Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Οι ΠΡΟΔΟΤΕΣ του ποταμιού ψηφίζουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι άλλοι τρεις βουλευτές (Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης και Σπ. Δανέλλης) είναι θετικοί και θα ανακοινώσουν την απόφασή τους μετά την
ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Κοινοβούλιο της FYROM.
Υπάρχει πλέον άνετη πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας, όχι όμως και πλειοψηφίας για πρόταση δυσπιστίας ή πρόταση εμπιστοσύνης!
Βασίλης Σκουρής
Ο κύβος ερρίφθη!
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και τρεις βουλευτές του κόμματος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς και οι Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλλης θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η απόφασή τους, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του news24/7 θα ανακοινωθεί σε ειδική εκδήλωση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης στο Κοινοβούλιο της FYROM και εφόσον, όπως όλα δείχνουν, ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα οπισθοχωρήσει και θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Υπενθυμίζεται ότι οι άλλοι δυο βουλευτές του Ποταμιού, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν δηλώσει από καιρό ότι θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία, ενώ η Σεβαστουπόλεως δεν θέτει για το θέμα κομματική πειθαρχία.
«Ναι» από Μιχελογιαννάκη
Ταυτόχρονα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το news24/7, “έκλεισε” και το μοναδικό θέμα που υπήρχε ανοιχτό στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγες ημέρες πριν τις γιορτές ο βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Μιχελογιαννάκης υποσχέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις έως τώρα ενστάσεις που εξέφραζε.
Υπαρκτή πλέον η πλειοψηφία
Μετά την απόφαση του Ποταμιού για υπερψήφιση της Συμφωνίας, υπάρχει πλέον άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, πλειοψηφία που ξεπερνά τις 151 έδρες, χωρίς την ύπαρξη των οποίων ο Αλ. Τσίπρας θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές ακόμα και πριν τον Μάιο.
Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται οι τέσσερις του Ποταμιού, τουλάχιστον ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ (ακούγεται και το όνομα της Έλενας Κουντουρά που έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση), ενώ ενδέχεται να υπερψηφίσουν και η Κατερίνα Παπακώστα, πιθανόν και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Χωρίς πλειοψηφία τυχόν πρόταση δυσπιστίας ή πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης
Αν, όμως, για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει πλέον πλειοψηφία άνω των 151 εδρών, δεν φαίνεται να υπάρχει πλειοψηφία ούτε σε πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους της ΝΔ, ούτε σε πρόταση ψήφους εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση-υπενθυμίζεται ότι και οι δυο προτάσεις προκειμένου να υιοθετηθούν πρέπει να λάβουν τουλάχιστον 151 ψήφους.
Όπως μάλιστα παλαιότερα έχει γράψει το news24/7, δεν αποκλείεται είτε πρόταση μομφής, είτε πρόταση εμπιστοσύνης (εφόσον υποβληθούν) να συγκεντρώσουν 150 ψήφους υπέρ και 150 κατά, γεγονός που θα οδηγήσει σε δυσθεώρητα ύψη την πόλωση και την κοινωνική συνοχή. Όσον δε αφορά την πρόταση μομφής, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εμφανίζεται βέβαιη ότι θα την υποβάλλει, καθώς-όπως έγραψαν τα “Παιχνίδια Εξουσία”- στην οδό Πειραιώς επικρατούν και δεύτερες σκέψεις, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται προσεχώς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ξεχωριστά η Συμφωνία για το ΝΑΤΟ
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του news24/7 της περασμένης εβδομάδας πως η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ψηφοφορία για το πρωτόκολλο εισδοχής της FYROM στο ΝΑΤΟ δεν θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί όπως όλα δείχνουν εντός του Φεβρουαρίου, ενώ η ψηφοφορία για την είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ αργότερα, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως το πρωτόκολλο εισδοχής της FYROM στο ΝΑΤΟ θα γίνει σε σύντομο διάστημα και σε κάθε περίπτωση πριν τις εκλογές, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις