Τρίτη 31 Μαΐου 2022

EE: Πρώτα εκτίναξαν τις τιμές των καυσίμων με το δήθεν «εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» και τώρα μιλούν για «μερικό εμπάργκο»


 Αδιανόητη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν: «Δεν θα επιβάλλουμε ολοκληρωτικό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία γιατί... θα κερδίσει περισσότερα χρήματα» - Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

Με μία παραδοχή που αν μη τι άλλο σοκάρει, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «καταπίνει» 100% τα «περί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» και δηλώνει σε συνέντευξή της στο MSNBC  ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί ολοκληρωτικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο γιατί εν τέλει θα ωφεληθεί η Ρωσία!

Στο μεταξύ οι τιμές του πετρελαίου που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, ειδικά στις χώρες όπου ή Μόσχα έχει χαρακτηρίσει ως μη φιλικές, όπως η Ελλάδα, έχουν εκτοξευθεί κατά 30% το λιγότερο τους τελευταίους δύο μήνες!

Αυτό το σκάνδαλο το οποίο έχει επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εκατομμυρίων Ελλήνων και πολλών εκατομμυρίων λοιπών Ευρωπαίων κατοίκων της ΕΕ, με εκατοντάδες ευρώ ποιος θα το πληρώσει, διότι οι αγορές προεξόφλησαν ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και όχι κατά 65% όπως συζητείται και η τιμή εκτινάχθηκε από το 1,70 στο 2,20 στο 2,50 (στα νησιά του Αιγαίου) μόνο λόγω των δηλώσεων της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Σάρλ Μισέλ, του Μαργαρίτη Σχοινά κτλ.

Η απίστευτη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν:

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να θέσει άμεσο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς θα επιτρέψει στη Μόσχα να πουλήσει τα καύσιμα της αλλού και ενδεχομένως να κερδίσει περισσότερα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τον Στρατό της Θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου».

Προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες είπε:

«Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα».

Αξίζει να σημειωθεί πως το έκτο πακέτο κυρώσεων ανακοινώθηκε στις 4 Μαΐου, αλλά οι διαφωνίες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν φέρει σε δυσχερή θέση την Ένωση και η λύση που εξετάζεται αφορά σε απαγόρευση εισαγωγών στο διά θαλάσσης μεταφερόμενο πετρέλαιο και εξαίρεση των αγωγών, που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν ηγείται μιας ομάδας χωρών, όπως η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία, που εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο και δεν αντέχουν τέτοια μέτρα, καθώς η Βουδαπέστη εισάγει άνω του 60% του πετρελαίου της και το 85% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα πετρελαϊκού εμπάργκο στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Όρμπαν απαιτεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο από τη χώρα του και περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για την τροποποίηση των ενεργειακών υποδομών της Ουγγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις