Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Τοtal, Eni & Exxon Mobil «άνοιξαν» τον δρόμο στην Άγκυρα για την κυπριακή AOZ


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Πολύ δυσάρεστες εξελίξεις συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τον κορωνοϊό καθώς μετά την αμερικανική Exxon Mobil αναστέλλουν τις εργασίες τους επ' αόριστον και η γαλλική TOTAL όπως και η ιταλική ENI.

Εδώ έχουμε δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους: Επ' αόριστον μπορεί να σημαίνει και για πάντα, όπως επίσης και το προσωρινά μπορεί να σημαίνει για πάντα από την στιγμή που «ουδέν μονιμότερον εκ του προσωρινού».

Συνεπώς η προκλητική εντολή της Άγκυρας για επιστροφή του γεωτρύπανου Yavuz στα διεθνώς οριοθετημένα και συμβατικά παραχωρημένα από την Κυπριακή δημοκρατία στην Γαλλοϊταλική κοινοπραξία ENI-TOTAL θαλασσοτεμάχια 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και, μάλιστα εν μέσω του Ραμαζανιού μόνο τυχαία δεν δόθηκε.

Η Άγκυρα έσπευσε αμέσως να καλύψει το κενό που άφησαν οι μεγάλες δυνάμεις ίσως και με σκοπό.

Αποστέλλοντας το γεωτρύπανο η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένα βυθοτεμάχια δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα!

Θέλει επίσης να δείξει πως τα σχέδιά της ουδόλως αναβάλλονται λόγω του κορωνοϊού όπως πολύ θα ήθελαν να πιστεύουν το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα και τα εγχώρια ΜΜΕ.

Πέρασε στα πολύ ψιλά ότι για πρώτη φορά τουρκικό σκάφος παρεμβαίνει σε οικόπεδα γαλλοιταλικών συμφερόντων μετά την σύμπραξη των δύο Ευρωπαϊκών εταιρειών.

Η εντολή δόθηκε ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα και, το Yavuz κινήθηκε προς το τεμάχιο 7, προκειμένου να πραγματοποιήσει νέες παράνομες γεωτρήσεις στην περιοχή.

Το τουρκικό σκάφος απέπλευσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής (στις 23:30) από το λιμάνι Τάσουτζου και έφθασε στον στόχο του την Δευτέρα (20/4) το απόγευμα, συνοδευόμενο μάλιστα από Τουρκική φρεγάτα, χωρίς την επικούρηση των απαραίτητων συνοδευτικών σκαφών. 

Η κίνησή του πραγματοποιήθηκε με βάση παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, την οποία αμέσως απέρριψε η Λευκωσία, εκδίδοντας δική της anti-NAVTEX, εκπέμποντας παράλληλα συνεχείς προειδοποιήσεις-ανακοινώσεις μέσω του «Cy- prus RADIO», μόλις το Γιαβούζ προσέγγισε τον στόχο.

Με την παράνομη NAVTEX, η Άγκυρα είχε δεσμεύσει ευρεία περιοχή των οικοπέδων 6 και 7, από τη Δευτέρα του Πάσχα, μέχρι τα μέσα Ιουλίου (20 Απριλίου έως 18 Ιουλίου), χωρίς μέχρι στιγμής την παραμικρή αντίδραση εκ μέρους της κοινοπραξίας.

Η Τουρκική κίνηση έρχεται λίγες μόνον ημέρες μετά την δημόσια εξαγγελία της έτερης κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ, της Exxon Mobil (και Qatar Pe- troleum) ότι αποσύρεται επ’ αόριστον από την περιοχή, επικαλούμενη ασύμφορη επένδυση λόγω της βύθισης των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες καθιστούν το γεωτρητικό εγχείρημα ασύμφορο, επί του παρόντος.

Να θυμίσουμε ότι η Ιταλική ΕΝΙ, έχει τραπεί και στο παρελθόν σε φυγή, μόλις εμφανίσθηκαν Τουρκικές φρεγάτες στην περιοχή. Η στάση της Ιταλικής εταιρείας υποχρέωσε την Λευκωσία να αναπροσαρμόσει τις αδειοδοτήσεις, «ενισχύοντας» τα τεμάχια που είχαν παραχωρηθεί στην ENI και με την Γαλλική TOTAL, λόγω διαφορετικής στάσης του Παρισιού από την Ρώμη. 

Η κίνηση έγινε τον Σεπτέμβριο πέρυσι (σ.σ. την ημέρα με τα τρία εννιάρια (19/9/19), όταν ο Κύπριος υπ. Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, είχε συνάντηση με αξιωματούχους των TOTAL-ΕΝΙ, οι οποίοι υπέγραψαν συμφωνία για εκμετάλλευση του τεμαχίου 7.


Όμως όπως όλα δείχνουν ο διεθνής παράγοντας την «κάνει» με «ελαφρά πηδηματάκια» από την Κύπρο αφήνοντας την Τουρκία να «καθαρίσει» και εκθέτοντας όσους πίστευαν σε Αθήνα και Λευκωσία ότι ΗΠΑ και Γαλλία θα εναντιωθούν για χάρη τους στην Τουρκία.

Να θυμίσουμε πως χθες η Τουρκία σε μια εντυπωσιακή κίνηση έστειλε στις ΗΠΑ ιατροφαρμακευτική βοήθεια αναγκάζοντας τον ΥΠΕΞ της χώρας Μάικ Πομπέο να αναληφθεί σε ύμνους για την γειτονική χώρα και να σημειώσει πόσο «ευγνωμονες είναι οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία».

Να σημειωθεί ότι η βοήθεια πήγε στις ΗΠΑ με ένα υπερσύγχρονο μεταγωγικό αεροσκάφος A-400 M του στόλου στρατηγικών μεταφορών της Τουρκίας, ένα πρόγραμμα από το οποίο είχε αποχωρήσει στην φάση της ανάπτυξής του η Ελλάδα πριν από 22 χρόνια, θεωρώντας ότι «δεν τα χρειάζεται».

Το τουρκικό φορτίο βοήθειας που στάλθηκε στις ΗΠΑ περιλαμβάνει:

500.000 χειρουργικές μάσκες, 4.000 φόρμες, 2.000 λίτρα απολυμαντικού, 1.500 γυαλιά, 400 μάσκες N-95 και 500 ασπίδες προσώπου. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε:

«Σε περιόδους κρίσης, οι Σύμμαχοι πρέπει να στέκονται μαζί. Ευχαριστούμε την Τουρκία για τη γενναιόδωρη δωρεά ιατρικών προμηθειών και προστατευτικού εξοπλισμού που μας βοηθούν να πολεμήσουμε τον COVID19. Οι Αμερικανοί είναι ευγνώμονες για τη φιλία, τη συνεργασία και την υποστήριξή σας.»

Οπότε όλο αυτό «άνοιγμα δρόμου» για την Τουρκία να κάνει ότι θέλει στην κυπριακή ΑΟΖ αποκτάει άλλη διάσταση...

Επισήμως ENI και TOTAL δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα τι θα κάνουν.

Κατέχουν τα περισσότερα αδειοδοτημένα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν έχουν ενημέρωσει επίσημα σχετικά εάν προτίθενται να προβούν σε αναπροσαρμογή του προγράμματός τους. Σίγουρα υπάρχει ήδη μία καθυστέρηση καθώς το τρυπάνι της εταιρείας βρίσκεται ακόμα στον Λίβανο, αντιμετωπίζοντας αρκετές δυσκολίες στις μετακινήσεις του προσωπικού και των απαραίτητων υλικών.

Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται ότι θα βρίσκεται εντός του μήνα όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, αναμένεται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία. «Συζητούμε το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση», ανέφερε ο Γιώργος Λακκοτρύπης. Όσον αφορά γενικότερα το ενεργειακό πρόγραμμα, ο Υπουργός σημείωσε ότι προσδοκούσαμε το αποτέλεσμα των ερευνητικών γεωτρήσεων, αλλά και την επιβεβαιώση των ποσοτήτων της ανακάλυψης «Γλαύκος», σημειώνοντας ότι αυτό αναμένεται να καθυστερήσει.

Να σημειωθεί ότι ήταν προγραμματισμένες από την ExxonMobil δύο γεωτρήσεις το 2020 και ενδεχομένως ακόμα μία για το 2021, ενώ η Total-Eni είχε προγραμματισμένες 3 γεωτρήσεις για το 2020 και ενδεχομένως ακόμα τρεις το 2021.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις