Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Θεσσαλονίκη: Τι απαντά το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στην καταγγελία για κακοποίηση του 98χρονου


 Απάντηση στα όσα υποστηρίζει ο γιος του 98χρονου ασθενή από τη Θεσσαλονίκη, δίνει το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε μετά τη δημοσίευση της καταγγελίας που προκάλεσε αίσθηση. Το νοσοκομείο απαντώντας στην καταγγελία του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, υποστηρίζει ότι ο 98χρονος πατέρας του δέθηκε με γάζες για λόγους προληπτικούς και προκειμένου να μην πέσει από το κρεβάτι του. Απορρίπτει, δε, τους ισχυρισμούς περί βιαιοπραγίας σε βάρος του ηλικιωμένου.

Ο ασθενής εισήχθη στις 25 Αυγούστου μέσω του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στην Ουρολογική Κλινική του «Παπαγεωργίου» λόγω αιματουρίας, με ιστορικό Ca προστάτη και λήψη αντιπηκτικής αγωγής λόγω κολπικής μαρμαρυγής, αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Ο δημοσιογράφος είχε προβεί σε καταγγελία στο υπουργείο Υγείας αλλά και μέσω των social media, αναφέροντας ότι ο πατέρας του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στις 26/8 σηκώθηκε από το κρεβάτι του για να φορέσει κάτι επειδή κρύωνε και όταν επέστρεψε δύο νοσοκόμες τοποθέτησαν κάγκελα στο κρεβάτι του και χωρίς λόγο, του έδεσαν τα χέρια με γάζες. «Μάταια ρωτούσε γιατί τον δένουν. Δεν του έδιναν κάποια απάντηση αλλά χρησιμοποιώντας βία προσπαθούσαν να τον δέσουν στα κάγκελα… Αν και είναι 98 ετών προσπάθησε να αντιδράσει και έσπρωξε τη μια νοσοκόμα με το δεξί του χέρι, η οποία όμως άρχισε να τον χτυπά στο μπράτσο προκαλώντας του μώλωπες που είναι ακόμη εμφανείς. Μετά από αυτό «παραδόθηκε» και τον έδεσαν…» αναφέρει ο κ. Ασλανίδης.

Οι μώλωπες στο σώμα του ηλικιωμένου
Οι μώλωπες στο σώμα του ηλικιωμένου
ΦΩΤΟ από GRTimes
Ασλανίδης
Ο 98χρονος Γιώργος Ασλανίδης
ΦΩΤΟ από GRTimes

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» αναφέρεται ότι ο ασθενής ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος το απόγευμα στις 26-08-2022 και αφού εκτιμήθηκε από ψυχίατρο, τέθηκε σε αγωγή λόγω διάγνωσής του με οργανικό ψυχοσύνδρομο. «Για την πρόληψη μιας ενδεχόμενης πτώσης, λόγω των επανειλημμένων προσπαθειών έγερσης από την κλίνη, όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις ψυχοκινητικά ανήσυχων ασθενών και πάντοτε ύστερα από ιατρική οδηγία α) τοποθετήθηκε το συνηθισμένο κιγκλίδωμα προκειμένου να αποφευχθεί πτώση του και β) λόγω της έντονα επαναλαμβανόμενης προσπάθειας αφαίρεσης των καθετήρων από τον ίδιο περιορίστηκαν με ατραυματικούς ιμάντες τα άνω άκρα του για να αποφευχθεί ο αυτοτραυματισμός του» σημειώνεται στη ανακοίνωση του Παπαγεωργίου. Η εξήγηση που δίνει το Νοσοκομείο για τους μώλωπες είναι ότι «οφείλονται στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων και στη βίαιη από τον ίδιο τον ασθενή αφαίρεση των περιφερικών φλεβοκαθετήρων και όχι σε βιαιοπραγία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» έχει ως εξής:

«Ο ασθενής Α. Γ., ετών 98, εισήχθη στις 25-08-2022 και ώρα 22:30 μ.μ., στην Ουρολογική Κλινική, μέσω του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, λόγω αιματουρίας, με ιστορικό Ca προστάτη και λήψη αντιπηκτικής αγωγής λόγω κολπικής μαρμαρυγής. Για την αντιμετώπιση της αιματουρίας τέθηκαν συνεχείς πλύσεις ουροδόχου κύστης, μέσω ενός τρίαυλου καθετήρα Foley 22 fr. Σε ασθενείς με συνεχείς πλύσεις ουροδόχου κύστης πάγια τακτική του Νοσοκομείου είναι η ένδυσή τους με νοσοκομειακή ρόμπα, τόσο για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς τους αλλά και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ουροκαθετήρα. Λόγω της υπονατριαιμίας, η οποία επιβεβαιώνεται εργαστηριακά, της μεγάλης ηλικίας αλλά και της αλλαγής περιβάλλοντος ο ασθενής ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος το απόγευμα στις 26-08-2022 και αφού εκτιμήθηκε από ψυχίατρο, τέθηκε σε αγωγή λόγω διάγνωσής του με οργανικό ψυχοσύνδρομο. Για την πρόληψη μιας ενδεχόμενης πτώσης, λόγω των επανειλημμένων προσπαθειών έγερσης από την κλίνη, όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις ψυχοκινητικά ανήσυχων ασθενών και πάντοτε ύστερα από ιατρική οδηγία α) τοποθετήθηκε το συνηθισμένο κιγκλίδωμα προκειμένου να αποφευχθεί πτώση του και β) λόγω της έντονα επαναλαμβανόμενης προσπάθειας αφαίρεσης των καθετήρων από τον ίδιο περιορίστηκαν με ατραυματικούς ιμάντες τα άνω άκρα του για να αποφευχθεί ο αυτοτραυματισμός του. Οι μώλωπες που αναφέρθηκαν οφείλονται στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων και στη βίαιη από τον ίδιο τον ασθενή αφαίρεση των περιφερικών φλεβοκαθετήρων και όχι σε βιαιοπραγία, όπως αναφέρθηκε.

Η Ιατρική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Νοσηλευτική Υπηρεσία με σεβασμό στους νοσηλευόμενους ασθενείς έχουν δημιουργήσει πρωτόκολλο αποτελεσματικής διαχείρισης ασθενών με οργανικό ψυχοσύνδρομο, το δε προσωπικό του Νοσοκομείου καταβάλλει καθημερινά τις μέγιστες προσπάθειες για την λήψη αποτελεσματικών μέτρων αποκλιμάκωσης και την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών αυξημένης φροντίδας με γνώμονα πάντοτε τη μη προσβολή της προσωπικότητας του ασθενούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις