Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Δένδιας: "Έρχεται πίεση στα σύνορά με με την υποκίνηση της Τουρκίας"


Εν αναμονή για την επόμενη πρόκληση της Τουρκίας
Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένει ο Ελληνικός στόλος, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να
βρίσκεται νοτίως της Κρήτης, όπου η τουρκική στρατιωτική παρουσία αυξάνεται συνεχώς και τους επόμενους μήνες αναμένεται να θίξει πιο άμεσα τα ελληνικά συμφέροντα και κυριαρχικά δικαιώματα.

Μπορεί ο Τούρκος υπουργός ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ να ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης σε 3-4 μήνες στο πλαίσιο του παράνομου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης, όμως στο Επιτελείο δεν είναι λίγοι οι ανώτατοι Αξιωματικοί που λένε, βάση πληροφοριών, πως ότι αυτές οι προκλήσεις θα φανούν μέσα στο καλοκαίρι.

Τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας του Ελληνικού στόλου βρίσκονται σε 24ωρη επαγρύπνηση, καθώς πολλές εκτιμήσεις αναμένουν ότι η Άγκυρα δεν θα "τιμήσει" το χρονοδιάγραμμα του Ντονμέζ και θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει την Ελλάδα, προχωρώντας στις παράνομες έρευνες νωρίτερα από ότι έχει προγραμματιστεί.

Μέχρι στιγμής η Άγκυρα επιδεικνύει την τεχνητή υπομονή της έως ότου δημοσιευτούν οι κατατιθέμενοι χάρτες του παράνομου μνημονίου στον ΟΗΕ. Μετά τη δημοσίευση η γείτονα θα υποστηρίξει ότι υπάρχει μονιμοποίηση και τότε θα προχωρήσει στις προκλητικές ενέργειες οι οποίες όπως κρίνουν στο Ελληνικό Επιτελείο θα διεξαχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δυσκολεύουν την Ελληνική αντίδραση.

Ποιο θα είναι το ερευνητικό που θ’ αναλάβει αυτό το πολύ σοβαρό crash test στην Αν. Μεσόγειο, στο τμήμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας κανείς μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζει. Πάντως και τα δυο πληρώματα, του Oruc Reis και του Barbaros έχουν πάρει μια δυνατή γεύση της αποτρεπτικής δύναμης και των αποφασιστικών κινήσεων των πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως πίσω από τις δηλώσεις του Φατίχ Ντονμέζ υπάρχει και ο προπαγανδιστικός τόνος διότι δεν είναι λίγα τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει τα πληρώματα των δυο ερευνητικών κατά τη διάρκεια των παράνομων ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρει το Hellas Journal.

Σίγουρα αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τ’ αποτελέσματα, όμως η Τουρκία έχει δείξει αρκετές φορές ότι ελάχιστα την ενδιαφέρουν αυτά σε πρώτη φάση. Αρκεί και μόνο η παρουσία της σε θάλασσες που δεν της ανήκουν αλλά σ’ αυτά τα νερά προβάλει τις παράλογες αξιώσεις της. Και για να έχει δυνάμεις η Τουρκία νότια της Κρήτης και στη Λιβύη όλο αυτό το διάστημα χτίζει μέρα με τη μέρα την ισχύ της. Η αποστολή όπλων, μέσων και προσωπικού από την Τουρκία στη Λιβύη, υπό τα ερμητικά κλειστά μάτια της Διεθνούς κοινότητας, συνεχίζεται. Μπορεί αυτές οι δυνάμεις να εμπλέκονται δίπλα στον στρατό της Τρίπολης, όμως οι φρεγάτες που πλέουν στο Λιβυκό δεν βρίσκονται τόσο μακριά από τα σημεία ενδιαφέροντος της Άγκυρας στα οποία θα επιχειρήσει να προκαλέσει.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας δεν πρόκειται να μην συνοδεύει στο μέλλον το ερευνητικό των νέων προκλήσεων κι εκεί που θα φτάσει θα χει παράλληλα μια σημαντική ναυτική δύναμη υποστήριξης.

Η γείτονα καταλάβαινε καιρό πως με την αποφασιστικότητα που διαπνέει τα Ελληνικά πληρώματα δεν θα πετύχαινε αυτό που επιδιώκει και ο μόνος τρόπος για να έχει υπεροχή ήταν η μόνιμη αποστολή ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή οι οποίες θα βοηθούσαν σημαντικά την κυβέρνηση Σάρατζ κι από την άλλη είναι σχεδόν στην καρδιά των επερχόμενων γεγονότων.

Τα σχέδια της Αθήνας
Από την Κρήτη ή άλλα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, δυνάμεις μεταφέρονται εκατοντάδες ναυτικά μίλια μακριά ώστε να υπερασπιστούν τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Υποβρύχια, φρεγάτες, πυραυλάκατοι, αεροσκάφη κι άλλοι κρυφοί «άσσοι» βρίσκονται στην Ελληνική φαρέτρα εφόσον η Τουρκία σπρώξει περισσότερο την κατάσταση προς την στρατιωτικοποίησή της. Η Αθήνα μπορεί να μην επιθυμεί μια τέτοια εμπλοκή αλλά από την άλλη πλευρά εφόσον θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα δεν μπορεί να μην πράξει τα αυτονόητα.

Καιρό τώρα η στρατιωτική ηγεσία έχει αναλύσει τις κινήσεις που πρόκειται ν’ αντιμετωπίσει στο μέλλον από τη γείτονα και όλες οι πληροφορίες λένε ότι το πράσινο φως έχει δοθεί.

Στον στόλο δεν είναι λίγα τα κλιμάκια που δίνουν τον δικό τους αγώνα ώστε οι μονάδες επιφανείας να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Τα περισσότερα από τα πολεμικά πλοία βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση χάρις στις προσπάθειες των πληρωμάτων τους, όμως η ηγεσία θέλει όλες οι μονάδες να είναι διαθέσιμες.

Στο Πολεμικό Ναυτικό τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας κάνουν τα πάντα ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα πλοία, αλλά ως πότε τα πληρώματα θα κάνουν έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει ή να γίνουν από άλλους επ’ ωφέλεια του όπλου. Αυτό μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει απαντήσει και σε μια μακρά περίοδο που θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη πολλά ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη επαύξηση.

Και μπορεί η πολιτική εντολή να είναι ότι πρέπει να δουλεύουν όλα τα μέσα που έχουμε στη δύναμή μας, όμως από την εντολή στην πράξη ο δρόμος για την υλοποίηση είναι μακρύς και χωρίς τα απαραίτητα «καύσιμα» που στην προκειμένη είναι η χρηματοδότηση.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις