Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Ο “Σουλτάνος Κανουνί” ετοιμάζεται για την Μεσόγειο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία έχει εκπονήσει ένα σχέδιο. Κι αυτό έχει ρίζες στην οθωμανική αυτοκρατορία, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον που οραματίζεται ο Ερντογάν.


Το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” έχει πλέον περάσει από το στάδιο του σχεδίου σε αυτό της υλοποίησης. Η αναγγελία του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ ότι το νέο γεωτρύπανο “Kanuni” θα αρχίσει σε 3-4 μήνες τις γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, στην υποτιθέμενη λωρίδα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου κάθε άλλο παρά ως κενή απειλή μπορεί να θεωρηθεί.

Το “Kanuni” είναι το τρίτο και μεγαλύτερο γεωτρύπανο που έχει αγοράσει η Τουρκία. Βρίσκεται για εργασίες βαριάς συντήρησης και αναμένεται να είναι έτοιμο περίπου τον Οκτώβρη. Απ´ όσα γεωτρύπανα έχει προμηθευτεί είναι το πιο μεγάλο και η επιλογή του ονόματος κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ο Σουλεϊμάν Α΄ γνωστός ως ο Μεγαλοπρεπής ή "Κανουνί" ( σημαίνει ο Νομοθέτης), ήταν ο δέκατος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επί της βασιλείας του έφτασε στην μέγιστη γεωγραφική της επέκταση.

Ο στόχος των τουρκικών σχεδίων είναι προφανής. Με την παρουσία του γεωτρύπανου “Kanuni” θέλουν να σηματοδοτήσουν την αναβίωση του παρελθόντος.

Στο “ελληνικό πεντάγωνο” αυτά τα γνωρίζουν καλά, βεβαίως, έχουν αξιολογηθεί κατάλληλα και ήδη έχουν εκπονηθεί διάφορα σενάρια αντίδρασης σε περίπτωση κλιμάκωσης των προκλήσεων εντός της ελληνικής ΑΟΖ.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις