Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

ΗΑΕ: Γράφεται ιστορία – Η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού ΥΠΕΞ

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ έφθασε σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη υπουργού του εβραϊκού κράτους μετά την υπογραφή των συμφωνιών εξομάλυνσης το Σεπτέμβριο του 2020.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του, ο υπουργός πρόκειται να εγκαινιάσει την πρεσβεία του Ισραήλ στα ΗΑΕ, την πρώτη στον Κόλπο, και να έχει συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Εμιράτων. Θα μεταβεί επίσης στο Ντουμπάι για τα επίσημα εγκαίνια του προξενείου του Ισραήλ, καθώς και του περιπτέρου της χώρας του στην Παγκόσμια Έκθεση (1η Οκτωβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022). Θα υπογράψει επίσης μια συμφωνία οικονομικής συνεργασίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Λίορ Χαϊάτ.

«Τριάντα εμπειρίας ως διπλωμάτης, αλλά το να βλέπω το μπλε και το λευκό (σ.σ.: τα χρώματα της ισραηλινής σημαίας) εδώ στο αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι, περιμένοντας να προσγειωθεί ο υπουργός Εξωτερικών, είναι συναρπαστικό», έγραψε το πρωί στο Twitter ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα ΗΑΕ, Εϊτάν Νά’εχ.

Νωρίτερα ο Λαπίντ είχε αναρτήσει στο Twitter μια φωτογραφία του μέσα σε αεροπλάνο που συνοδευόταν από τις λέξεις «Απογειώνομαι για μια ιστορική επίσκεψη στα Εμιράτα».

«Η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα προσγειωθεί αργά το πρωί στο Αμπού Ντάμπι και θα γίνει δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών στο υπουργείο Εξωτερικών», είχε διευκρινίσει σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Μάρτιο, η πρώτη επίσημη επίσκεψη στα ΗΑΕ του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε ματαιωθεί εξαιτίας μιας «διένεξης» με την Ιορδανία σχετικά με την πτήση πάνω από την επικράτειά της του αεροπλάνου που θα τον μετέφερε, σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος.

Το αεροπλάνο του Λαπίντ πέταξε μέσω του σαουδαραβικού εναέριου χώρου. Το Ριάντ, μολονότι δεν έχει εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, άνοιξε πέρυσι τον εναέριο χώρο του για τις πτήσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τα ΗΑΕ, μαζί με το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο, άρχισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ πέρυσι στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ, που συνήφθησαν με τη μεσολάβηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι οποίες σηματοδότησαν μια στρατηγική αναδιάταξη των χωρών της Μέσης Ανατολής έναντι του Ιράν.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν καταγγείλει τις συμφωνίες εξομάλυνσης που έχουν υπογραφεί εδώ και ένα χρόνο από αραβικές χώρες και τις έχουν χαρακτηρίσει «προδοσία». Η επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης θεωρούνταν μέχρι τότε εκ των ων ουκ άνευ για οποιαδήποτε εξομάλυνση.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Πηγή: AFP / Reuters / DPA / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις