Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Στο κόκκινο με Ανδρουλάκη το Mαξίμου, ο πράσινος τοίχος, η ανταπάντηση Tσίπρα και ο γρίφος με Καραμανλή - Στο σφυρί το διαμέρισμα της οικογένειας Νίκα - Ανακατατάξεις στο πολυκατάστημα Attica


 Με περιοδεία σήμερα στη Λαμία ξεκινάει η εβδομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός αρχίζει και ανεβάζει στροφές με το βλέμμα στις κάλπες. Μέχρι στιγμής η επικρατέστερη ημερομηνία εξακολουθεί να είναι η 21η Μαΐου, με την Κυριακή 14 Μαΐου να έχει λιγότερες πιθανότητες και είναι μια εναλλακτική που συζητείται τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει να του οργανώσουν έναν σημαντικό κύκλο με περιοδείες και επαφές, θέλοντας να ανοίξει και άλλο την προεκλογική βεντάλια. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους στενούς του συνεργάτες, τον Γιάννη Μπρατάκο, τον Θανάση Νέζη και στον γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες ενόψει των οριστικών ανακοινώσεων.

Τα κενά

Αυτό που εκκρεμεί και έχει σημασία είναι να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες με τα ψηφοδέλτια. Ήδη προ ημερών η στήλη γνωστοποίησε μια μεγάλη λίστα με ονόματα, αλλά αυτό που έμαθα είναι ότι υπάρχουν κενά κυρίως με γυναίκες σε αρκετές περιοχές και αυτά αναμένεται να κλείσουν έως την προσεχή Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι λογικά, όπως έλεγε άνθρωπος που ξέρει το νεοδημοκρατικό παρασκήνιο, θα ανακοινωθούν τα ονόματα, αφού πρώτα συνεδριάσει και η Πολιτική Επιτροπή, πριν τη μεγάλη εβδομάδα. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά και το κόμμα ώστε να εμφανιστούν και οι υποψήφιοι της ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στις εκλογικές τους περιφέρειες, με κλεισμένη αυτή τη σημαντική εκκρεμότητα.

Ο γρίφος Καραμανλή

Αυτό που ακόμα είναι αναπάντητο είναι τι θα συμβεί με την τύχη του Κώστα Καραμανλή, του Αχιλλέα. Εδώ, υπάρχει γρίφος και απαντήσεις δε δόθηκαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει μια τελευταία συνάντηση, επαφή με τον πρώην υπουργό Μεταφορών για να συζητήσουν τι θα γίνει οριστικά με την υποψηφιότητά του. Αυτό που έμαθα και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν καίγεται να είναι υποψήφιος ο μικρός Καραμανλής. Τις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε οριστικά, αλλά εάν βάζαμε στοίχημα, αυτή τη στιγμή, οι πιθανότητες να είναι υποψήφιος φθάνουν το 30%.

Στο κόκκινο με Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός, όμως πέρα από τις εκκρεμότητες, τα ψηφοδέλτια και τι θα γίνει με τον Κ. Καραμανλή έχει και το νου του στην επόμενη μέρα και τι θα γίνει με τις μετεκλογικές εξελίξεις. Γι’ αυτό και καταλογίζει θεσμική ασέβεια, όπως λέει σε συνομιλητές του, στον Νίκο Ανδρουλάκη. Μάλιστα, τονίζει ότι τα όσα λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πρόκληση στην κοινή λογική και τη δημοκρατική  τάξη, καθώς ζητά λευκή επιταγή: «Ψηφίστε με για να είναι πρωθυπουργός ο άγνωστος Χ».

Η ανάλυση του Μαξίμου

Επειδή όμως με ενδιέφερε αρκετά τι λένε στο Μαξίμου σας παρουσιάζω τις συζητήσεις στα ενδότερα και στοιχεία της ανάλυσής τους για τον Ν. Ανδρουλάκη. 1ο: Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι θα προτείνει πολιτικό πρόσωπο, αλλά δεν είπε κι ούτε σκιαγράφησε το πρόσωπο αυτό. Ουσιαστικά ο κ. Ανδρουλάκης λέει «ψηφίστε με και πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ». Διατυπώνει μια θέση που δεν είναι ούτε σοβαρή, ούτε υπεύθυνη. Μια θέση που αναδεικνύει θεσμική ασέβεια και είναι πολιτικά εξωφρενική, καθώς συνιστά πρόκληση, όχι μόνο στην κοινή λογική, αλλά και στη δημοκρατική τάξη, αφού στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα να αποφασίσουν αυτοί ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός κατά το επόμενο διάστημα. 2ο: Προφανώς είναι προειλημμένη η απόφασή του: Η διασταύρωση στην αρχή και η συμπόρευση στη συνέχεια, στο πλαίσιο μιας «προοδευτικής», όπως την έχει χαρακτηρίσει, διακυβέρνησης με τον κ. Τσίπρα.

Τα ευρωπαϊκά παραδείγματα

Στο πλαίσιο αυτό επικαλούνται συνεργάτες του πρωθυπουργού και ευρωπαϊκά παραδείγματα, λέγοντας ότι ο  κ. Ανδρουλάκης, αν και ευρωβουλευτής και σοσιαλδημοκράτης, φαίνεται να μη θέλει να δει τι συμβαίνει σε σχήματα κυβερνητικής συνεργασίας στην Ευρώπη και ειδικά σε χώρες όπου κυβερνούν σοσιαλδημοκράτες. Και τα αναφέρουν: Στη Γερμανία για παράδειγμα πρωθυπουργός (Καγκελάριος) είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ο  Όλαφ Σολτς, ως επικεφαλής ενός σχηματισμού τριών κομμάτων με τους Σοσιαλδημοκράτες να έχουν λάβει στις εκλογές μόλις 25%. Στην Ισπανία επίσης είναι πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσες αρχηγός και αυτός του πρώτου κόμματος, των σοσιαλιστών που έλαβαν στις εκλογές 28,67, ο οποίος κυβερνά από το 2019 με σχήματα συνεργασίας. «Οι επιλογές του κ. Ανδρουλάκη είχαν διαφανεί από την την πρώτη στιγμή που αναδείχθηκε στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ ο πρωθυπουργός -όπως ήταν και θεσμικά σωστό- επικοινώνησε μαζί του το ίδιο  βράδυ της εκλογής του και του ζήτησε να συναντηθούν, ο κ. Ανδρουλάκης δεν ανταποκρίθηκε» λένε από το Μαξίμου.

Μητσοτάκης: Εγώ πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει σε όλους τος τόνους ότι αυτός θα είναι πρωθυπουργός. Το επιχείρημα της ΝΔ που θα προβάλλεται δημόσια από εδώ και πέρα είναι το εξής: Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε στην ανάγκη αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Πιστεύουμε, επίσης, ότι πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί να μην είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αυτός δηλαδή που θα ψηφίσουν οι πολίτες.

Η ανταπάντηση Τσίπρα

Επί του εκλογικού διακυβεύματος που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας προβάλλει το δίλημμα που θα γίνει ευκρινές το επόμενο διάστημα και δημόσια: «Ο Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες, ο ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει σταθερότητα». Παράλληλα θα εστιάζουν στο επιχείρημα ότι προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις πως κερδίζει διαρκώς έδαφος -και μάλιστα με πλειοψηφικό ρεύμα- η υπόθεση της προοδευτικής συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας την αποδοχή της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Το σήμα με Αποστολάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στην Τήλο για την 25η Μαρτίου και οι περισσότεροι είδατε τις δηλώσεις του για την εθνική επέτειο και άλλα που είπε μέχρι και τα αστεία του με τους μαθητές που ήταν ΑΕΚ και την πρόβλεψή του για το πρωτάθλημα που μάλλον το βλέπει κιτρινόμαυρο. Το ενδιαφέρον όμως ήταν άλλο και το είδαν ελάχιστοι, αλλά φίλος της στήλης το επεσήμανε με sms: «Είδες ποιος συνόδευε τον Τσίπρα;» με ρώτησε και του είπα ναι. Μαζί του ήταν ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Αποστολάκης. Ρώτησα και έμαθα τι συμβαίνει και μου είπαν ότι αυτό θεωρείται σήμα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας καθώς ο Δ. Αποστολάκης θα είναι σε εκλόγιμη θέση.

Τσίπρας στον Δραγασάκη

Σας έλεγα προχθές για το συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικής Πολιτικής, το ΕΝΑ, το πνευματικό παιδί του Γιάννη Δραγασάκη που κάνει σήμερα και αύριο συνέδριο για τις προκλήσεις των επόμενων ετών. Ουσιαστικά είναι ένα προγραμματικό συνέδριο  που δίνει και μηνύματα προς το κόμμα που ακόμα κλωθογυρίζει το πρόγραμμά του. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι τελικά θα πάει ο Αλ. Τσίπρας και θα παραχωρήσει στο πλαίσιο του συνεδρίου συνέντευξη στην δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου που προτιμάται αρκετά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να συντονίζει εκδηλώσεις.

Τοίχος Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη

Όλα αυτά που γίνονται έχουν ενοχλήσει τον Ν. Ανδρουλάκη που επιμένει ότι το χρέος και του ΠΑΣΟΚ -το είπε και σε στελέχη όπως έμαθα σε τραπέζι μετά την ομιλία του στη Σπάρτη- είναι να αποτελέσει παρελθόν όχι απλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά όπως τονίζει, «το σύστημα της εξουσίας του κ. Μητσοτάκη». Το επίσης ενδιαφέρον εδώ είναι ότι τον στηρίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος κρατάει αποστάσεις, καθώς θεωρήθηκε πως όσα είπε ο Ν. Ανδρουλάκης τον φωτογράφιζαν και δεν ήταν λίγοι όσοι έλεγαν πως άνοιγε το δρόμο για επιστροφή και μάλιστα σε θέση πρωθυπουργού στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ανακατατάξεις στο πολυκατάστημα Attica της Πανεπιστημίου

Το Attica στην οδό Πανεπιστημίου ανακατεύει διαρκώς την τράπουλα. Αυτή τη περίοδο κάνει νέες εργασίες στον τέταρτο όροφο, που θα θυμίσουμε ότι είχε επεκτείνει στη διάρκεια της καραντίνας. Κάποιοι φεύγουν από τον όροφο -εννοούμε κάποιες μάρκες- και κάποιες άλλες έρχονται στη θέση του. Να σας θυμίσω άλλωστε, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεται ότι η Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. η εταιρεία που διαχειρίζεται τα γνωστά πολυκαταστήματα Attica, έκανε το βήμα επέκτασης και στον 5ο όροφο όπου σύντομα θα δούμε την εξέλιξή του, με την προσθήκη επιπλέον τετραγωνικών στα ήδη υπάρχοντα. Οι επεκτάσεις αυτές προκύπτουν από την σταδιακή μετακίνηση γραφείων της Τράπεζας Πειραιώς με τα οποία συνορεύει το πολυκατάστημα της Πανεπιστημίου. Η πρόβλεψη μάλιστα είναι ότι οι πολυτελείς αγορές στην Ελλάδα και η δαπάνη ανά καταναλωτή θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό και οι άνθρωποι της επιχείρησης επεκτείνονται, ποντάροντας κυρίως στο ισχυρό και αναπτυσσόμενο τουριστικό ρεύμα της πρωτεύουσας.

Άγγελος Κρητικός: Παρών στη Foodexpo

Από τους ελάχιστους ιδιοκτήτες αλυσίδων σούπερ μάρκετ που «κατεβαίνει» συχνά στην αγορά είναι ο Άγγελος Κρητικός. Ο διευθύνων σύμβουλος και εκ των τριών ιδιοκτητών της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, μαζί με τα αδέρφια του Νεκτάριο και Δημήτρη, ήταν μεταξύ αυτών που κινήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στους διαδρόμους της μεγαλύτερης έκθεσης τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, της Foodexpo, που έγινε στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo του αεροδρομίου. Όταν λέμε ότι «κατεβαίνει» στην αγορά, εννοούμε ότι ο επιχειρηματίας ήρθε να δει συνεργάτες και προμηθευτές του ο ίδιος, δαπανώντας τον λίγο από τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτει λόγω των καθηκόντων του. Εθεάθη μάλιστα κοντά στο περίπτερο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού η «Πίνδος», όπου είχε θερμούς χαιρετισμούς και εναγκαλισμούς με αρκετούς από τους παρευρισκόμενους. Αντίστοιχη περίπτωση επιχειρηματία που είναι ιδιαίτερα κινητικός σε τέτοιες περιπτώσεις είναι και ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, ο οποίος ωστόσο εθεάθη στην προηγούμενη μεγάλη έκθεση HoReCa, όπου είχε και περίπτερο ο συμφερόντων της οικογένειάς του, όμιλος Metro.

Project Skyline: Το project των 438 εκατομμυρίων ευρώ

Το πιο πολυσηζητημένο project στον κλάδο ακινήτων το τελευταίο διάστημα είναι το Skyline, όπου η Alpha Bank, η Dimand και η Premia συνεπενδύουν για την αξιοποίησή του. Από τα 573 ακίνητα που περιλαμβάνει, περίπου τα μισά θα πουληθούν, καθότι δεν χρήζουν περαιτέρω ενδιαφέροντος από πλευράς των επενδυτών και στόχος είναι να βγουν άμεσα στην αγορά, φέρνοντας και έσοδα στο ταμείο. Μέσα στα υπόλοιπα που δεν θα πουληθούν υπάρχουν σημαντικά ακίνητα, όπως είναι τα γραφεία της Alpha Finance στην οδό Μέρλιν στο Κολωνάκι, ένα ολόκληρο κτίριο όπου μελετάται η μετατροπή του σε ξενοδοχείο. Ακόμη ένα ακίνητο είναι αυτό της οδού Σοφοκλέους και Αιόλου, όπου παλαιότερα στεγάζονταν τα κεντρικά της Εμπορικής Τράπεζας. Και αυτό όπως μαθαίνω είναι αρκετά πιθανό να γίνει ξενοδοχείο και να δημιουργηθούν και ορισμένα εμπορικά ακίνητα, με το κτίριο να μετατρέπεται σε μεικτής χρήσης ιδιοκτησία. Ακόμη ένα βρίσκεται στην Φιλελλήνων, στο Σύνταγμα, εκεί όπου φιλοξενείται ένα από τα υποκαταστήματα της Alpha Bank στο ισόγειο. Το πιθανότερο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το κτίριο θα αξιοποιηθεί για χρήση γραφείων. Προϋπόθεση για όλα τα ακίνητα αποτελεί η ανακατασκευή τους.

Στο σφυρί το διαμέρισμα της οικογένειας Νίκα

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό βγαίνει στις 19 Απριλίου ένα διαμέρισμα που ανήκει στους κληρονόμους της οικογένειας Νίκα και συγκεκριμένα του γνωστού αλλαντοβιομήχανου Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος δημιούργησε την γνωστή βιομηχανία που σήμερα ανήκει στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Το ακίνητο «φιλέτο» βρίσκεται στην οδό Στησιχόρου 8, παράλληλο δρόμο με τη Ρηγίλλης και ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου και πλησίον του Προεδρικού Μεγάρου, μία από τις πιο ακριβές οικιστικές ζώνες της Αττικής. Η τιμή έναρξης είναι στο 1,55 εκατομμύρια ευρώ και το ακίνητο έχει επιφάνεια 237 τετραγωνικά μέτρα. Για την ιστορία σας αναφέρω ότι το ίδιο ακίνητο έχει εκτεθεί άλλες δύο φορές σε πλειστηριασμό στις 11 Ιανουαρίου και στις 8 Μαρτίου, χωρίς να υπάρξει πλειοδότης. Ωστόσο η τιμή έναρξης στους δύο προηγούμενους πλειστηριασμούς ήταν 1,94 εκατομμύρια ευρώ. Η μειωμένη τιμή αυτή τη φορά εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκύσει ενδιαφερόμενους για την απόκτησή του.

Εξαγορά Άκτωρα από Ιντρακάτ: Οι δυσκολίες για το νέο σχήμα

Νέα δεδομένα φέρνει στην αγορά των κατασκευών, η εξαγορά της Άκτωρ από την Ιντρακάτ. Αυτό που κυρίως δημιουργείται είναι ένας παίκτης με τζίρο στα επίπεδα του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Το εγχείρημα πάντως μαθαίνω ότι δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, καθότι ο Άκτωρας κουβαλάει αρκετά βαρίδια από το παρελθόν του, ενώ μεγάλο μέρος του έμψυχου δυναμικού του έχει εγκαταλείψει το τελευταίο διάστημα την επιχείρηση, μεταξύ αυτών έμπειρο εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και μηχανικοί. Ταυτόχρονα, το ανεκτέλεστο των 3 δισεκατομμυρίων μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό, δεν παύει όμως να σημαίνει επιπλέον κόστη, εγγυητικές επιστολής και πολλά ακόμη κόστη που συνεπάγονται για να γίνει μία κατασκευή από συμβόλαιο, πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις