Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

ΘΑΡΡΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ


 Σε ένα κόσμο που χωρίζεται στα δύο, σε κάθε του κύτταρο, σε καθετί αντίθετο, είμαστε πάνω, είμαστε κάτω, ή στη μέση?

Σε ένα κόσμο που χωρίζεται στα δύο, είμαστε στο φως, είμαστε στο σκοτάδι, ή και στα δύο?

Είμαστε στο Γιν, είμαστε στο Γιαν, ή είμαστε στο όλο?

Μίλησα για την Αλήθεια μέσα μας. Τώρα, για να κλείσω αυτό το κεφάλαιο, οφείλω να μιλήσω λίγο και για το ψέμα. Είναι το ψέμα το αντίθετο της Αλήθειας? Ας δούμε τον ορισμό της όπως τον ορίζει η Wiki.

«Αλήθεια είναι, γενικά, η υπαρκτότητα μιας κατάστασης ή η πραγματικότητα ενός γεγονότος. Γενικά η έννοια και η αξία της Αλήθειας αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα της φιλοσοφίας, με πολλές διαφορετικές θεωρίες να έχουν ειπωθεί. Η λέξη προέρχεται από το στερητικό α- και τη λέξη λήθη (λησμονιά),(ή προέρχεται από το λήθω = λανθάνω (= μου διαφεύγει) και το στερητικό “α”)»

Όμως ο ορισμός του ψέματος σύμφωνα με τη Wiki, είναι ότι «Ψέμα θεωρείται μια πρόταση που λέγεται από κάποιον με σκοπό να πείσει το κοινό του ότι είναι αληθής, ενώ ο ίδιος συνειδητά γνωρίζει ότι η πρόταση είναι αναληθής. Και πως όπως λέει και ο Χάρι Τζ. Φράνκφουρτ, όποιος λέει ψέματα έχει στο μυαλό του πάντα την έννοια της Αλήθειας.

Δηλαδή, παιδιά μου, ψεύτης είναι αυτός που λησμονεί την αλήθεια… την ξεχνάει… την αγνοεί κοινώς…αλλά και όταν του διαφεύγει ή κάνει λάθος, θεωρείται πάλι ψεύτης? Λανθάνει? Δυστυχώς… Θεωρεί ως Αλήθεια, το ψέμα. Ναι αλλά ο Αριστοτέλης το παίρνει λογικά το θέμα. Με τον νου και την λογική… «Ο νους αντλεί από τις αισθήσεις και τη φαντασία για να λειτουργήσει. Ο νους συνδέει τα αρχικά δεδομένα δια μέσου μίας λογικής κρίσεως και παρακολουθεί την ποικιλία των συνδυασμών της πραγματικότητας. Κατά τη συνδυαστική αυτή λειτουργία της λογικής κρίσεως, η οποία αντλεί από αισθήσεις και φαντασίες, δύναται να εμφιλοχωρήσει το σφάλμα με τρόπον ώστε οι συνδυασμοί να μην ανταποκρίνονται στους υφισταμένους συνδυασμούς της πραγματικότητας.» (και κάπως έτσι λειτουργούν τα λογισμικά και τα κυκλώματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών…ο νοων νοείτο… ) πράγμα που σημαίνει ότι το ψέμα δεν είναι το ακριβώς αντίθετο της Αλήθειας. Η Αλήθεια αντανακλά και παράγει πραγματικότητα, η μη Αλήθεια δεν παράγει πραγματικότητα, ενώ το ψέμα, επειδή δεν αντανακλά την πραγματικότητα, παράγει νέα πραγματικότητα, νέα δηλαδή Αλήθεια, όταν το πιστεύει κάποιος.(για παράδειγμα ένα ψέμα/ αφήγημα όπως είναι ένας ιός, ένας εξωγήινος, ένας γκόμενος που λέει ότι είσαι η μοναδική του αγάπη …κτλ.). Πλανᾶσθε πλάνην οἰκτράν που πιστεύετε τον γκόμενο που τα έχει με άλλες δύο. Αλλά δεν το ξέρετε και για αυτό δικαιούσθε μίαν συγγνώμη από εμάς, που σας κατηγορούμε που δεν ξέρετε την Αλήθεια, ότι σας τα φοράει. Και υπάρχει κάπου μια λέξη που να περιγράφει αυτόν που δεν ξέρει την Αλήθεια? Δεν είναι ψεύτης ο άνθρωπος αυτός. Τι είναι? Είναι θύμα?

Ένα υπέροχο πράγμα που θαυμάζω στα θύματα του ψεύδους είναι ότι λειτουργούν σαν υπασπιστές της Αλήθειας. Και μάλιστα πολύ πορωμένοι. Αν ήξεραν την πραγματικότητα θα ήταν πολύ καλοί σύμμαχοι. Θα ήταν υπέροχο. Τι πήγε λάθος εκεί? Αν συγκρίνουμε τον νου του ανθρώπου με έναν υπολογιστή στον οποίο εισάγονται πληροφορίες, είναι πολύ εύκολο να τον μπερδέψεις όταν τα δεδομένα που εισάγεις είναι οφθαλμοφανώς αληθή. Θα προκύψει αποτέλεσμα. Που θα είναι οφθαλμοφανώς αληθές. Θα είναι όμως λειτουργικό?  Και άντε τώρα ο προγραμματιστής, να κάτσει να ψάξει όλο τον κώδικα να βρει που πήρε λάθος στροφή. Και αν είναι μόνο μια μικρή εντολή που είναι λάθος και δεν κάνει Μπαμ και δεν φαίνεται? Τι κανς? Ωπ… πρέπει να είναι πολύ μάγκας ο προγραμματιστής…

Είναι δύσκολη η Αλήθεια το ξέρω. Και δεν τα βάζω με τα θύματα του ψεύδους, μόνο τα λυπάμαι. Τα βάζω με τους ψεύτες όμως…. Αυτούς που έβαλαν τη φωτιά στο σπήλαιο του Πλάτωνα και κουνούσαν τα αντικείμενα. Και είχαν δέσει τους ανθρώπους…. Αναγκασμένοι να βλέπουν σκιές …που δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Αν ένα μωρό γεννηθεί σε αυτή τη σπηλιά, αυτές οι σκιές θα είναι το μόνο που γνώρισε… και αυτοί που βρέθηκαν σε αυτή τη σπηλιά, πως πήγαν εκεί? Μήπως και αυτοί γεννήθηκαν εκεί ? πάππου προς πάππου? Και αυτός που βγήκε? Πως κατάφερε να βγει ? και γιατί δεν βγήκαν οι άλλοι? Το αστείο και αξιοθαύμαστο του όλου πράγματος ξέρετε ποιο είναι….?
Είναι το ότι ξαναγύρισε….Είδε την πραγματικότητα αλλά γύρισε πίσω. Με κίνδυνο της ζωής του… με κίνδυνο να κολλήσει στη σπηλιά και να μη μπορέσει να ξαναβγεί. Με κίνδυνο οι φίλοι του να τον σκοτώσουν οι ίδιοι, γιατί θα νόμιζαν ότι λέει ψέματα… καθώς η 
Αλήθεια τους ήταν μπροστά στα μάτια τους και όφειλαν ως υπασπιστές της να τη προστατεύσουν…

Όμως ο άνθρωπος αυτός?…που περπατάει πάντα σκυφτός, και δε μιλάει σε κανένα?…που ήταν τόσο δυνατός και που κοιτάζει πικραμένα… ξαναγύρισε? Ευχή και κατάρα το βάρος της Αλήθειας… θα μπορούσε να φύγει… θα μπορούσε να είχε κλείσει εκεί τη θεωρία του ο Πλάτωνας, και να πει βρήκε την Αλήθεια και έφυγε και εξερεύνησε και πήγε παραπέρα και έμαθε και είδε…αλλά όχι. Δεν έκανε βήμα παραπέρα αλλά γύρισε πίσω να τραβήξει τους άλλους…  και πιστέψτε με, όταν σας λέω ότι η Αλήθεια δεν χωρά σταλιά εγωισμό!!! Δεν χωρά όλη η Αλήθεια μέσα μας όπως όλη η θάλασσα σε ένα ποτήρι… για αυτό και νιώθουμε την ΑΝΑΓΚΗ να τη πούμε. Και δεν μπορούμε να την κρατήσουμε για εμάς, είναι εκ φύσεως και ορισμού ελεύθερη.  Και έχει μέσα της την αυτοθυσία. ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ μπήκε μέσα σε εκείνη τη σπηλιά! Αν την είχε κρατήσει την Αλήθεια για τον εαυτό του… τι θα ήταν λοιπόν αυτός ο άνθρωπος?

Θα ήταν ψεύτης. Ω ναι. Γιατί ψεύτης είναι αυτός που ξέρει την Αλήθεια αλλά δεν την λέει. Και αυτού του είδους οι άνθρωποι βλέπουν τους γύρω να ταλαιπωρούνται, να οδεύουν προς τον γκρεμό, να κινδυνεύει η ζωή τους αλλά δεν λένε τίποτα. Και έτσι βοηθούν αυτούς που έβαλαν τη φωτιά στη σπηλιά, και αυτούς που κουνούν τα αντικείμενα, και αυτούς που τους έβαλαν όλους μέσα στη σπηλιά να ζουν το θέατρο. Τραγωδία συγκεκριμένα… και τι υπάρχει σε κάθε τραγωδία? Ύβρις, Άτις, Νέμεσις και Τίσις…

Δυστυχώς όμως …. Όταν η τίσις χτυπήσει θα τη φάμε όλοι στο κwλο… το ρολόι χτυπάει σαν καμπάνα, σε κάθε βήμα αυτού του αιώνιου κανόνα.
Και είναι θλιβερό που οι ψεύτες, νομίζουν ότι θα τη γλυτώσουν από τη Θεία δίκη…ΑλήΘεια νομίζουν πως οι δυνατοί επιβιώνουν, και οι δυνατοί είναι αυτοί που κυριαρχούν, οι εγωιστές ψεύτες που νιώθουν πως έχουν λίγη εξουσία πάνω τους, νιώθουν θεοί…

Ύβρις…. Και ο πραγματικά δυνατός είναι ο φίλος μας που γύρισε στη σπηλιά γιατί είχε τα @ρχ!δι@ να το κάνει. Έχετε αναρρωτηθεί γιατί στο παιχνίδι Θάρρος ή Αλήθεια, όλοι επιλέγουν το Θάρρος? Γιατί θέλει περισσότερο Θάρρος να πεις την Αλήθεια….πρέπει να έχεις τα @ρχ!δι@ να τη πείς.  Λιγότερα χρειάζονται για να κάνεις οτιδήποτε άλλο.

Ο ψεύτης ήταν χeστης. Επιλέγει στο παιχνίδι το “Θάρρος”. Και οι ψεύτες συνεχίζουν να κάνουν ανείπωτα, σκοτεινά και ανέντιμα πράγματα γιατί μπορούν. Επιλέγουν το Θολώνουν από τη ψευδαίσθηση της εξουσίας και της δύναμης, του χρυσού και των ηδονών, και οδηγούνται στο κέντρο του βούρκου. Άτις

Και το σύμπαν δονείται, η οργή του Θεού μεγαλώνει, οι προειδοποιήσεις έρχονται βροχή, αλλά οι ψεύτες, νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν. Πως θα προλάβουν να κρυφτούν μέσα στα βουνά, κάτω από τη γη, και πως η οργή του Θεού δεν θα τους φτάσει εκεί, και συνεχίζουν. Νέμεσις.

Και προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε, ότι η αποκάλυψη είναι τώρα. Κινούμενες σκιές στη σπηλιά που λέμε γη. Μην πιστέψεις στα ψέματα τους, όσο κι αν μοιάζουν με την Αλήθεια. Τα ψέματα τους έχουν τη τάση να γυαλίζουν… να είναι φανταχτερά υπό το φως των κεριών, να μην μπορείς να κοιτάξεις αλλού… η ερώτηση που πρέπει πάντα να κάνεις στον εαυτό σου είναι, που είναι το πραγματικό φως…

Και μην αγχώνεσαι ότι η αποκάλυψη είναι τώρα, γιατί όταν στα Αλήθεια έρθει το τέλος του κόσμου, θα δεις τους ψεύτες που παίζουν κουκλοθέατρο, να τρέχουν να κρυφτούν κάτω από τις πέτρες και δεν θα έχουν καν τον χρόνο να σου πουν , «να κοίτα η αποκάλυψη… Εε! εδώ που σου δείχνω κοίτα! Ε τσαπρρ, LOOK UP!!! (έχετε δει την ταινία Dont look up?) Δε σας κάνει να γελάτε, που έχουν σκεφτεί πως θα χωθούν στις υπόγειες εγκαταστάσεις που μέσα έχουν φτιάξει τα πάντα, για να γλυτώσουν τη τιμωρία του Θεού, σαν το παιδί που κρύβεται κάτω από το κρεβάτι για να γλυτώσει την τιμωρία του πατέρα? Θα τη φάνε σίγουρα στον κwλο.
Τίσις

Likaki1 για Κατοχικά Νέα
Την αλήθεια μόνο με τη θάλασσα αλφάδιασα.

πηγές :

https://deeaef.gr/wp-content/uploads/2017/04/Ntotsika-full-text.pdf
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A8%CE%AD%CE%BC%CE%B1
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις