Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Daily Telegraph: Φωτογραφία ντοκουμέντο του αρχαιολόγου της Μυκόνου μετά τον άγριο ξυλοδαρμό


 Φωτογραφικό ντοκουμέντο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την Daily Telegraph σε δημοσίευμα για την είδηση του ξυλοδαρμού του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλη Ψαρρού, ο οποίος σχολιάζοντας την επίθεση στο enikos.gr είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «νιώθουμε απροστάτευτοι». Στη φωτογραφία που δημοσίευσαν οι Βρετανοί τα τραύματα στο πρόσωπό του θύματος είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.

Στον ξυλοδαρμό του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με αρμοδιότητα την Μύκονο, ο οποίος το βράδυ της περασμένης Τρίτης δέχθηκε μαφιόζικη επίθεση την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του αναφέρθηκε με δημοσίευμά της η Daily Telegraph.

Το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, μάλιστα,  έφερε στη δημοσιότητα φωτογραφία όπου φαίνονται τα χτυπήματα που δέχθηκε ο κος Ψαρρός στο πρόσωπό του.

Ο δράστης της επίθεσης που τραυμάτισε στο πρόσωπο, το κεφάλι και το σώμα (σπασμένη μύτη και πλευρά) τον αρχαιολόγο είναι 35χρονος άνδρας μετρίου αναστήματος, όπως καταγγέλλει στην Telegraph αυτόπτης μάρτυρας.

Η εφημερίδα, επίσης, αναφέρει πως κατασκευαστές ακινήτων στη Μύκονο κατηγορήθηκαν ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση εναντίον αρχαιολόγου, ο οποίος με την σειρά του φέρεται να ανακάλυψε ότι είχαν παραβιάσει τη νομοθεσία που αφορά την προστασία ιστορικών τοποθεσιών.

«Θυμάμαι ότι πλησίασα το αυτοκίνητό μου και μετά η επόμενη ανάμνηση που έχω είναι όταν με έβαλαν στο ασθενοφόρο», υπογράμμισε ο αρχαιολόγος στην Telegraph.

«Επαγγελματική επίθεση»

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, όχι μόνο ο κ. Ψαρρός, αλλά και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, θεωρούν ότι αυτή η επίθεση σχετίζεται με δύο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μύκονο και είναι πλέον υπό έρευνα.

«Η επίθεση ήταν επαγγελματική. Ο συνάδελφός μας δεν είχε άλλη επαφή με άτομα που θα μπορούσαν να οργανώσουν ένα τέτοιο χτύπημα, πέρα από την επαγγελματική του εμπλοκή σε υποθέσεις παράνομης ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν από επιχειρηματικά συμφέροντα στη Μύκονο», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα  στην εφημερίδα.

Επιπλέον, ο αρχαιολόγος κατήγγειλε ότι εδώ και τρία χρόνια δέχεται πιέσεις για να κάνει τα… στραβά μάτια.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και του συλλόγου αρχαιολόγων, σχολιάζοντας πως η κα Μενδώνη έχει επιτεθεί στους αρχαιολόγους στο παρελθόν, αποκαλώντας τους «οπαδούς της οπισθοδρόμησης» και «κολλημένους στα στερεότυπα και την ιδεολογία της εσωστρεφούς κουλτούρας».

«Γνωρίζουμε ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου βρίσκεται σε άμεση επαφή με επιχειρηματίες στη Μύκονο, Μάλιστα πριν έναν μήνα ψηφίστηκαν νόμοι υπέρ τους», υποστήριξε η κα. Κουτσούμπα.

Τι είχε αποκαλύψει o αρχαιολόγος στο enikos.gr

«Νιώθουμε απροστάτευτοι» είχε αποκαλύψει στο enikos.gr o αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός. 

Από την πρώτη στιγμή, ο κος Ψαρρός τόνισε ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ήταν δίπλα του, με τον Σύλλογο μάλιστα να καταγγέλλει ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι «το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του». «Ο πολιτισμός χτυπιέται συστηματικά και όχι μόνο από τον υπόκοσμο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε να κάνουμε με την ιστορία όλου του τόπου. Εμείς οι αρχαιολόγοι διασφαλίζουμε την ιστορία της χώρας και φροντίζουμε να υπάρχουν τα υλικά κατάλοιπα που την αφορούν. Αυτό είναι βασικό για την αυτογνωσία του ελληνικού λαού», επεσήμανε στο enikos.gr ο αρχαιολόγος.

«Εμείς απλά κάνουμε τη δουλειά μας, δεν είμαστε κομμάτια του star system. Αν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτούς, χρειάζονται αφενός περισσότερη εμβάθυνση στα προσωπικά, αφετέρου στην αυτογνωσία τους», συνεχίζει.

«Νιώθουμε απροστάτευτοι», υπογραμμίζει καταληκτικά ο κος Ψαρρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις