Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

H Nιγηρία HTAN η πρώτη χώρα που πέρασε στο ηλεκτρονικό Xρήμα και επήλθε το απόλυτο οικονομικό χάος στην χώρα. - Ετοιμαστείτε και για το απόλυτο οικονομικό χάος και στην Ελλάδα...


 «Η προσπάθεια για μια οικονομία χωρίς μετρητά με κάθε κόστος από το CBN είναι στρατηγική. Ωστόσο, η εκτέλεση και τα αποτελέσματα έχουν περιγραφεί από πολλούς ειδικούς ως αυτοκτονική».

Άλλο στην ιδέα κι άλλο στην πράξη…

Και επειδή οι ιδέες είναι της ΣΑΤΑΝΙΚΗΣ ΠΕΝΤΑΡΧΙΑΣ, θα καταστραφούν τελείως τα κράτη, οικονομικά…

Γιατί μπορεί να τους ενδιαφέρει να επιβάλουν το παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα, και θα το επιβάλουν, αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο, είναι η πλήρης οικονομική καταστροφή των λαών και των κρατών…

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΟΛΙΣ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ…


Καλλιόπη Σουφλή

Όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες, η Νιγηρία είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία στον κόσμο που κυκλοφόρησε ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας σε εθνικό επίπεδο, το λεγόμενο eNaira.

Μέχρι στιγμής, ήταν μια πλήρης αποτυχία. Ένα χρόνο μετά, μόλις το 0,5% των Νιγηριανών είχε κατεβάσει την εφαρμογή eNaira. Από αυτούς, μόνο το 8% το χρησιμοποιούσε στην πραγματικότητα,  σύμφωνα με  την έκθεση προσωπικού του ΔΝΤ για το 2022.

Έτσι, η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα διπλασίασαν τη στρατηγική τους. Τον Οκτώβριο, αποκάλυψαν σχέδια για την αντικατάσταση όλων των λογαριασμών μετρητών υψηλής ονομαστικής αξίας στην οικονομία καθώς και τον περιορισμό των αναλήψεων μετρητών. Αυτό, επίσης, ήταν μια ανεξέλεγκτη καταστροφή.

Αυτή την εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας (CBN) ανέβαλε τελικά το πρόγραμμα απονομισματοποίησης, περισσότερο από μία εβδομάδα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας  έκρινε  το πρόγραμμα αντισυνταγματικό και περισσότερο από ένα μήνα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε την αναβολή του λόγω του ποσού χάος και κακουχίες που προκαλούσε.

Σε ένα άρθρο του το περασμένο Σάββατο, η διαδικτυακή εφημερίδα Premium Times ζήτησε τη σύλληψη και δίωξη του κυβερνήτη του CBN Godwin Emefiele, υποστηρίζοντας ότι το όριο ανάληψης μετρητών που επέβαλε η κεντρική τράπεζα αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού.

«Οι περισσότεροι χρειάστηκε να ζήσουν με μια τρομακτική σειρά παραβάσεων από τότε που τέθηκε σε ισχύ η πολιτική ανταλλαγής τραπεζογραμματίων», ανέφερε η εφημερίδα. «Αυτά κυμαίνονται από την οικονομική (πλατφόρμες απώλειας κερδών στον άτυπο τομέα της οικονομίας), έως τη συναισθηματική (να πρέπει να ζητιανεύουμε μετρητά από φίλους, οικογένεια, γείτονες και αγνώστους για την κάλυψη βασικών αναγκών) έως την εννοιολογική (απλώς παλεύουμε να βγάλουμε νόημα του σχεδιασμού, της εφαρμογής και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων της πολιτικής).

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Νιγηρίας Muhammadu Buhari δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημόσια την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προκαλώντας μια έντονη επίπληξη από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Νιγηρίας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου είπε σε δήλωση  αυτή την εβδομάδα:

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία ή πρόκληση για τη συνταγματική μας δημοκρατία και η εκτελεστική εξουσία δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τις ΔΙΑΤΑΓΕΣ του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έγιναν προς όφελος του λαού που την εξέλεξε στην εξουσία. Ως εκ τούτου, εκ μέρους όλων των Νιγηριανών, καλώ τον Πρόεδρο να συμμορφωθεί άμεσα με τους όρους των διαταγών που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του που εκδόθηκε στις 3 Μαρτίου 2023».

Το CBN άρχισε να αποσύρει παλιά χαρτονομίσματα των 200, 500 και 1.000 νάιρα στα μέσα Δεκεμβρίου σε μια προσπάθεια να εξαφανίσει τα περιττά μετρητά, να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, να καταπολεμήσει την αυξανόμενη ανασφάλεια, να περιορίσει την αγορά ψήφων και να «περιχαρακώσει» περαιτέρω μια οικονομία χωρίς μετρητά.

Αλλά η κεντρική τράπεζα απέτυχε να τυπώσει σχεδόν αρκετά νέα χαρτονομίσματα υψηλής ονομαστικής αξίας για να αντικαταστήσει τα παλιά, οδηγώντας σε οξεία έλλειψη μετρητών σε μια οικονομία που εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μετρητά. Το αποτέλεσμα ήταν αχρείαστες δυσκολίες για εκατομμύρια Νιγηριανούς πολίτες, αμέτρητα κλεισίματα επιχειρήσεων και σημαντική συνολική ζημία στην ήδη αδύναμη οικονομία της χώρας.

Το ονομαστικό ΑΕΠ της Νιγηρίας θα μπορούσε να μειωθεί έως και 7,6% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της KPMG Nigeria Yemi Kale, τον πρώην γενικό στατιστικολόγο της χώρας. Την περασμένη Κυριακή (12 Μαρτίου), το Κέντρο για την Προώθηση των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων [CPPE]  δήλωσε ότι  οι ελλείψεις μετρητών όχι μόνο έχουν σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, αλλά έχουν καταστεί σημαντικός κίνδυνος για τα προς το ζην των Νιγηριανών:

«Οι Νιγηριανοί δεν ήταν τόσο τραυματισμένοι στην πρόσφατη ιστορία. Η οικονομία σταδιακά σταματάει λόγω της κατάρρευσης των συστημάτων πληρωμών σε όλες τις πλατφόρμες. Οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν χαμηλότερη απόδοση λόγω της συμφόρησης. Τα φυσικά μετρητά δεν είναι διαθέσιμα επειδή το CBN έχει απορροφήσει πάνω από το 70% των μετρητών στην οικονομία και η αναμενόμενη ελάφρυνση από την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου δεν έχει υλοποιηθεί».

Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας τελικά ανέβαλε  την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που παρατείνει την προθεσμία για την ανταλλαγή του παλιού νομίσματος για τα επανασχεδιασμένα χαρτονομίσματα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αυτό μπορεί να δώσει στην κεντρική τράπεζα λίγο χρόνο για να επιδιορθώσει μερικές από τις τεράστιες ζημιές που έχει προκαλέσει στη δική του φήμη. Ακόμη και πολλοί από τους ενδιαφερόμενους φορείς που επωφελούνται περισσότερο από την κίνηση χωρίς μετρητά του CBN έμειναν ξεκάθαρα ανεπηρέαστοι από το πρόγραμμα ανταλλαγής μετρητών.

Για παράδειγμα, η Ένωση Fintech της Νιγηρίας  είπε :

«Η προσπάθεια για μια οικονομία χωρίς μετρητά με κάθε κόστος από το CBN είναι στρατηγική. Ωστόσο, η εκτέλεση και τα αποτελέσματα έχουν περιγραφεί από πολλούς ειδικούς ως αυτοκτονική».

«Η ανταλλαγή μετρητών βασίζεται σε στεροειδή. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι σηματοδοτεί την έλλειψη ευαισθησίας και την έλλειψη προσοχής των βασικών ενδιαφερομένων από την τράπεζα κορυφής».

«Μια πολιτική χωρίς μετρητά θα πρέπει να επιφέρει μεγαλύτερη ευκολία και ευκολία στις πληρωμές, αλλά είναι το αντίθετο αποτέλεσμα που υλοποιείται στη Νιγηρία σήμερα».

Μια άλλη εντυπωσιακή αποτυχία: ένας από τους κύριους λόγους που ανέφερε η CBN για την απονομισματοποίηση της Νιγηρίας ήταν να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός . Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο ο επίσημος ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε ελαφρά τον Φεβρουάριο στο 21,91%, το υψηλότερο επίπεδό του από το 2005, ακόμη και όταν ο όγκος του χρήματος σε κυκλοφορία έπεσε. Η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία του νάιρα με το δολάριο συνέχισε επίσης τη μακροπρόθεσμη πτωτική της τάση από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα τον Δεκέμβριο.


Πηγή

https://attikanea.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις