Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία να εγκαταλείψει το casus belli (Video)

 


Στην Τουρκία και την ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας την Τετάρτη αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα καθημερινά αντιμετωπίζει απειλές από τη γείτονα χώρα, Τουρκία. Σε αυτές εμείς απαντάμε υπογραμμίζοντας πάντα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».

«Στη χθεσινή ανακοίνωση της Τουρκίας αναφέρεται ότι “θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα και μέθοδοι για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας”. Σε αυτή τη δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας μεταφράζω την αναφορά στα “νόμιμα μέσα” ως μια αναγνώριση, ακόμα και έμμεση, από την Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Προφανώς αυτό περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, με την εγκατάλειψη της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, το διαβόητο casus belli» πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

«Όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να εμπλακεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία αλλά αυτό να γίνει σε μια στέρεη βάση, την βάση του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τις αναφορές του στην Τουρκία στη συνάντηση που είχε με τον Μπαν Κι Μουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις