Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Συνολική διαπραγμάτευση Θράκης-Αιγαίου και κοιτασμάτων Κ.Μητσοτάκη με Μ.Τσαβούσογλου


 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχει έρθει με ατζέντα δορυφοριοποίησης» της Ελλάδας και αυτό το έδειξε με το «καλημέρα», καθώς με το που έφτασε στη χώρα μας μίλησε για «τουρκική» μειονότητα. Με την κυβέρνηση να απαντάει με τις δηλώσεις Α.Πελώνη πως... δεν σχολιάζει «ιδιωτικές επισκέψεις».

Ενώ η κυβέρνηση διαρρέει διαρκώς πως η συνάντηση έγινε με «θετική ατζέντα», αλήθεια θετική ατζέντα είναι ότι μιλά για «Δυτική Θράκη» και «τουρκική μειονότητα» ή μήπως ξεκάθαρη προσπάθεια «γκριζαρίσματος» της περιοχής; Ποια Δυτική Θράκη και ποιοι Τούρκοι; Και η απάντηση της κυβέρνησης είναι δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές επισκέψεις;

Ας δούμε όμως με ποιους διαπραγματεύονται στο Μαξίμου και ποια είναι η «θετική ατζέντα»

Από χθες που ήρθε στη Θράκη ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε για «τουρκική μειονότητα» και «τουρκικά σχολεία». Μάλιστα όλο αυτό έγινε μπροστά σε δημοσιογράφους του διεθνή Τύπου, οι οποίοι θα μεταδώσουν στις χώρες τους τα περί «τουρκικής μειονότητας». 

Παράλληλα απαγορεύθηκε η είσοδος Ελλήνων δημοσιογράφων σε σχολείο που επισκέφτηκε στη Θράκη. 


«Επισκέφτηκα το Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Λύκεια της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Το να έχουν τα παιδιά της τουρκικής μειονότητας όλων των ετών εκπαίδευση υπό καλύτερες συνθήκες στην μητρική τους γλώσσα είναι σημαντικό. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους συμπατριώτες μας, ώστε να λύσουν προβλήματα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά για την επίσκεψη του.


Και σαν να μην έφτανε αυτό, αντί η κυβέρνηση να «τρίξει τα δόντια» του Τούρκου ΥΠΕΞ η Αστυνομία - σύμφωνα με καταγγελία - προσήγαγε Έλληνες που διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη του Τσαβούσογλου. 


Συγκεκριμένα η αστυνομία Ξάνθης για να εμποδίσει κάποιους Έλληνες οι οποίοι θέλανε να πάνε να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία του Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή, τους προσήγαγε και τους κράτησε επί αρκετές ώρες στο Α.Τ. μόνο και μόνο για να αποτρέψει τη διαμαρτυρία τους!


Ενώ αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ρ.Τ.Ερντογάν φέρεται να χαρακτήρισε τους Πομάκους ως «αγράμματους» και «ανεγκέφαλους»! 


Ο Τσαβούσογλου παράλληλα έδωσε και συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ζητάει από την Ελλάδα να αποκηρύξει τον χάρτη της Σεβίλλης, (σ.σ. Ο χάρτης του πανεπιστημίου της Σεβίλλης στον οποίον καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ και έχει υιοθετηθεί από την ΕΕ).


Και φυσικά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τσαβούσογλου τα τουρκικά κατασκοπευτικά και ελικόπτερα πραγματοποίησαν 51 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου, αλλά και το τουρκικό ΥΠΑΜ, μέσω της εκπροσώπου της Πινάρ Καρά, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «παράνομη χώρα».   


Η τουρκική πλευρά ήρθε για να θέσει στο τραπέζι παράλογα αιτήματα για την συνολική διαπραγμάτευση Θράκης-Αιγαίου και κοιτασμάτων και αρκετά από τα αιτήματα της αναμένεται να γίνουν δεκτά. 


Καθώς σε κάθε διαπραγμάτευση κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις, μόνο που στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση αιτήματα έχει μόνο η Άγκυρα! Η Ελλάδα ότι και να γίνει θα χάσει, λίγο ή πολύ... αυτό μένει να φανεί.


Τα ζητήματα που θα θέσει ο Τσαβούσογλου 


Εκτός από τα περί συνάντησης Κ.Μητσοτάκη-Ρ.Τ.Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ ο Τσαβούσογλου φέρνει άλλα 7 θέματα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Sabah». 


Αυτά είναι: 


ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο

Υφαλοκρηπίδα

Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη

Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις

Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των παράνομων μεταναστών και επαναπροωθήσεις

Ζητήματα της ‘τουρκικής’ μειονότητας στη δυτική Θράκη

Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο

Και φυσικά το Μαξίμου τον έχει υποδεχθεί με θερμό τρόπο, χθες είδαμε τους εναγκαλισμούς με τον Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια οι δύο ΥΠΕΞ δείπνησαν με θέα την Ακρόπολη. Ενώ μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου σήμερα στο Μαξίμου οι δύο ΥΠΕΞ πήγα... περπατώντας στο υπουργείο Εξωτερικών για να συνεχίσουν την συζήτηση, σε «φιλικό κλίμα», όπως διαρρέει η κυβέρνηση. 

Μοναδική αντίδραση μέχρι στιγμής... μία καθυστερημένη χρονικά ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις