Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Τούρκος ΥΠΕΣ: 36.776 μετανάστες έφυγαν από τον Έβρο

Ο Τούρκος ΥΠΕΣ με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι «έως τις 21:02 σήμερα ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από τη χώρα μέσω
Αδριανούπολης είναι 36.776».
Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, αφού για δεύτερη μέρα σήμερα, Σάββατο, συνεχίζεται  η ένταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου με εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή, επιχειρώντας να περάσουν στην Ελλάδα και τις ενισχυμένες δυνάμεις της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής να προσπαθούν να τους αποτρέψουν.
Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.  καταφθάνουν από την Παρασκευή το απόγευμα στη μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.
Αλλά και ο ελληνικός Στρατός φαίνεται πως προχωρά τις τελευταίες ώρες στην ανάπτυξη Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), στα κύρια σημεία εισόδου των προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το evros24.gr, τα οχήματα του Ε.Σ. είναι έτοιμα να συνδράμουν τις αστυνομικές δυνάμεις με μαζική ρίψη καπνογόνων ή – σε έκτακτες περιπτώσεις –  έναρξη προειδοποιητικών πυρών.
Τα οχήματα μπορούν να εκτοξεύσουν δακρυγόνα και καπνογόνα όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρίψη τους γίνεται σε κοντινή απόσταση από τα οχήματα καθώς δημιουργούν ένα προπέτασμα καπνού, το οποίο δεν επιτρέπει να στοχοποιηθεί το όχημα στο πεδίο της μάχης.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς του Ε.Σ. συνιστά μια τυπική διαδικασία, η οποία προβλέπεται στο πλαίσιο εκτάκτων περιστατικών και αποτελεί πάγια τακτική για τις δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και ειδικότερα για τις μονάδες προκάλυψης, που επιχειρούν κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθοριακής γραμμής.
Δήμαρχοι Έβρου: «Κυνηγητό» στα σύνορα και ανησυχία για τις εξελίξεις
Το CNN Greece συνομίλησε με τρεις δημάρχους της περιοχής του Έβρου για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι ανοίγει τα σύνορα.
Πρόκειται για τους δημάρχου Διδυμοτείχου, Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκου, και Ορεστειάδας, Βασίλη Μαυρίδη. Και οι τρεις δήμαρχοι είπαν ότι:
  • Γενικά, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων δεν είναι αυξημένες.
  • Είναι πολύ ενισχυμένη η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού.
  • Μικρές ομάδες προσπαθούν να βρουν τα αφύλακτα σημεία των συνόρων για να περάσουν
Να σημειωθεί επίσης ότι οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τις εξελίξεις.
Τι είπαν οι δήμαρχοι
δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου είπε στο CNN Greece ότι δεν έχει δει μέσα στην πόλη ομάδες μεταναστών και προσφύγων. Οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, οπότε δεν είναι απλό να περάσει κανείς τα σύνορα. Ο κ. Χατζηγιάννογλου έκανε λόγο για κυνηγητό μεταξύ της αστυνομίας και μικρών ομάδων που προσπαθούν να βρουν τα αφύλακτα στη σημεία της συνοριογραμμής.
Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος μίλησε για την εμφανή ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού. Ωστόσο, ανέφερε ότι στο Τυχερό οι ντόπιοι είδαν μια ομάδα άνω των 100 ατόμων να έχει περάσει τα σύνορα. Μικρότερες ομάδες εντοπίστηκαν και σε άλλα σημεία. Ο κ. Καλακίκος επισήμανε πάντως ότι αυτοί οι αριθμοί δεν είναι μεγαλύτεροι από το συνηθισμένο. Λόγω της χαμηλής στάθμης του Έβρου, είναι εφικτό να περάσει κανείς τα σύνορα τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα –αρκεί βέβαια να μην εντοπιστεί από την αστυνομία και το στρατό. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία για το ενδεχόμενο δημιουργίας καταστάσεων Ειδομένης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης εκτίμησε ότι είναι περίπου 6.000 άτομα από την τουρκική πλευρά των συνόρων που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα. Αν και την ώρα που μιλήσαμε είχαν ηρεμήσει τα πνεύματα, εντούτοις, φάνηκε επιφυλακτικός σε οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις