Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Iταλία και Oυγγαρία πετάνε έξω τις πρωτεΐνες εντόμων από τα τρόφιμα για να προστατέψουν τους πολίτες τους


 Δύο ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν ότι δεν θα φάνε τα έντομα, αψηφώντας την ατζέντα της Μεγάλης Επαναφοράς του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η Ιταλία και η Ουγγαρία ψήφισαν νόμους την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους πολίτες τους από την προσπάθεια της ΕΕ να διαθέσει τα έντομα στην αγορά ως τρόφιμα.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας István Nagy ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ψήφισε κανονισμούς που απαιτούν τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες εντόμων να φέρουν την ετικέτα “Προσοχή! Τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες εντόμων” και να εμφανίζονται χωριστά από άλλα προϊόντα.

“Εκείνοι για τους οποίους είναι σημαντικό να αγοράζουν τρόφιμα ουγγρικής προέλευσης δεν θέλουν να τρώνε έντομα”, ανέφερε η ουγγρική εφημερίδα Origo.

“Επιπλέον, οι Ούγγροι αγρότες παρέχουν πάντα στον ουγγρικό πληθυσμό πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, φρέσκα και υψηλής ποιότητας τρόφιμα και δεν χρειάζεται να φοβόμαστε ελλείψεις τροφίμων ή πρωτεϊνών”, υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία ήταν το μόνο κράτος μέλος που δεν υποστήριξε την πρωτοβουλία της ΕΕ να επιτραπεί η εμπορία εντόμων ως τροφίμων και συστατικών τροφίμων στην ΕΕ.

Και η Ιταλία απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα το αλεύρι εντόμων από τα ζυμαρικά της, επικαλούμενη την “έντονη αντίδραση” που προκάλεσε στη χώρα.

“Η αυξανόμενη χρήση στη μαγειρική του αλεύρου που παρασκευάζεται από γρύλους, ακρίδες και προνύμφες εντόμων συνάντησε σφοδρή αντίθεση στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση πρόκειται να απαγορεύσει τη χρήση του στην πίτσα και τα ζυμαρικά και να το διαχωρίσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ”, ανέφεραν οι Sunday Times.

Ο Francesco Lollobrigida, υπουργός Γεωργίας, πρόσθεσε: “Είναι θεμελιώδες να μην συγχέονται αυτά τα άλευρα με τρόφιμα που παρασκευάζονται στην Ιταλία”.

Πρόκειται για μια νίκη ενάντια στους εντομοφάγους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Επιτροπής της ΕΕ, η οποία ψήφισε νέους κανόνες το 2020 στο πλαίσιο της. “Farm-to-Fork” στρατηγικής για τη σταδιακή εισαγωγή των εντόμων ως μέρος της κανονικής προσφοράς τροφίμων.


Πηγή: Infowars


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις