Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο -Πέφτουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ανεβαίνουν ακροδεξιοί και φιλελεύθεροι


 Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην Κύπρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, όπως διαμορφώθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης στο νησί.

Τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται πως υφίστανται μείωση στα ποσοστά τους, με το ΔΗΣΥ ωστόσο να διατηρεί την πρώτη θέση και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές παρά την κυβερνητική φθορά, με ποσοστό 27,7% (-3,%).


Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναχώρησε λίγο μετά τις 07.30, με το αυτοκίνητό του, από τα γραφεία του κόμματος, στην Πινδάρου με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Μειωμένα τα ποσοστά του ΑΚΕΛ στην Κύπρο
Με καταμετρημένο το 78% των ψηφοδελτίων, το ΑΚΕΛ ακολουθεί με 22,14%, παρατηρώντας και αυτό μείωση των ποσοστών του κατά 3,4% σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016.

Το αποτέλεσμα, όπως διαμορφώνεται, δεν είναι αυτό που περίμενε το ΑΚΕΛ, αλλά «σε κάθε περίπτωση το σεβόμαστε», ανέφερε πηγή από το ΑΚΕΛ, ενώ ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, που εξακολουθεί να βρίσκεται στα γραφεία στην Εζεκία Παπαϊωάννου, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις αργότερα.

Ενισχύονται οι ακροδεξιοί στην Κύπρο
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΔΗΚΟ, το οποίο εντούτοις παρατηρεί και αυτό μείωση των ποσοστών του, καταγράφοντας εκλογική δύναμη 11,3%. Ιδιαίτερα ενισχυμένο εμφανίζεται το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, που με ποσοστό 6,8% διπλασιάζει σχεδόν την εκλογική του δύναμη και αναδεικνύεται σε τέταρτη πολιτική δύναμη στην Κύπρο.

Ακολουθεί το ΕΔΕΚ (Σοσιαδηλμοκράτες) που με ποσοστό 6,7% συγκρατεί και οριακά ενισχύει τα ποσοστά του στην Κύπρο. Αυξημένα ποσοστά για το φιλελεύθερο κόμμα ΔΗΠΑ (Δημοκρατική Παράταξη) που με καταμετρημένο το 78% των ψηφοδελτίων αποσπά 6,1% και εισέρχεται για πρώτη φορά στην κυπριακή βουλή.

Η εκτίμηση της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το τηλεοπτικό κανάλι Alpha, προχώρησε σε εκτίμηση των βουλευτικών εδρών που αναμένεται να καταλάβει κάθε κόμμα (σε παρένθεση η διαφορά σε σύγκριση με το αποτέλεσμα του 2016):

 ΔΗΣΥ 17 (-2)
ΑΚΕΛ 15 (-1)
ΔΗΚΟ 9 (+2)
ΕΛΑΜ 4 (+2)
ΕΔΕΚ 4 (+2)
ΔΗΠΑ 4
Οικολόγοι 3 (+1)
Ιστορικό ρεκόρ αποχής στην Κύπρο
Εκείνο που είναι βέβαιο από την εικόνα που σκιτσάρουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στην Κύπρο, είναι πως οι ψηφοφόροι επέλεξαν πιο μαζικά μικρότερα κόμματα (1 στους 5 τουλάχιστον ψήφισε μικρό κόμμα), τα οποία είτε ενισχύουν τις δυνάμεις τους, είτε εισέρχονται για πρώτη φορά στην κυπριακή βουλή.


Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από την αποψινή εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο είναι πως η αποχή άγγιξε ιστορικά υψηλά κατά τις βουλευτικές εκλογές αγγίζοντας το 36%.

 

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις