Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Σφοδρές μάχες στο Χάρκοβο - Εκρήξεις στο Κίεβο - Tα ρωσικά στρατεύματα αποκόπτουν τις οδικές αρτηρίες


 Mε σταθερούς ρυθμούς τα ρωσικά στρατεύματα περικλείουν Χάρκοβο και Κίεβο προχωρώντας στον αποκλεισμό τους και στην αποκοπή των εφοδιασμών των ουκρανικών φρουρών εντός των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ουκρανίας.

Εκρήξεις ακούγονται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Η εισχώρηση των Ρώσων στις δύο πόλεις γίνεται αργά και σταθερά, περισσότερο για να αγκιστρωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις εντός τους.

Οι οδομαχίες ξέσπασαν  τα ξημερώματα στο Χάρκοβο καθώς τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν την επίθεση τους στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, μετά από άλλη μια νύχτα ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, με τεράστιες εκρήξεις από το χτύπημα ενός αγωγού φυσικού αερίου και ενός διυλιστηρίου, ενώ φωτιά ξέσπασε και σε σχολείο.

Στο Κίεβο επικράτησε ηρεμία για κάποιες ώρες χθες Κυριακή. Η πρωτεύουσα βρίσκεται επί του παρόντος υπό απαγόρευση κυκλοφορίας, με τους κατοίκους να διανυκτερεύουν άλλη μια νύχτα σε καταφύγια και σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών.



 

Η επίθεση των Ρώσων γίνεται σε τέσσερις άξονες: Βόρεια του Κιέβου, βορειοανατολικά του Χάρκοβο, δυτικά του Ντόνμπας και από την Κριμαία.

Οι δύο τελευταίοι άξονες είναι οι σημαντικότεροι, καθώς επιχειρείται περικύκλωση των βασικών ουκρανικών δυνάμεων.

Γι΄αυτό σε αυτή την φάση οι Ρώσοι θέλουν περισσότερο τον έλεγχο των οδικών αρτηριών και την περικύκλωση των μεγάλων πόλεων στην Ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία είναι μία χώρα αρκετών εκατομμυρίων και με μεγάλη έκταση. Όποιοι στην Δύση θεωρούσαν ότι θα ήταν πόλεμος 96 ωρών ή δεν ήξεραν τι έλεγαν ή σκοπίμως το λένε για λόγους επικοινωνίας.

Η κατάληψη μεγάλων πόλεων όπως το Κίεβο και το Χάρκοβο απαιτεί μεγάλο κόστος σε άνδρες και υλικό και προς ώρας ο αποκλεισμός τους από τις οδικές συγκοινωνίες θεωρείται ως η πρώτη προτεραιότητα καθώς ο αντικειμενικός σκοπός είναι η εξουδετέρωση των ουκρανικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία και σε δεύτερη φάση και εάν μέχρι τότε χρειαστεί θα ακολουθήσουν οι μεγάλες πόλεις.

Ο αστικός πόλεμος προϋποθέτει μεγάλες απώλειες και μεταξύ των αμάχων και αυτό είναι κάτι που η Μόσχα θέλει να το αποφύγει για ευνόητους λόγους.

Δεν ισχύει όμως αυτό. Ο πόλεμος έχει μέρες μπροστά του, εκτός αν αλλάξει κάτι στο προσεχές χρονικό διάστημα σε διπλωματικό επίπεδο (λίγες οι πιθανότητες πάντως).

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις