Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

ΑΦΜ και για πρόσφυγες - μετανάστες

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) σε αλλοδαπούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι είτε αναγνωρίστηκαν δικαιούχοι διεθνούς προστασίας με
απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου ή των Επιτροπών Προσφυγών της Αρχής Προσφυγών και είναι κάτοιχοι «Άδειας Διαμονής Ενιαίου Τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.)», είτε είναι δικαιούχοι προσφυγικού καθεστώτος, επικουρικής προστασίας και παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και είναι κάτοχοι «άδειας παραμονής αλλοδαπού» (λευκού χρώματος) υποχρεούνται να χορηγούν οι Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή, σε όσους αλλοδαπούς είναι κάτοιχοι «άδειας παραμονής αλλοδαπού» και ζητούν να ανοίξουν επιχείρηση, οι Δ.Ο.Υ. επιτρέπεται να χορηγούν βεβαιώσεις έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή, υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα μας, με την ιδιότητα του πρόσφυγα και αιτούνται τη χορήγηση ΑΦΜ ή υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εξής από τις Δ.Ο.Υ:

1) Οι αλλοδαποί υπηκόοι τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς οι οποίοι αναγνωρίστηκαν δικαιούχοι διεθνούς προστασίας με απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου ή των Επιτροπών Προσφυγών της Αρχής Προσφυγών θα πρέπει να προσκομίζουν «Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.)», η οποία επέχει και θέση δελτίου ταυτότητας.

2) Οι αλλοδαποί, δικαιούχοι προσφυγικού καθεστώτος, επικουρικής προστασίας και παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους θα πρέπει να προσκομίζουν το έντυπο «Άδεια παραμονής αλλοδαπού » (λευκού χρώματος) επί του οποίου, ανάλογα με το καθεστώς παραμονής, εμφανίζονται οι ακόλουθες ενδείξεις:

-      Αναγνωρισμένος πρόσφυγας

-      Επικουρική προστασία

-      Παραμονή για ανθρωπιστικούς λόγους.

3) Το δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού καθώς και η άδεια παραμονής αλλοδαπού πρέπει να γίνονται δεκτά, για την απόδειξη των στοιχείων ταυτότητας των αλλοδαπών πολιτών.

4) Πέραν των παραπάνω, όλα τα αλλοδαπά πρόσωπα  κατά την υποβολή στον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., των δηλώσεων «Απόδοσης ΑΦΜ/Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» (εντύπου Μ1) και «Έναρξης/Μεταβολής Εργασιών Φυσικού Προσώπου» (εντύπου Μ2), πρέπειν να επιδεικνύουν υποχρεωτικά σε πρωτότυπη μορφή πρέπει επίσης να προσκομίζουν σε πρωτότυπη μορφή τα δικαιολογητικά που προβλέπονται και για τους Έλληνες πολίτες και να καταθέτουν ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών.

5) Στους αλλοδαπούς κατόχους «Δελτίου Αιτήσαντος Άσυλο Αλλοδαπού» ή «Δελτίου Αιτούντος Διεθνή Προστασία» θα χορηγείται μόνο ΑΦΜ.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις