Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

"Βγάλε τον σκασμό – Είσαι ένας κλόουν"


ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ https://www.zougla.gr/

 Από τη μία πλευρά του σκηνικού, ένας νυν πρόεδρος, ο οποίος δεν σέβεται ούτε τους θεσμούς, ούτε τους

κανόνες και πάνω απ’ όλα δεν σέβεται την πολιτική και τους πολίτες της χώρας του. Ένας άνθρωπος χωρίς όρια. Από την άλλη, ένας ηλικιωμένος κύριος 77 ετών, ο οποίος το μόνο που είχε να αποδείξει ήταν ότι δεν θα τα χάσει αλλά και πως δεν θα κουραστεί ή δεν θα πέσει σε λήθαργο.

Ο  Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να καταδικάσει τις ρατσιστικές οργανώσεις και την επιθετική ακροδεξιά ρητορική τους περί «Λευκής Υπεροχής». Αντιθέτως, με την ξεκάθαρη στάση του κατέδειξε πως στηρίζει πολιτικά αυτές τις πολιτικές εκφράσεις και δραστηριότητες.

Ο Τζο Μπάιντεν από την άλλη έδειξε πόσο δύσκολο είναι ένας πολιτικός της ηλικίας του να ηγηθεί της ισχυρότερης κατά τεκμήριο χώρας του πλανήτη.

Από τη μία πλευρά του σκηνικού ο Τραμπ υπονόησε πως, ακόμα και αν ηττηθεί, δύσκολα θα παραδεχθεί την ήττα του και ακόμα πιο δύσκολα θα εγκαταλείψει την εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι επί μήνες ο Λευκός Οίκος θα μπορεί να προσφεύγει με δικανικούς χειρισμούς στη Δικαιοσύνη για να καθυστερήσει την παράδοση της εξουσίας. Σε περίπτωση μάλιστα που η διαφορά μεταξύ των αντιπάλων είναι μικρή, η πολιτική νίκη μπορεί να είναι υπόθεση των δικαστηρίων. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Διότι στη σημερινή Αμερική όλα είναι πιθανά. Ακόμα και η εκτροπή. Η κοινωνία είναι απολύτως διχασμένη και το παραδοσιακό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επί της ουσίας δεν υφίσταται στη μορφή που το ξέραμε. Το κόμμα έχει αλωθεί από εξτρεμιστικά-ακροδεξιά στοιχεία και από ομάδες που θυμίζουν οικονομική μαφία οι οποίες στηρίζουν συμφέροντα που δεν συνάδουν αναγκαστικά με εκείνα των ΗΠΑ. Βλέπε σχέσεις με Ρωσία κ.λπ.

Το προεκλογικό ντιμπέιτ στο Κλίβελαντ που παρακολούθησαν οι Αμερικανοί πολίτες είναι ο καθρέφτης της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Ήταν η χειρότερη πολιτική στιγμή της σύγχρονης αμερικανικής πολιτικής ιστορίας. Ο Τραμπ ήταν ακραίος έως και χυδαίος. Ο Μπάιντεν ξεπέρασε τον εαυτό του ζητώντας από τον σημερινό Αμερικανό πρόεδρο να βγάλει τον σκασμό.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες το ντιμπέιτ κατέδειξε την κατάντια και την παρακμή του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.

 

Κατά τη δημοσκόπηση του CNN, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εντυπώσεις, σύμφωνα με τη γνώμη του 60% των τηλεθεατών που παρακολούθησαν την αναμέτρηση. Όμως η ίδια δημοσκόπηση δείχνει επίσης πως μόνο το 28% υποστηρίζει πως νικητής του ντιμπέιτ ήταν ο Τραμπ. Υπάρχει δηλαδή μία γκρίζα ζώνη μετριοπαθών Αμερικανών που δεν ακολουθούν σε αυτή την προεδρική εκλογή τον υποψήφιο τον οποίο υπερψήφισαν το 2016. Τα στοιχεία που προτείνει το CNN θα πρέπει να τα χρησιμοποιεί κανείς με προσοχή, διότι το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα και δημόσια κατά της διακυβέρνησης Τραμπ.

Αντίθετα δημοσκόπηση-στιγμιότυπο που διενεργήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS κατέδειξε ότι οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές αισθάνθηκαν ενοχλημένοι από τον εξαιρετικά τεταμένο και εξαιρετικά «αρνητικό» τόνο του πρώτου ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, με μόλις το 17% των ερωτηθέντων να λέει πως αποκόμισε θετική αίσθηση από τη συζήτηση.

Σύμφωνα με αυτή τη στιγμιαία δημοσκόπηση, το 48% των τηλεθεατών κρίνει ότι νικητής αυτής της πρώτης αναμέτρησης ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ενώ το 41% θεώρησε αντιθέτως πως κέρδισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το υπόλοιπο 11% θεώρησε ότι δεν κέρδισε καθαρά κανείς.

Το 69% των ερωτηθέντων είπε ότι αισθάνθηκε «ενοχλημένο» από τον τόνο της τηλεμαχίας και μόλις το 17% ανέφερε πως αισθάνθηκε καλύτερα «πληροφορημένο» αφού παρακολούθησε την εκπομπή αυτή. Περίπου το 20% δήλωσε πως αισθάνθηκε απαισιοδοξία.

Οικονομικοί αναλυτές σχολίαζαν λίγη ώρα νωρίτερα ότι θεωρούν πως η έκβαση της αναμέτρησης ήταν μοιρασμένη και ότι υπάρχει μεγάλη «αβεβαιότητα».

Το 66% των ισπανόφωνων (Latino) Αμερικανών πιστεύει πως νικητής του ντιμπέιτ ήταν ο Τραμπ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TeleMundo. Πρόκειται για μία λεπτομέρεια που ξενίζει αλλά και που αναδεικνύει τις αντιφάσεις που υφίστανται στις ΗΠΑ. Άλλωστε είναι απολύτως πια ξεκάθαρο πως οι Κουβανοί μετανάστες στις ΗΠΑ τάσσονται αναφανδόν υπέρ του Τραμπ ακολουθώντας τις προτιμήσεις της οργανωμένης κουβανέζικης μαφίας στη Φλόριντα επί παραδείγματι.

Σύμφωνα με τη γαλλική «Le Monde», ο Ντόναλντ Τραμπ τορπίλισε με αυτογκόλ την προεκλογική του καμπάνια ήδη από την πρώτη αναμέτρηση (θα ακολουθήσουν άλλες δύο). 

Παιδαριώδης, χαοτική και μονότονη χαρακτηρίζει η γαλλική «Liberation» την τηλεοπτική αναμέτρηση Τραμπ- Μπάϊντεν. Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει άλλωστε πώς  ο συντονιστής της τηλεμαχίας ,δημοσιογράφος του Δικτύου FOX που υπήρξε η πλατφόρμα και το όχημα του Τραμπισμού, έδειχνε σαν δάσκαλος δημοτικού σχολείου τον οποίο έκαναν ότι ήθελαν οι άτακτοί μαθητές του. 

Όπως ορθώς επισημαίνει η Le Monde η ομάδα κρούσης του Τζών Μπαίντεν ανέδειξε αμέσως την  ατάκα του υποψηφίου των Δημοκρατικών «Βγάλε τον σκασμό άνθρωπε μου» [που απεύθυνε στην Ντόναλντ Τράμπ. Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η τηλεμαχία είχαν τυπωθεί ήδη μπλουζάκια με το σύνθημα το οποίο πλέον ενδεχομένως και να είναι το κεντρικό προεκλογικό  ΜΟΤΟ  της καμπάνιας του Τζών Μπαίντεν. 

Ωστόσο το πραγματικό νόημα αυτής της πρωτόγνωρης τηλεοπτικής αναμέτρησης συμπυκνώνεται στη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ η οποία μπορεί να είναι και το τελικό συμπέρασμα αυτής της προεκλογικής εκστρατείας. Είπε ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στην επιστολική ψήφο: «Αυτή η ιστορία δεν θα τελειώσει καλά». Δεν πρόκειται προφανώς για προφητεία. Ούτε αποτελεί γρίφο ενός σύγχρονου μαντείου. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη απειλή που εκστόμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ δημόσια.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;


Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις