Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Ποιοι θα πάρουν το Δώρο Πάσχα έως τις 15 Απριλίου

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που λειτουργούν κανονικά και δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού οφείλουν να καταβάλουν κανονικά το δώρο Πάσχα έως τη Μεγάλη Τετάρτη, ήτοι έως τις 15 Απριλίου.


Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλουν το δώρο Πάσχα –και μάλιστα με κρατική συμμετοχή– οι επιχειρήσεις - εργοδότες που ανέστειλαν τη λειτουργία της επιχείρησής τους είτε με εντολή δημόσιας αρχής είτε επειδή πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ήδη δημοσιεύεται ο νόμος o οποίος θα προβλέπει την καταβολή του δώρου Πάσχα σε μεταγενέστερο χρόνο από τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλά όχι αργότερα από την 30ή Ιουνίου 2020. Εως τις 30 Ιουνίου ο εργοδότης απαλλάσσεται από την επιβολή διοικητικών ή άλλων κυρώσεων, δεν ισχύει όμως το ίδιο εάν υπερβεί την καταληκτική ημερομηνία.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι για το διάστημα που οι επιχειρήσεις ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή ή πάγωσαν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους το τμήμα του δώρου του Πάσχα θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση προχωρεί σε αυτή τη ρύθμιση γιατί με βάση την υπ’ αριθμ. 19040/7.12.1981 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 742, τεύχος Β΄ της 9.12.1981) και σε συνδυασμό με την εφαρμογή εκτάκτων μέτρων που έχουν ως συνέπεια την αναστολή εργασιακής σχέσης η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει ρητώς ότι, στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις αναφερόμενες στην ίδια διάταξη επιχειρήσεις εργοδότες, τίθεται σε αναστολή, και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή της δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής.

Με αυτόν τον τρόπο το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως επιπλέον 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση με τη μορφή Δώρου Πάσχα μέχρι τις 10 Απριλίου.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις