Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

H KINA αντιτίθεται στις κυρώσεις και θα συνεχίσει την εμπορική συνεργασία της με τη Pωσία

 


Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Κίνα αντιτίθεται στις παράνομες μονομερείς κυρώσεις και θα συνεχίσει την κανονική εμπορική συνεργασία με τη Ρωσία, μετά την κίνηση των ΗΠΑ και ορισμένων από τους συμμάχους τους να αφαιρέσουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το διατραπεζικό σύστημα τηλεπικοινωνιών SWIFT.

Ερωτηθείς σχετικά με αυτό που ορισμένοι περιέγραψαν ως «οικονομική πυρηνική επιλογή» σε μια τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο, ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου, είπε ότι η Κίνα αντιτίθεται στη χρήση κυρώσεων για την επίλυση προβλημάτων και είναι κάθετα αντίθετη στις μονομερείς κυρώσεις καθώς «δεν έχουν βάση στο διεθνές δίκαιο». 

«Η Κίνα και η Ρωσία θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν κανονική εμπορική συνεργασία στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Το Σάββατο ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ, μαζί με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά, θα αφαιρέσουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT, το σύστημα πληρωμών που χρησιμοποιείται για τις περισσότερες διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Οι οικονομικοί παρατηρητές περιέγραψαν την κίνηση αυτή ως «άνευ προηγουμένου σοβαρότητας», αλλά είναι απίθανο να επιφέρει τρομακτικό πλήγμα στη Ρωσία, όχι μόνο λόγω της μακράς προετοιμασίας της τελευταίας αλλά και της μη αντικαταστάσιμης οικονομικής της αξίας για τη Δύση, ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Η Κίνα έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στη χρήση οικονομικών κυρώσεων. Τη Δευτέρα, ο Γουάνγκ πρόσθεσε ότι έχει αποδειχθεί εδώ και καιρό ότι οι κυρώσεις, πέρα ​​από την επίλυση προβλημάτων, δημιουργούν μόνο νέα, ενώ προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην υπονομεύσουν τα συμφέροντα της Κίνας και άλλων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ουκρανία. 

«Απαιτούμε από την αμερικανική πλευρά να μη βλάψει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας και άλλων χωρών με τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα της Ουκρανίας και τις σχέσεις της με τη Ρωσία», είπε ο Γουάνγκ στη συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei και Η Xiaomi συμμορφώνεται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία και διακόπτει τις προμήθειες στη χώρα.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις