Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

EKTAKTO – Ξεκίνησε ήδη το τουρκικό γεωτρύπανο: «Εναρξη γεωτρήσεων» -Πανηγυρικό κλίμα στην Τουρκία – Δείτε Βίντεο

Νεότερες πληροφορίες φέρουν το τουρκικό γεωτρύπανο FATIH (πρώην DEEPSEA METRO II) να έχει αποπλεύσει ήδη από το Βόσπορο με προορισμό την Αττάλεια.

Η Ελλάδα πλέον μετρά φίλους, συμμάχους και δυνάμεις. 
Οι Τούρκοι με μεταδόσεις στα ΜΜΕ ανέφεραν πως ολοκληρώθηκε η “τελετή αποχαιρετισμού του γεωτρύπανου στην Μεσόγειο”
Η Τουρκία προχωρά έτσι πολύ γρήγορα στο επόμενο βήμα:
Πρώτα μετονόμασε το γεωτρύπανο DeepSea Metro II σε Fatih (Πορθητής) και τώρα αναχώρησε απο την Κωσταντινούπολη με προορισμό την Αττάλεια και στόχο την έναρξη γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο…
Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι ξεπροβοδίζουν τον ’Πορθητή’, ο οποίος αυτό το καλοκαίρι θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση, βάθους 2.600 μέτρων στα ανοιχτά της Αττάλειας.
Νωρίτερα, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ τόνισε πως «από αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στην Μεσόγειο»
Ο Τούρκος Υπουργός ευχήθηκε μια μέρα να αναζητήσουν πετρέλαιο και στο Αιγαίο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Το Faith, πρώην Deepsea Metro II, είναι πλοίο – γεωτρύπανο 6ης γενιάς, έχει μήκος 229.19 μέτρα και πλάτος 36 μέτρα και συνολικό εκτόπισμα 51,283 τόνων με νεκρό βάρος. Έχει τη δυνατότητα γεωτρήσεων σε βάθη νερού 10,000 πόδια και συνολικό βάθος γεώτρησης τα 40,000 ποδιά, γεγονός που το καθιστά ικανό να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη νερού, όπως αυτά της Μεσογείου Θάλασσας.


Η Τουρκία το αγόρασε μέσω της TPAO, καταβάλλοντας το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ετσι η Τουρκία προσπαθεί να προλάβει τις ενεργειακές εξελίξεις και να μπλοκάρει τα σχέδια στην περιοχή. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε επεισόδιο ακόμη και πριν τις τουρκικές εκλογές καθώς ο Ερντογάν φαίνεται πως επίσπευσε τις εξελίξεις…
Η Τουρκία δεν θέλει να μείνει με τίποτα εκτός παιχνιδιού μετά το colpo grosso της Κύπρου μετά και την οριστικοποίηση της συνεργασίας των εταιρειών Total-ENI για το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι δύο εταιρείες τα βρήκαν και πλέον αναμένουν το πράσινο φως της Λευκωσίας.
Το ίδιο μοντέλο συνεργασίας αναμένεται να ακολουθηθεί και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ στα οποία κατέχει τα δικαιώματα η εταιρεία ΕΝΙ. Δεν αποκλείεται κάτι αντίστοιχο να γίνει και στο οικόπεδο 3 όπου η Τουρκία παρεμπόδισε τους προηγούμενους μήνες γεώτρηση της ιταλικής εταιρείας.
Σημειώνεται ότι θα είναι το τρίτο οικόπεδο, μετά το 6 και το 11, στο οποίο θα υπάρξει γαλλοϊταλική συνεργασία.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις