήταν, κατά φθίνουσα σειρά σπουδαιότητας, ο καλύτερος έλεγχος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, η τουρκική απόφαση –μετά τη συμφωνία με την Ε.Ε.– να περιορίσει την έξοδο των προσφύγων από την Τουρκία, το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, καθώς και η παρουσία του ΝΑΤΟ και άλλες ναυτικές περιπολίες στο Αιγαίο.
Οι δύο πρώτοι παράγοντες μπορούν προφανώς να ανατραπούν, εάν η Τουρκία αλλάξει την πολιτική της. Προς το παρόν και όπως συνέβαινε πριν από το 2015, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κεντρική μεσογειακή διαδρομή που χρησιμεύει ως το κύριο σημείο εισόδου οικονομικών μεταναστών και προσφυγικών ροών από την Αφρική», κατέληξε ο ίδιος.
Κάποιοι , ενδεχομένως προσπαθούν να μας βάλλουν στο κάδρο της παγκόσμιας ισλαμικής τρομοκρατίας , ειδικά τώρα που οι Τζιχαντιστές φεύγουν με την «ουρά στα σκέλια» από την Συρία και μιλούν για κύμα τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
Οι ελληνικές αρχές (αστυνομία, στρατός) έχουν δώσει ότι έχουν και δεν έχουν για να διαφυλάξουν την πατρίδα μας και μέχρι τώρα τα έχουν καταφέρει με όσα μέσα διαθέτουν.
Η ουσία όμως αφορά την ύπαρξη νέου σχεδίου κατά της ΕΕ και της Ελλάδος από τον ISIS , με σκοπό την πρόκληση πανικού και χάους. Θα το αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο που ενεργήσαμε και τα προηγούμενα χρόνια που οι ροές ήταν «πάρα πολλές και όχι τώρα που έχουν μειωθεί αρκετά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις