Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Πώς η ολέθρια απόφαση μη προμήθειας του Sputnik V από την Ελλάδα οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς & παράταση της καραντίνας

 Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε γλυτώσει αυτή τη στιγμή από τον εφιάλτη του Covid-19 εάν είχε προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αντί των άλλων εμβολίων, δεδομένης της καθυστέρησης που υπήρξε στην προμήθεια των άλλων, αλλά και τις παρενέργειες που εντοπίστηκαν, κυρίως σε αυτό της AstraZeneca. 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε αν είχε πάρει έστω δύο εκατομμύρια δόσεις από το ρωσικό εμβόλιο να είχε βάλει τέλος στην πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Καθώς εκτός των άλλων δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής παρενέργειες από το Sputnik V, άρα δεν θα υπήρχε και ο σκεπτικισμός του πληθυσμού σε τόσο μεγάλο βαθμό ως προς τον εμβολιασμό του. 

Παρόλα αυτή η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να φέρει το ρωσικό εμβόλιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίζει πριν από λίγο καιρό πως δεν το φέρνει γιατί... θα πέσει η κυβέρνηση. 

«Εκτός αν στο βάθος του μυαλού σας υπάρχει μια σατανική σκέψη ότι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα, αυτό που έγινε στη Σλοβακία, όπου ο τέως συνάδελφός μου, επιχείρησε να αγοράσει το εμβόλιο Sputnik, έγινε φοβερή πολιτική κρίση και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του. Αν αυτό έχετε στο μυαλό σας, φοβάμαι δεν θα σας κάνω το χατίρι», είχε πει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την απόφαση του να μην φέρει το εμβόλιο στην Ελλάδα. 

Μάλιστα λίγες ημέρες αργότερα η ίδια η εταιρεία του απάντησε πως μέχρι τον Μάιο μπορεί να διαθέσει στην Ελλάδα έως και 500.000 δόσεις του εμβολίου.


Οι αριθμοί όμως εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και δείχνουν πως το ρωσικό εμβόλιο εκτός από ασφαλές είναι και το πιο αποτελεσματικό. Συγκεκριμένα στην Ουγγαρία η οποία είναι μία από τις χώρες που εμβολιάζουν τον πληθυσμό με το Sputnik V έχει καταγράψει μόλις έναν θάνατο ανά 100.000 εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στα άλλα εμβόλια είναι αρκετά μεγαλύτερο. 

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Πιο συγκεκριμένα, η ουγγρική κυβέρνηση δημοσίευσε την Κυριακή τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις μολύνσεις και τους θανάτους από τη COVID-19 μεταξύ όσων εμβολιάστηκαν από τις 26 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 20 Απριλίου του 2021.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 95 άτομα μολύνθηκαν με τον ιό και 1 μόλις άτομο ανά 100.000 πέθανε από επιπλοκές του ιού μετά τη λήψη και των δύο δόσεων του Sputnik V.

Ακολουθεί το εμβόλιο της Moderna με 177 μολύνσεις και 20 θανάτους ανά 100.000 εμβολιασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί σε κάθε περίπτωση ότι η Ουγγαρία κατέγραψε 20 με 32 λιγότερους θανάτους μεταξύ ατόμων που εμβολιάστηκαν με Sputnik V και 2 με 6 λιγότερες λοιμώξεις ανά 100.000 άτομα από ό,τι μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν με εμβόλια mRNA από την Pfizer / BioNTech και τη Moderna.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που καταχώρησε το Sputnik V εν μέσω διαμαρτυριών για τον αργό ρυθμό του συστήματος προμήθειας εμβολίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως το ρωσικό εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 91,6%, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού Lancet, ενώ εμφανίζει μεγάλη αποτελεσματικότητα ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας.

Είναι πραγματικά άγνωστο γιατί μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει κάνει καμία ενέργεια να προμηθευτεί το συγκεκριμένο εμβόλιο. 

Ταυτόχρονα να υπενθυμίσουμε πως στη χώρα μας συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το AstraZeneca, το οποίο συνδέεται με αρκετές περιπτώσεις θρόμβωσης, ενώ στις κούτες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson βρίσκονται στις αποθήκες. 

Ενώ πλέον η Ελλάδα ξεπέρασε τους 10.000 νεκρούς και συνεχίζει να βρίσκεται σε lockdown, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως εάν είχε προμηθευτεί δόσεις του ρωσικού εμβολίου θα είχε καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία. 

Μην ξεχνάμε άλλωστε και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμενέα, ο οποίος παραδέχθηκε πως το 4% των νεκρών με Covid-19 ήταν εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις