Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Η τρόικα του Μαξίμου και ο Βορίδης – Πού έμαθε το μαντάτο ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης με το θεωρητικό του Πούτιν Το καρφί του Ν. Καραμούζη - Έρχονται νέα λουκέτα στη βιομηχανία εμφιαλωμένου vερού


 Πρωί – πρωί πήγε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ήταν μια από τις πιο κρίσιμες μέρες για τον εκλογικό του σχεδιασμό. Στο πρωθυπουργικό γραφείο βρέθηκε η τρόικα, οι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Θόδωρος Λιβάνιος που συζήτησαν με τον πρωθυπουργό τις τελευταίες λεπτομέρειες για την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Είχε προηγηθεί σύσκεψη με την συμμετοχή και του υπουργού Επικρατείας, Γιάννη Μπρατάκου και των Δημήτρη Τσιόδρα και Γιάννη Βλαστάρη, δημοσιογράφων που είναι στο ευρύτερο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ημερομηνία των εκλογών, για τις οποίες είχε διαρρεύσει κάποιος από τα προαναφερόμενα πρόσωπα στην Καθημερινή, και την Κυριακή 28 Μαΐου που ήταν μια λογική ημερομηνία, για πολλούς λόγους. Εξάλλου, την 21η Μαΐου είναι ο τελικός του φάιναλ φορ στην Euroleague με τον Ολυμπιακό να έχει πολλές ελπίδες να είναι παρών, ενώ το Σάββατο 20 Μαΐου είχε οριστεί ο τελικός του Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Όλα αυτά τελικά δεν υπολογίστηκαν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την 21η Μαΐου για την οποία, όπως μου είπαν, μόνο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ήξερε από τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ως αρμόδιος για την διεξαγωγή των εκλογών. Η 21η Μαΐου επελέγη γιατί δεν ήθελε ο Μητσοτάκης παραμονές της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων να γίνουν εκλογές για πολλούς λόγους.  

Σαν έτοιμοι από καιρό

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών δεν αιφνιδίασε κανέναν στο υπουργικό συμβούλιο. Η πληροφορία πως στην συνεδρίαση θα έλεγε ο πρωθυπουργός την ημερομηνία είχε αρχίσει να κυκλοφορεί τουλάχιστον τρεις ώρες πριν ξεκινήσει την εισήγησή του ο Μητσοτάκης. Περισσότερο ανακούφιση ένιωσαν οι περισσότεροι που θα έχουν 53 μέρες καθαρής προεκλογικής εκστρατείας και το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν στη ΝΔ οι πάρα πολλοί υποψήφιοι που δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Η ανακοίνωση για την 21η Μαΐου έδειξε ότι οι περισσότεροι ήταν σαν έτοιμοι από καιρό, καθώς αμέσως μετά την λήξη του υπουργικού συμβουλίου άρχισαν τις αναρτήσεις με φωτογραφίες που έχουν βγάλει με τον πρωθυπουργό. Ένας από τους πρώτους που έκανε ανάρτηση στο φέισμπουκ ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αρχίζει το ματς

Με ποδοσφαιρικούς όρους αντιμετώπισαν ορισμένοι υπουργοί την ανακοίνωση του πρωθυπουργού και η αντίδρασή τους ήταν στη λογική, «τώρα αρχίζει το ματς», ενώ το κόμμα νωρίς το βράδυ της Τρίτης κυκλοφόρησε το πρώτο του προεκλογικό σποτ με τίτλο, «Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά. Για μια Ελλάδα πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο ισχυρή». Είναι ένα βίντεο διάρκειας 14 δευτερολέπτων και είναι αναρτημένο στην επίσημη σελίδα της ΝΔ στο Facebook.

Πού έμαθε το μαντάτο ο Τσίπρας

Η είδηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών βρήκε τον Αλέξη Τσίπρα σε περιοδεία στη Λειβαδιά, απ’ όπου έστειλε μήνυμα ανατροπής των δεδομένων και εκλογικής νίκης της ΝΔ. Από εκεί προέτρεψε, εν μέσω βροχής, τους πολίτες να κάνουν υπομονή λίγες εβδομάδες για την πολιτική αλλαγή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται, αλλά το αντίθετο, όπως και οι υπουργοί που προαναφέραμε. Με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθυντή του γραφείου του Μιχάλη Καλογήρου και με στενούς του συνεργάτες, όπου συζήτησε εν τάχει τα νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο έκανε ένα βήμα πιο πέρα και λίγες ώρες μετά από συνέδριο στη Λαμία, του Star Forum 2023 (σ.σ. προχθές πήγε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του τηλεοπτικού σταθμού της Κεντρικής Ελλάδας) και μίλησε για πολύχρωμες κυβερνήσεις προοδευτικές και όχι αυτοδυναμίες.

Η πίεση στον Ανδρουλάκη

Αυτό που θα γίνει όμως έντονα από εδώ και πέρα έως τις εκλογές θα είναι η μεγάλη πίεση που θα ασκηθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Προς αυτόν δείχνουν τα στελέχη της ΝΔ αλλά και χθες ο Αλ. Τσίπρας που διερωτήθηκε ευθέως εάν το πρόβλημα του Ανδρουλάκη είναι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι οι πολιτικές της δεξιάς, όπως είπε.

Αντίσταση Ανδρουλάκη

Ο Ν. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να ξεφύγει από τη στενωπό και αυτό που τον ενδιαφέρει σε πρώτη φάση είναι να φέρει κοντά στο ΠΑΣΟΚ νέο κόσμο. Πώς θα γίνει αυτό; Με καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με σύνθημα: «Κάνε τον θυμό, απόφαση αλλαγής». Κύριους παραλήπτες το σποτάκι έχει τους νέους και τις αγωνίες τους για πολλές και καλές θέσεις εργασίας, αξιοκρατίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας. Η ψηφιακή καμπάνια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ανοίγει τη διαβούλευση με τους πολίτες μέσω της Ψηφιακής Κοινωνίας digitalsociety.gr όπου είναι αναρτημένο το πρόγραμμα του Κινήματος.

Παρισινή εξόρμηση

Και επειδή σας είπα για νέους που συνδέονται και με τις τελευταίες κινητοποιήσεις, άγχος μεγάλο έχει μαθαίνω και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το πώς θα κινηθούν στις εκλογές οι νέοι. Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στις όποιες κινητοποιήσεις γίνουν από εδώ και πέρα και επειδή ζήλεψαν την επίσκεψη του Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στην μεγάλη απεργία στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, έστειλαν την Ράνια Σβίγκου. Όμως, σύγκριση δεν μπορεί να γίνει, αλλά είναι εμφανής η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι δεν είναι πίσω από τις εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Βαρουφάκης πήγε πρεσβεία!

Ο Γιάνης Βαρουφάκης όμως αντί να πάει στο Παρίσι προτίμησε να… εξορμήσει μέχρι την πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Εξάλλου, δυο βήματα είναι από την Βουλή και δεν κουράστηκε, ενώ σε δηλώσεις του, θυμήθηκε τον Ιούνιο του 2015 και τον τότε γερμανό υπουργό Οικονομικών και το συνέδεσε με την Γαλλία. «Τον Ιούνιο του 2015, ο Σόιμπλε, που μόλις μου είχε παραδεχθεί ότι το 3ο μνημόνιο θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και ούτε καν ωφέλιμο για την ίδια την Γερμανία, μου απάντησε στο εύλογο ερώτημά μου “τότε γιατί κάνεις τα πάντα να μας το επιβάλεις;”, με τα λόγια: “Για να μάθουν το μάθημά τους οι Γάλλοι”», είπε και συμπλήρωσε: «Λίγο πριν, είχε πει μπροστά σε πολύ κόσμο ότι θέλει την τρόικα στο Παρίσι». Τι μαθαίνει κανείς.

Ο θεωρητικός του Πούτιν και ο Λαφαζάνης

Ε, σήμερα δεν άντεξα και επειδή τόσο καιρό δεν σας είχα νέα για διάφορα πρόσωπα του αριστερού πολιτικού χάρτη, είπα να σας πω διάφορα. Αυτό που εντόπισα χθες με ξάφνιασε, αν και μου το υπέδειξε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είναι; Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, είναι ο θεωρητικός του Πούτιν. Τι έκανε ο Ντούγκιν κατά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη; Του έστειλε μήνυμα φιλίας και ο ίδιος ενθουσιασμένος το δημοσιοποίησε ως εξής: «Μόλις είδα το αίτημα φιλίας που έστειλε στο προφίλ μου στο Facebook ο μεγάλος Ρώσος διανοούμενος, φιλόσοφος και πολιτικός επιστήμονας Alexandr Dugin όχι μόνο το έκανα αμέσως δεκτό με μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και το θεώρησα άκρως τιμητικό όχι μόνο για το πρόσωπό μου, αλλά ας μου επιτραπεί να πω κυρίως για όλους τους Έλληνες που αυτές τις δύσκολες και πολύ κρίσιμες ώρες για την ανθρωπότητα, όπου μαίνεται ένας βρώμικος πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο ξεκίνησε και κλιμακώνει ο Αμερικανικός και Νατοϊκός ιμπεριαλισμός, τάσσονται στο πλευρό της Ρωσίας και μιας δίκαιης ειρήνης. Είδατε χαρά ο πρώην υπουργός;

Ο γνωστός-άγνωστος Ντούγκιν

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Ντούγκιν; Είναι ο εμπνευστής της τέταρτης πολιτικής θεωρίας και της στρατηγικής του νεοευρασιανισμού, πρόσωπο που επηρεάζει εδώ και χρόνια τα ηγετικά κλιμάκια του Κρεμλίνου και διατηρούσε επί χρόνια στενή σχέση με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο στηρίζει πλήρως. Ο Ντούγκιν είναι από τους πιο γνωστούς πολιτικούς σχολιαστές και συγγραφείς της μετασοβιετικής Ρωσίας, καθηγητής Κοινωνιολογίας και Γεωπολιτικής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας, του φημισμένου Λομονοσόφ που διετέλεσε και εξ απορρήτων σύμβουλος του Πούτιν επί δεκαετία.

Το καρφί του Καραμούζη στην Πάτμο

Προβλήματα στον εντοπισμό των μεταφορικών μέσων για την εξυπηρέτηση των επιβατών στην Πάτμο, εντοπίζει ο τραπεζικός και επικεφαλής του fund, SMERemediumCap, Νίκος Καραμούζης. Ο ίδιος μάλιστα στο πλαίσιο παρουσίασης της νέας του επένδυσης στο πολυτελές ξενοδοχείο του νησιού, Patmos Aktis, στάθηκε στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ αερογραμμών και της τοπικής ανταπόκρισης στο καράβι από τη Λέρο προς την Πάτμο, λέγοντας ότι δε γίνεται σε μία χώρα με τόσο αναπτυγμένο τουρισμό να μην εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι τουρίστες. Ακούω μάλιστα ότι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ζήτησε από τον Νάσο Ηλιόπουλο, ιδιοκτήτη της Sea Jet να ναυλώσει ταχύπλοο που θα κάνει το δρομολόγιο Πειραιάς-Πάτμος σε μικρότερο χρόνο σε σχέση με το συμβατικό καράβι που κάνει σχεδόν εννιάμισι ώρες. Ωστόσο μέχρι στιγμής ουδέν νεότερο από το συγκεκριμένο μέτωπο.

Η συντηρητικότητα των ελληνικών τραπεζών

Οι ισολογισμοί των τραπεζών στην Ελλάδα είναι πλέον καθαροί. Και επομένως δεν κινδυνεύουν. Αυτό μου έλεγε άνθρωπος της τραπεζικής αγοράς που γνωρίζει καλά τα πράγματα και έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις τελευταία με κάθε λεπτομέρεια. Το ίδιο πρόσωπο ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων Additional Tier 1 ύψους 1 δισ. ευρώ, παρόλ’ αυτά όμως καμία δεν είχε για παράδειγμα έκθεση σε τίτλους της Credit Suisse. Αυτό που κυρίως προβληματίζει τον ίδιο άνθρωπο είναι η αύξηση της συντηρητικότητας των ελληνικών τραπεζών μπροστά στον ευρύτερο τραπεζικό κλυδωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι που σημαίνει ότι θα εμφανιστούν επιπτώσεις στους προσεχείς ισολογισμούς τους, περιορίζοντας τη θετική αύρα και ατμόσφαιρα που έως τώρα είχε διαγραφεί μέσα από τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Η Box Now και οι θυρίδες για διανομή

Στα 25 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα έχει επενδύσει στην Ελλάδα και στην Κύπρο όπου πρόκειται να επεκταθεί προσεχώς, η Box Now, συμφερόντων της Emma Capital, γνωστής από τη συμμετοχή της στον ΟΠΑΠ. Η Box Now που ειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών και στην τοποθέτηση θυρίδων που εξυπηρετούν τις ταχυμεταφορές και το ηλεκτρονικό εμπόριο, ήδη έχει τοποθετήσει στην ελληνική αγορά 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν πρόσθετες επενδύσεις 10 εκατομμυρίων ευρώ έως το καλοκαίρι του 2024. Αυτή τη στιγμή μάλιστα αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη με περίπου 45.000 θυρίδες στην ελληνική αγορά, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Skroutz που επίσης αναπτύσσει το δίκτυό της σε αυτόν τον τομέα.

Οι βιομηχανίες εμφιαλωμένου ζητούν νέα αναβολή στο περιβαλλοντικό τέλος του νερού

Προβληματισμός επικρατεί για μία ακόμα φορά στον κλάδο των εταιρειών εμφιαλωμένου νερού. Οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, ζητούν να αναβληθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας για το σύστημα εγγυοδοσίας από 1η Ιουλίου του 2023. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως όταν αγοράζουμε ένα μπουκαλάκι νερό 0,50 ευρώ από το περίπτερο για το μισό λίτρο, αυτό θα επιβαρύνεται με 0,05 ευρώ επιπλέον για την πλαστική συσκευασία. Και όταν το πλαστικό μπουκάλι θα επιστρέφεται άδειο στο σημείο αγοράς του, τότε το ποσό αυτό που πλήρωσε αρχικά ο καταναλωτής, θα δίνεται πίσω με τη μορφή εκπτωτικού κουπονιού. Ευρωπαϊκή οδηγία θα πείτε. Έτσι είναι. Ωστόσο στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να εφαρμόζεται άμεσα. Ήδη το μέτρο έχει λάβει παρατάσεις κατά το παρελθόν, με τους εμπλεκόμενους να δηλώνουν ανέτοιμοι έως και σήμερα για την εφαρμογή και τους περισσότερους καταναλωτές να μην γνωρίζουν καν τι σημαίνει το σύστημα εγγυοδοσίας.

Έρχονται νέα λουκέτα στη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού

Αυτό που μου λένε τώρα τελευταία αρκετοί, είναι ότι έρχονται νέα λουκέτα στον κλάδο του εμφιαλωμένου. Ήδη έκλεισαν κάποιες βιομηχανίες το προηγούμενο διάστημα όπως η Άθως Εμφιαλωτική και η Σαμαρίνα. Πιέζεται μάλιστα και μία ακόμα εταιρεία που έχει έδρα την Κρήτη και κάποιοι την περιμένουν να «σκάσει». Πρόκειται για έναν κλάδο με συνεχείς απαιτήσεις για επενδύσεις. Όποιος δεν ακολουθεί, «πεθαίνει», μου ανέφερε χθες άνθρωπος της αγοράς. Και πρόσθετε ότι οι μικρότεροι παίκτες, δεν έχουν το εκτόπισμα για να κάνουν διαρκείς επενδύσεις και προσθήκες αυτοματοποιημένων γραμμών. Σε συνδυασμό με τα αυξημένα κοστολόγια σε μεταφορικά, συσκευασία και ρεύμα, είναι λογικό κάποιοι να βγαίνουν εκτός αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις