Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Νιγηρία: 14 φοιτητές απελευθερώθηκαν 40 ημέρες μετά την απαγωγή τους από συμμορίες


 Δεκατέσσερις φοιτητές πανεπιστημίου στην πολιτεία Καντούνα, στη βόρεια Νιγηρία, αφέθηκαν ελεύθεροι χθες Σάββατο από τους απαγωγείς τους, 40 ημέρες αφού τους άρπαξαν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

  «Δεκατέσσερις φοιτητές του Γκρίνφιλντ απελευθερώθηκαν απόψε», δήλωσε ο Μοχάμεντ Τζαλίγκ.

«Τους άφησαν κατά μήκος του δρόμου ανάμεσα στην Αμπούτζα και στην Καντούνα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως δεν γνωρίζει εάν καταβλήθηκαν λύτρα.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Συμεών Νουακάτσα, μέλος του πρυτανείου του Γκρίνφιλντ. «Δεκατέσσερις από τους φοιτητές μας αφέθηκαν ελεύθεροι», δήλωσε τηλεφωνικά.

Την 20ή Απριλίου, «κακοποιά στοιχεία» εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο Γκρίνφιλντ και απήγαγαν κάπου είκοσι φοιτητές, ενώ σκότωσαν εργαζόμενο του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Πέντε από τους φοιτητές εκτελέστηκαν από τους απαγωγείς τις ημέρες που ακολούθησαν, για να κλιμακωθεί η πίεση στις οικογένειες και στις αρχές να καταβάλουν λύτρα.

Η τοπική κυβέρνηση στην Καντούνα, πολιτεία που είναι αντιμέτωπη με μεγάλη ανασφάλεια και πολλαπλασιασμό των απαγωγών, χαρακτήρισε τις εκτελέσεις «διαβολική» και «απόλυτα απάνθρωπη» ενέργεια. Ταυτόχρονα, κάλεσε τις οικογένειες των ομήρων να μην καταβάλουν λύτρα, για να μην ενθαρρύνουν άλλες απαγωγές.

Ένοπλες συμμορίες, τα μέλη των οποίων οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits, «κακοποιά στοιχεία» ή «ληστοσυμμορίτες», κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας την τελευταία δεκαετία. Επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, απαγάγουν κόσμο για λύτρα.

Τους τελευταίους μήνες έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιθέσεις τους εναντίον εκπαιδευτικών ιδρυμάτων: έχουν απαγάγει τουλάχιστον 730 παιδιά και εφήβους από τον Δεκέμβριο του 2020.

Η αδυναμία των αρχών να αντιμετωπίσουν τη δράση συμμοριών έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις