Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Επιχείρηση ''γκριζαρίσματος'' και κατασκοπείας στο Αιγαίο από την Άγκυρα - Τουρκικά αλιευτικά «περικύκλωσαν» την Λέσβο


 Γιάννης Αναγνωστόπουλος

Tα τουρκικά ψαράδικα χρησιμοποιούνται ως βάσεις για την απονήωση μικρών drones που έχουν ως αποστολή την κατασκοπεία

Σε συναγερμό εξακολουθεί να παραμένει εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα το Ελληνικό Λιμενικό καθώς Τούρκοι ψαράδες «αλωνίζουν» στο Αιγαίο, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και ζημιά στον βυθό κοντά σε ελληνικά νησιά όπως στην περίπτωση της Λέρου πριν μια εβδομάδα.

«Ψαρεύουν σε μέρη αβαθή, με εργαλεία που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Δημιουργούν μεγάλη ζημιά» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο συνεργάτης του Ινστιούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» κ. Θ. Τσιμπίδης που είχε δώσει στη δημοσιότητα και τα σχετικά βίντεο.

Την Κυριακή οι Τούρκοι κύκλωσαν με 3 στολίσκους αλιευτικών την Λέσβο, φτάνοντας ακόμα και πολύ κοντά στα 6 ναυτικά μίλια.

Ποντιακή Γενοκτονία ''Θα ζητήσουν αποζημιώσεις''

Τους τελευταίους μήνες η τακτική αυτή των τούρκων έχει ενταθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον σοβαρή ανησυχία για προβοκάτσια και θερμό επεισόδιο.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση προβοκάτσιας που επιχειρήθηκε από την πλευρά της Τουρκίας στις 25 Αυγούστου όταν κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, το οποίο φερόνταν να…λιθοβολούσε τούρκους ψαράδες…

Το φαιδρό του ζητήματος μάλιστα είχε σχολιάσει με ανάρτησή του και ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας κ Πλακιωτάκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος επιχειρούν με επιτυχία για την προστασία και των Ελλήνων ψαράδων, με αποφασιστικότητα αλλα και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Τα περιστατικά παραβιάσεων έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δυο χρόνια. Όσο για την τουρκική προπαγάνδα, δεν πείθει κανέναν».

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν το συνδυάσει κανείς με τα όσα έγραφε μεταξύ άλλων το 15Αύγουστο ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Χασαπόπουλος στα ΝΕΑ: «Υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι ορισμένα από τα τουρκικά αλιευτικά δεν κυνηγούν μόνον τσιπούρες ή κωλοχτύπες στα ελληνικά νερά, αλλά χρησιμοποιούνται ως βάσεις για την απονήωση μικρών drones που έχουν ως αποστολή την κατασκοπεία.

Στέλνουν την εικόνα (real picture on real time) στην Τουρκία με το μέγεθος της κινητοποίησης αλλά και τον αριθμό και το είδος των μέσων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ακόμη και στο μετόπισθεν. Έτσι οι Τούρκοι καμουφλάρονται με αλιευτικά σκάφη για να επεκτείνουν την εμβέλεια των κατασκοπευτικών τους μέσων ακόμα και στην καρδιά του Αιγαίου. Αυτοί οι «κατάσκοποι υψηλής τεχνολογίας», όπως ονομάζονται, είναι σε θέση να καταγράψουν σημαντικά στοιχεία για τον αντίπαλο, να φωτογραφίσουν βάσεις και στρατόπεδα, να ελέγξουν σύνορα, αλλά και να κάνουν αποστολές όπως αυτή του Καστελλόριζου όπου πέρυσι τον Σεπτέμβριο έριψαν με μπαλόνια κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία, ενώ το drone έπαιζε συνεχώς τουρκικά εμβατήρια πάνω στο ακριτικό νησί».

Εκείνο που προκαλεί προβληματισμό είναι πως για τα περιστατικά παραβίασης των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά ειδικά στην περιοχή της Δωδεκανήσου το λιμενικό δεν βγάζει προς τα έξω καμιά σχετική επίσημη ενημέρωση ενώ ακόμα και σε ότι αφορά τις παραβιάσεις και παραβάσεις από την πλευρά του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής το ΓΕΕΘΑ δεν παρέχει καμιά σχετική ενημέρωση τους τελευταίους τρεις μήνες του καλοκαιριού.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ το 2020 τουρκικά πολεμικά και ακτοφυλακίδες του λιμενικού της γείτονος σημείωσαν 3215 παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων με αυτές να διαπράττονται κάθε μήνα, στο 2021 υπάρχει μια…«χαλαρότητα» ως προς την καταγραφή τους από την πλευρά του ΓΕΕΘΑ με την τελευταία απογραφή να αναφέρεται στο Μάιο 205 με το σύνολο να φτάνει στις 906, λες και το καλοκαίρι οι Τούρκοι εξαφανίστηκαν από το Αιγαίο…


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις