Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Λουκέτο στις τράπεζες – Πότε και για πόσες ημέρες θα παραμείνουν Kλειστές

 


Τράπεζες: Ανατροπή στις συναλλαγές μας με τις τράπεζες, φέρνει η αργία του Αγίου Πνεύματος 2023. Δείτε τι ισχύει…

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι στις 5 Ιουνίου, δηλαδή 50 ημέρες μετά την Ανάσταση.Για τις τράπεζες η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι επίσημη τραπεζική 

αργία, οπότε θα είναι κλειστές, ενώ κλειστό θα είναι και το Δημόσιο.

Ανάμεσα σε αυτές τις κατηγορίες είναι και οι τραπεζικοί υπάλληλοι.

Αγίου Πνεύματος 2023: Για ποιους εργαζόμενους θεωρείται αργία

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία.

Έρχονται ραγδαίες αλλαγές στις τράπεζες – Τέλος η επίσκεψη σε αυτές

τράπεζες: Ριζικές αλλαγές φέρνει η ψηφιακή εποχή στον τομέα των τραπεζών αφού σταδιακά θα εκλείψουν οι επισκέψεις των πελατών τους στα καταστήματά τους.

Το e-banking και mobile-banking έχουν καθορίσει τη μοίρα των παραδοσιακών τραπεζών περιορίζοντας ως ένα μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Τραπεζική κρίση και ψηφιακός μετασχηματισμός πυροδοτούν μεγάλες αλλαγές στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο και επιταχύνουν την μετεξέλιξή του σε ένα πιο συγκεντρωμένο σύστημα που θα βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την τεχνολογική πρόοδο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ξεχάσουμε τις παραδοσιακές τράπεζες, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο λειτουργίας που είχαμε συνηθίσει τις περασμένες δεκαετίες.

τράπεζες: Ριζικές αλλαγές

Ήδη τα καταστήματα των τραπεζών περνούν σε δεύτερη μοίρα καθώς περιορίζονται σημαντικά οι τραπεζικές εργασίες που μπορεί να κάνει σε αυτά ο πελάτης και προβάδισμα αποκτά το web banking, με τελικό προορισμό το mobile banking.

Όλα θα γίνονται μέσω κινητών τηλεφώνων σε λίγα χρόνια, υποστηρίζουν οι γνώστες του κλάδου. Όσοι έχουν προβάδισμα στις τεχνολογικές εφαρμογές είναι αυτοί που θα καταφέρουν να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς που κατέχουν σήμερα στην τραπεζική πίτα.

Οι χρεοκοπίες περιφερειακών τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως αποτέλεσμα της απότομης αύξησης των επιτοκίων το τελευταίο δωδεκάμηνο, υπενθυμίζει ότι στο νέο περιβάλλον δεν μπορούν να επιβιώσουν όλοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Silicon Valley Bank και Signature Bank είχαν πολύ στενούς δεσμούς με τον τεχνολογικό κλάδο η πρώτη και το οικοσύστημα των crypto η δεύτερη. Δύο κλάδους που εμφανίζουν μεγάλη μεταβλητότητα και ανισορροπίες, λόγω των ανατροπών που σημειώνονται.

τράπεζες: Το παράδειγμα της Apple

Ο αντίκτυπος του υψηλού επιτοκίου που προσφέρει η Apple, στην παραδοσιακή τραπεζική είναι μεγάλος. Η Apple ούτε ανοίγει τράπεζα ούτε εξελίσσεται σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Συνεργάζεται απλώς με την Goldman Sachs για να μπορέσει να προσφέρει το υπερβολικά υψηλό για τα σημερινά δεδομένα επιτόκιο του 4,15% στις απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Η συνεργασία των δύο μεγαθηρίων αποτελεί μία προβολή του μέλλοντος, όταν τράπεζες και τεχνολογικές θα πρέπει να βρουν τρόπους να συνδυάσουν την τεχνογνωσία τους για να κυριαρχήσουν στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.

Η τάση δεν είναι καινούρια αλλά τώρα αρχίζει να γιγαντώνεται. Εκτός από την Apple, εταιρείες όπως η Amazon, η Google και η Salesforce έχουν κάνει τις πρώτες απόπειρες να προσφέρουν χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες που συνήθως σχετίζονται με πληρωμές και διευκολύνουν την διάθεση των δικών τους προϊόντων και υπηρεσιών.

Υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για έσοδα ύψους 230 δισ. δολαρίων έως το 2025 από τέτοιες συνεργασίες σε ένα κομμάτι που είναι γνωστό ως embedded finance και επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω της αγαπημένης τους τεχνολογικής εφαρμογής.

Σύντομα, οι παραδοσιακές τράπεζες θα κληθούν να ανταγωνιστούν τους τεχνολογικούς κολοσσούς και μάλιστα από μειονεκτική θέση.

τράπεζες: Οι εταιρείες tech…

Οι εταιρείες tech διαθέτουν τεράστια βάση χρηστών που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο αφοσιωμένοι που τις ακολουθούν παντού.

Διαθέτουν επίσης μεγάλες βάσεις δεδομένων και πελατοκεντρικά οικοσυστήματα, σε πρωτόγνωρο βαθμό.

Εκτός από κίνδυνος, η τάση αυτή είναι και ευκαιρία για τις μεγάλες παραδοσιακές τράπεζες. Επειδή η Apple και η Google δεν θα γίνουν οι ίδιες τράπεζες, θα προτιμήσουν να συνεργαστούν με τα κορυφαία ονόματα.

Έτσι, οι τράπεζες μπορούν να αξιοποιήσουν τις τεχνολογικές εφαρμογές για να φτάσουν παντού στον κόσμο. Μόνο στην Κίνα υπήρχαν 227 εκατομμύρια ενήλικες που δεν είχαν τραπεζικό λογαριασμό.

Αυτό αλλάζει με την είσοδο της τεχνολογίας. Οι συνεργασίες τραπεζών-τεχνολογικών μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου ανάπτυξης και για τους δύο κλάδους, μέσω της καινοτομίας.

Η ευκαιρία είναι τόσο μεγάλη που μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το embedded finance ευθυνόταν για συναλλαγές ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων το 2021, νούμερο που μπορεί να φτάσει στα 7 τρισ. δολάρια το 2026. Το προβάδισμα των μεγάλων τραπεζών είναι σαφές.

Δεν μπορούν όλες οι τράπεζες να συνεργαστούν με τεχνολογικές και για να διαμορφωθεί πλήρως το νέο τοπίο είναι σίγουρο ότι θα προηγηθεί ένας μεγάλο κύκλος τραπεζικών συγχωνεύσεων διεθνώς.

Η ευκαιρία είναι τόσο μεγάλη που μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το embedded finance ευθυνόταν για συναλλαγές ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων το 2021, νούμερο που μπορεί να φτάσει στα 7 τρισ. δολάρια το 2026. Το προβάδισμα των μεγάλων τραπεζών είναι σαφές.

Δεν μπορούν όλες οι τράπεζες να συνεργαστούν με τεχνολογικές και για να διαμορφωθεί πλήρως το νέο τοπίο είναι σίγουρο ότι θα προηγηθεί ένας μεγάλο κύκλος τραπεζικών συγχωνεύσεων διεθνώς.

Εθνική Τράπεζα: Ανακοίνωσε την μεταφορά των καταθέσεων της Olympus Bank

Την ανάληψη της μεταφοράς των καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας «Όλυμπος Συν Π.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Olympus Bank», ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων 456/04.02.23 της Τράπεζας της Ελλάδος και την έκδοση του σχετικού Δελτίου Τύπου, η Εθνική Τράπεζα ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το σύνολο των καταθέσεων της Olympus Bank, τις οποίες αναλαμβάνει και διασφαλίζει πλήρως. Επισημαίνεται ότι η Εθνική Τράπεζα δεν αναλαμβάνει λοιπά στοιχεία Ενεργητικού ή Παθητικού της Olympus Bank.

TτΕ: Προέκρινε τη μεταφορά των καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος στην Εθνική

Η διαδικασία μεταφοράς και ενσωμάτωσης των καταθετικών λογαριασμών στα συστήματα της Εθνικής Τράπεζας θα αρχίσει άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και στο βαθμό που εξαρτάται από την ΕΤΕ μέχρι τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023.

Η ακριβής Ημερομηνία Έναρξης της Εξυπηρέτησης των δικαιούχων λογαριασμών καταθέσεων της Olympus Bank (οι «Νέοι Πελάτες») θα ανακοινωθεί με νεότερο Δελτίο Τύπου.

Από την Ημερομηνία Έναρξης της Εξυπηρέτησης και μετά…

οι νέοι πελάτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το σύνολο του δικτύου καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και από τα ψηφιακά της δίκτυα (Internet banking, mobile banking) εφόσον είναι εγγεγραμμένοι σε αυτά.

Η μεταφορά των λογαριασμών θα ολοκληρωθεί συστημικά και για αυτό το λόγο δεν είναι καταρχήν απαραίτητη η προσέλευση των νέων πελατών στο δίκτυο των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας. Από την Ημερομηνία Έναρξης της Εξυπηρέτησης, οι νέοι πελάτες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις τραπεζικές συναλλαγές (αναλήψεις, καταθέσεις, πληρωμές κλπ.) και να εκδώσουν νέα χρεωστική κάρτα.

Οι νέοι πελάτες που είναι ήδη πελάτες ΕΤΕ και εγγεγραμμένοι στα ψηφιακά της δίκτυα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κινήσεις στους λογαριασμούς προερχόμενους από Olympus Bank αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους στην ΕΤΕ. Επισημαίνεται ότι οι λογαριασμοί θα μεταφερθούν στο σύνολό τους ως λογαριασμοί πρώτης ζήτησης (ταμιευτηρίου, όψεως), ενώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους νέους πελάτες όλα τα προϊόντα καταθέσεων και επενδύσεων της ΕΤΕ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, προτεραιότητα της Εθνικής Τράπεζας είναι να καθησυχάσει όλους τους νέους πελάτες για την ασφάλεια των καταθέσεων τους και να τους επιβεβαιώσει την δέσμευσή της για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Για το λόγο αυτό προχωρά με τις ακόλουθες ενέργειες:

Ειδική Γραμμή Τηλεφωνικής Επικοινωνίας στο 210-4848300:

θα λειτουργεί από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 στις 9 π.μ. και για όσο διάστημα χρειαστεί.

To ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της στις πόλεις της Δράμας, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας θα επεκταθεί μέχρι τις 5 μ.μ. καθημερινά, και μόνο για τους Νέους Πελάτες, ούτως ώστε να μπορούν να προσέλθουν σε αυτά εκτός κανονικού ωραρίου λειτουργίας και με λιγότερο φόρτο εργασίας.

«Η Εθνική Τράπεζα θα μεριμνήσει να συζητήσει με τον ειδικό εκκαθαριστή για θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους της Olympus Bank.

Η Εθνική Τράπεζα καλωσορίζει τους νέους της πελάτες και δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει την ταχεία και ασφαλή εξυπηρέτησή τους, αναφέρει στην ανακοίνωση της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις