Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

«Ρουά ματ» από την Ολλανδία: Γιατί πουλάει 12 μαχητικά F-16 σε ιδιωτική εταιρεία

 


Σε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση προχώρησε η Ολλανδία, καθώς ο Υπουργός Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης δώδεκα μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 της ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε μια ιδιωτική εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, με την ονομασία «Draken International».

Αν και αρχικά αναλυτές και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες απόρησαν με την απόφαση πώλησης των αξιόπιστων μαχητικών αεροσκαφών F-16, εντούτοις τα σχόλια του Ολλανδού Υπουργού Άμυνας φαίνεται πως «ξεκαθάρισαν το τοπίο» και αποκάλυψαν τον πραγματικό λόγο της  κίνησης στην οποία προχώρησε η ολλανδική κυβέρνηση.

Και αυτός δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσει «χώρο» η Ολλανδία, στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να προμηθευτεί περισσότερα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η κυβέρνηση πραγματοποίησε συμφωνία με την ιδιωτική εταιρεία Draken International, για να της δώσει δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία αναμένεται να αποσυρθούν από την υπηρεσία μέσα στο 2022, ενώ βάσει του συμβολαίου προβλέπεται δυνητική πώληση ακόμα 28 μαχητικών από τα συνολικά 48 που διαθέτει η RNAF.

Μαχητικό F-16 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας

Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας

Ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Visser ενημέρωσε το ολλανδικό κοινοβούλιο στις 29 Ιουνίου, λέγοντας πως: «Πληροφορώ το Κοινοβούλιο ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Draken International για την πώληση 12 αεροσκαφών F-16, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Η εταιρεία αυτή έχει υπογράψει σύμβαση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για χρόνια, με στόχο να αναλαμβάνει το ρόλο του «αντιπάλου» στο πλαίσιο ασκήσεων και εκπαιδεύσεων, στην αμερικανική επικράτεια. Επίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί τη συμμόρφωση της εταιρείας Draken International με τα προβλεπόμενα».

Μαχητικό F-35 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας

Στη συνέχεια ο Ολλανδός κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε πως: «Με τη συμφωνία υλοποιείται η πώληση 12  μαχητικών αεροσκαφών F-16 που αναμένεται να τεθούν εκτός λειτουργίας το 2022, λόγω της ένταξης των αεροσκαφών F-35 στις δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον, η σύμβαση περιλαμβάνει την επιλογή πώλησης ακόμα 28 μαχητικών αεροσκαφών F-16, τα οποία αναμένεται να αποσυρθούν από την υπηρεσία σταδιακά, έως το τέλος του 2024». Έτσι η Ολλανδία προετοιμάζεται για την προμήθεια νέων stealth F-35, αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις επιχειρησιακές της ικανότητες.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Πηγή: Defense World / Φωτογραφίες αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις