Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Aκόμα και στρατιωτικό πλήγμα από Ιράν σε Ελλάδα λόγω του πολέμου των τάνκερς υπαινίσσεται η ιρανική TV!

 


Η ιρανική κρατική τηλεόραση στο απόγειο της κρίσης των τάνκερς με την Ελλάδα, μετέδωσε για πρώτη φορά εικόνες από μια υπόγεια βάση μη επανδρωμένων στρατηγικών αεροσκαφών Kaman-22 με ακτίνα δράσης 2.000 χλμ. (κατ’άλλες πηγές τα 3.000 χλμ.) και φορέων πυραύλων cruise με επιπλέον ακτίνα 200 χλμ., με το ρεπορτάζ να υπαινίσσεται ότι φτάνουν μέχρι… και την Ελλάδα!

Η βάση βρίσκεται στα όρη Ζάγκρος του δυτικού Ιράν.

«Περισσότερα από εκατό drone μάχης, μαχητικών και αναγνώρισης,  υπάρχουν στη βάση που βρίσκεται στην καρδιά των βουνών Ζάγκρος, μεταξύ των οποίων το «στρατηγικό» μη επανδρωμένο αεροσκάφος Kaman-22 με εμβέλεια τουλάχιστον 2.000 χλμ. και εξοπλισμένο με πύραυλο cruise βεληνεκούς 200 χλμ.», είπε ο δημοσιογράφος στην τηλεόραση.

Το UAV μπορεί να πλήξει τα 3/4 της ελληνικής επικράτειας, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στον χάρτη που δημοσιεύουμε. Το Kaman-22 είναι ένα UAV που βασίζεται σε σχέδια του αμερικανικού MQ-8 Reaper.

Μεταξύ των 100 UAVστο ιρανικό προπαγανδιστικό ρεπορτάζ  διακρίνεται και το Ababil-5.

Το UAV Ababil 5 έχει βεληνεκές περίπου 480 χιλιομέτρων και είναι οπλισμένο με μια βόμβα Qaem και τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος Diamond-2 με βεληνεκές περίπου 8 χιλιομέτρων.

Φυσικά ο ρεπόρτερ δεν διευκρίνισε την ακριβή τοποθεσία της βάσης, αλλά δήλωσε ότι «πέταξε με ελικόπτερο» για «σχεδόν 40 λεπτά» από τη δυτική πόλη Κερμανσάχ για να φτάσει εκεί.

Η τηλεόραση έδειξε τον στρατηγό Μοχαμάντ Μπαγερί, αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, και τον διοικητή του στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί να επισκέπτονται τη βάση.

Ο στρατηγός Μουσαβί δήλωσε ότι η βάση βρισκόταν «εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη».

Πόσο συμπτωματικό είναι να δημοσιεύεται ένα τέτοιο ρεπορτάζ μεσούσης της κρίσης με την Ελλάδα;

«Καθόλου συμπτωματικό» αναφέρουν όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στο Ιράν. Οι φιλοϊρανοί σιίτες αντάρτες Χούθι έχουν κτυπήσει ακόμα πιο εντυπωσιακούς και δύσκολους στόχους σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με πολύ υποδεέστερα UAV από τα παραπάνω.

Να θυμίσουμε ότι Οι Φρουροί της Επανάσταση την περασμένη Παρασκευή κατάσχεσαν δύο ελληνικά τάνκερ μετά την κατάσχεση ή συντονισμό της κατάσχεσης από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στην Κάρυστο, ενός πλοίου υπό ιρανική σημαία και τους Ιρανούς.

«Υπάρχουν επίσης άλλα 17 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις προκλήσεις της … Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα για το ιρανικό πετρελαιοφόρο το συντομότερο δυνατό».

Ήδη στο Ιράν υπάρχει πολύ κακή σχέση με την ελληνική κυβέρνηση μετά την αποστολή των Patriot PAC-3 στην Σαουδική Αραβία «για να αντιμετωπίσουν την ιρανική απειλή», όπως δήλωσαν οι κυβερνητικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις