Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Ερντογάν: Το προϊόν μιας κραυγαλέας αμερικανικής "γκάφας"

Η περίπτωση της σημερινής Τουρκίας είναι σήμερα μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τις ΗΠΑ, που ηγούνται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο του
αμυντικού συστήματος ασφαλείας της Δύσης. Αυτή η δυσκολία φάνηκε ανάγλυφα και στη χθεσινή συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Η Ουάσινγκτον βιάστηκε κάποτε, εμπιστευόμενη επιφανείς αναλυτές της, να ενθαρρύνει στη δεκαετία '90 την ανάπτυξη μίας "ήπιας" μουσουλμανικής Τουρκίας που θα ήταν --έλεγαν-- καλός συνομιλητής των Αράβων με "μοντέλο Γκιουλέν". Τώρα οι Αμερικανοί εισπράττουν τους μαύρους καρπούς εκείνης της επιλογής τους.


Οι εξελίξεις "ξέφυγαν" από τις επιτραπέζιες αναλύσεις της Rand Corporation και του Yale, των Γκράχαμ Φούλερ και Πώλ Κέννεντυ, που συνέστησαν την κατεδάφιση του κεμαλισμού στην Τουρκία και τη συγχώνευση εθνικισμού και Ισλάμ. Τα πράγματα, μετά τις πολεμικές επεμβάσεις της Δύσης στην Εγγύς Ανατολή, οδηγήθηκαν από τον φίλο των ΗΠΑ ιμάμη Γκιουλέν, στον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν που είναι και φίλος και υποστηρικτής τζιχαντιστών και Αδελφών Μουσουλμάνων. Το "πείραμα" της πολιτικής κατεδάφισης του κεμαλισμού απέτυχε παταγωδώς .

Όχι μόνο στην Τουρκία εγκαταστάθηκε τελικά και ενισχύθηκε ένα αυταρχικό καθεστώς με "χομεϊνικά" χαρακτηριστικά, αλλά ο ισλαμιστής ηγέτης της οδηγεί βήμα-βήμα τη χώρα του προς Ανατολάς, απομακρύνοντας την από την Ατλαντική Συμμαχία, της οποίας είναι μέλος! Ο "απρόβλεπτος" φανατικός αντιαμερικανός, Ερντογάν, "τρελαίνει" τώρα τις ΗΠΑ, δοκιμάζει άσχημα το νευρικό σύστημα του ΝΑΤΟ και προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πολύ δύσκολο σταυρόλεξο για τη Δύση οι κινήσεις του Ερντογάν. Μια οριστική ρήξη των ΗΠΑ με τον μεγαλομανή, ισλαμιστή Τούρκο πρόεδρο, φίλο και συνεργάτη πλέον της Ρωσίας του Πούτιν, θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές και ανατροπές της στρατηγικής των ΗΠΑ στην Εγγύς Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η συμμετοχή τα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα είναι από προβληματική έως αδιανόητη στη συνέχεια.


Αυτονόητο είναι βέβαια ότι η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης θα επηρεάσει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας, που ήδη κάτω από την "ομπρέλα" των ΗΠΑ ισχυροποιεί τη συμμαχία με Ισραήλ και Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεργάζεται στενά με την Ουάσινγκτον στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σούδα. Ενδιαφέρον έχει, ίσως, η απάντηση σ' ένα ερώτημα: Αν τα "βρουν" προσεχώς ο Τραμπ με τον Ερντογάν, αυτό τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει αυτό για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία; Στο κάτω-κάτω, ας μην ξεχνάμε, ότι είτε με S-400 είτε με F-35, η Τουρκία θα αυξήσει σημαντικά την υπεροπλία της έναντι της Ελλάδας, στο Αιγαίο.

ΠΗΓΗ


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις