Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Με «χαλάρωση» μέτρων ξεκινά η εβδομάδα: Επιστρέφει η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο στην εστίαση


 Με «χαλάρωση» μέτρων ξεκινά η εβδομάδα, καθώς από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου σταματούν ισχύουν κάποια από τα μέτρα που είχαν επιβληθεί πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. 

Συγκεκριμένα, η μουσική, η οποία είχε απαγορευτεί τον τελευταίο μήνα, επανέρχεται στην εστίαση και τη διασκέδαση, ενώ απελευθερώνεται και το ωράριο λειτουργίας

Οι περιορισμοί που παραμένουν και τα κλειστά γήπεδα

Έτσι, τα νυχτερινά κέντρα, τα κλαμπ και τα μπαράκια επαναλειτουργούν, παρά το γεγονός ότι η καθήμενη διασκέδαση και ο περιορισμός των πελατών ανά κατάστημα παραμένουν ως έχουν. Σε αναμονή εξάλλου, βρίσκονται οι φίλαθλοι, καθώς, σε ό,τι αφορά τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους η πληρότητα παραμένει στο 10%, τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί με τα νέα μέτρα, για την εστίαση προβλέπονται τα εξής:

Σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται μέχρι έξι άτομα.

Οι κατάλογοι θα πρέπει να απολυμαίνονται κάθε φορά που αλλάζει πελάτες ένα τραπέζι.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση μέσα στο μαγαζί.

Ειδικά το προσωπικό φοράει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Όσον αφορά, εξάλλου, στη διασκέδαση, ισχύουν, πλέον τα ακόλουθα:

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση μέσα στο μαγαζί. Ειδικά το προσωπικό πρέπει να φοράει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται μέχρι έξι άτομα.

-Οι μουσικοί πρέπει να τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός μέτρου.

-Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές πρέπει να παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και να μην «μπερδεύονται» με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Πότε αναμένεται περεταίρω χαλάρωση των μέτρων

Ήδη έχουν διατυπωθεί εκτιμήσεις πως επίκειται στο αμέσως προσεχές διάστημα νέα χαλάρωση των μέτρων. Ερωτηθείς σχετικά το μέλος της επιτροπής των ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης, προσδιόρισε την νέα χαλάρωση των μέτρων μέσα στις επόμενες 15 έως 20 ημέρες. Ωστόσο, όπως είπε, τα μέτρα που αφορούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αναστραφούν.

Για τη μερική χαλάρωση των μέτρων από αύριο, Δευτέρα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι βλέπουμε μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Για το ζήτημα με τη μουσική, εξήγησε ότι η ένταση της μουσική κάνει τους ανθρώπους να μιλάνε δυνατά και αυτό προκαλεί την αύξηση των σωματιδίων στον αέρα. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τους επόμενους 1-2 μήνες θα δούμε μείωση των κρουσμάτων.

«Η Όμικρον είναι 5 φορές λιγότερο νοσογόνος. Τα περίπου 20.000 κρούσματα της Όμικρον αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 κρούσματα της Δέλτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι ισχύει από Δευτέρα σε δημόσιες υπηρεσίες και δραστηριότητες

Στη δημοσιότητα δόθηκε το Σάββατο το ΦΕΚ για τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού που μπαίνουν σε ισχύ από το πρωί της Δευτέρας. Τα νέα, έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού θα ισχύσουν, σε πρώτη φάση, για μια εβδομάδα – από τις 31 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, έως και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00.


Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες

/Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

-πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

-πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

-βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

-οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

-Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.


Για όλες τις δραστηριότητες


/Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη εδώ):

-σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

-σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

-τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων

-τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.


-Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

-Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

-Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

-Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, εδώ και εδώ.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις