Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Ράλι δίχως φρένο στα ελληνικά ομόλογα – Κάτω από το 3% η απόδοση στο 10ετές

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να "τρέχουν", με τις αποδόσεις τους να σημειώνουν νέα ιστορικά χαμηλά, παρά τις πιέσεις που ασκούνται τόσο στις
διεθνείς αγορές όσο και στο ελληνικό Χρηματιστήριο μετά το εντυπωσιακό μετεκλογικό ράλι που πρόσθεσε 12% στον Γενικό Δείκτη, 27% στον τραπεζικό και πάνω από 4,5 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Μάλιστα αυτές οι ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων καταγράφονται τη στιγμή που τα ιταλικά ομόλογα βλέπουν τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται λόγω των ανησυχιών που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, θυμίζοντας μέρες του Μαΐου του 2018 όπου η πολιτική κρίση στην Ιταλία έγινε πηγή διεθνών αναταράξεων.

Αυτή τη φορά ο παράγοντας Ιταλία μάλιστα συμπίπτει και με τους ενισχυμένους φόβους των επενδυτών γύρω από την παγκόσμια οικονομία μετά και τις νέες απειλές Τραμπ απέναντι στο Μεξικό. Ωστόσο, τίποτα δεν φαίνεται να… ακουμπά τα ελληνικά ομόλογα τα οποία θεωρούνταν ευάλωτα στις διεθνείς εξελίξεις και ειδικά απέναντι στην Ιταλία. Αυτό δείχνει πως η αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει στην αυτονομία των ελληνικών τίτλων και να σπάσει την υψηλή συσχέτιση που είχαν με τα ομόλογα της γειτονικής χώρας.


Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται κάτω από το 3% για πρώτη φορά ιστορικά, αγγίζοντας το 2,980% με πτώση της τάξης του 2,4% από χθες. Ακόμα πιο ισχυρή είναι η πτώση της απόδοσης του 5ετούς η οποία διαμορφώνεται στο 1,808% (νέο ιστορικό χαμηλό) με την πτώση να ξεπερνά το 4% από τα χθεσινά επίπεδα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 10ετές που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο είχε απόδοση 3,90% ενώ το 2ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%.

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα η βουτιά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι "εκρηκτική". Το yield στο 10ετές έχει υποχωρήσει κατά 12% ενώ το yield στο 5ετές έχει σημειώσει πτώση 18%.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις